2019. január 20., vasárnap

Savanyúkáposztás pogácsa

Mi legyen a vacsora, hogy ne mindíg vajas kenyér, felvágott, és a "C" vitamin bevitelről is gondoskodjunk ☺☺☺☺

Adott volt egy csomó savanyú káposzta, egy kis maradék sonka, pár szelet szalámi, egy kis igazi házi húsos szalonna, de nem sorolom, hogy még mi, majd a hozzávalókból kiderül →→→→


Először is kezdjük azzal, hogy egy kérdésre válaszolok? Milyen az új tűzhely?  Hát ez egy egyszerű, de most már azt mondhatom, hogy a legkönnyebben  elrontható  piskótát, és ezt a kelt tészta jellegű pogácsát is kitünően sütötte, így aztán vette, veszi az akadályokat. Nem kell mindíg sok százezer ahhoz, hogy egy olyan sütőt vegyünk, amivel ezeket a finomságokat elkészíthessük. 
S akkor lássunk hozzá a savanyúkáposztás pogácsa -lépésről-lépésre- elkészítéséhez. 


Itt ugyan már a végtermék, de még az utolsó tepsiben sül a szélekből újra összehajtogatott pogácsa, de ezeket már egy kicsi pogácsa szaggatóval formáztam. 

S akkor lássuk a hozzávalókat:  (egy adaghoz) 

50 dkg liszt
25 dkg savanyú káposzta
5 dkg puha vaj
1,5 dl natúr joghurt vagy tejföl
1 tojás
2 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1-2 csipetnyi só

A tetejére, kenéshez

1 tojás

Vigyázat!!!!! 
Én nagyon sokat akartam, ezért a fenti hozzávalókat háromszoroztam. Ha esetleg, mondom esetleg ha marad, lefagyasztjuk 👀❤A savanyú káposzta, a maradék szalámi, a házi húsos szalonna


75 dkg savanyú káposzta apróra vágva, 5 db tojás  (3 db a tésztába, 2 db a kenéshez)


6 dl tejben megfuttatott 4 dkg élesztő


Maradék, 14,7 dkg sonkaszalámi


A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg vastag, halványbarna hab képződik a folyadék tetején. Apróra vágjuk a káposztát, amelyből előzőleg kinyomkodtuk a levet.
Nagy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a vajat, a tojást, a joghurtot, a káposztát, az élesztős tejet és a káposzta sósságától függő mennyiségű sót (én csak egészen kicsit, néhány csipetnyit sóztam)
Itt már belekerült a tésztába a szalonna, a sonka. Keverés, dagasztás, és mehet a meleg helyre kelni. 

1 óra kelesztés után ilyen jó lágy tésztánk lesz.A megkelt tésztát alaposan belisztezett deszkára borítjuk. Kézzel ujjnyi vastagra lapítgatjuk, majd minél nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat, megkenjük őket felvert tojással, megszórjuk egy csipet őrölt borssal, és 200 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt arany-barnára sütjük.

Én most egy jó nagy pohárral  szaggattam, hogy jócskán  lehessen beleharapni ☺☺☺


Az első adag sül, 200 fokon, 24 perc kellett neki.


A  második adag, szépen emelkednek a melegben ☺☺Ez  az adag már kevés lett volna óriás pogácsáknak, illetve nem sok lett volna belőlük a tepsin, így kicsi szaggatóval még egy adag kerekedett ☺☺


És akkor várjuk a vacsorázókat................. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése