2016. november 26., szombat

Gyömbér szörp és gyömbér kocka

Itt a tél és jönnek a minuszok, s ha nem vigyázunk vele együtt jöhetnek a megfázások. Védekezhetünk ellene egy nagyon finom itókával, vagy a minden reggel elfogyasztott gyömbér teával. 
Hogyan készül? - elmondom :) 
Gyömbér szörp

Hozzávalók:

2,5 l víz
500-600 g friss gyömbér  (Természetesen fagyasztóból is használhatjuk, ha nincs friss) 
2 citrom vagy lime 
400 g cukor vagy méz (ízlés szerint növelhető a mennyisége)

Elkészítése:
A gyömbért jól megmossuk, nem hámozzuk,  késes robotgépben összezúzzuk, s a következő képpen járunk el. 
Az összes hozzávalót egy lábasba feltesszük főni. Ahogy a cukor elolvadt, s rottyant egyet, levesszük a tűzről és hagyjuk állni. (nálam 1,5 órát állt.)

Átszűrtem és újra feltettem főni. Amikor már jócskán forrt, lezártam alatta a lángot és tiszta üvegekbe szedtem és száraz dunsztban addig voltak, amíg kihűltek. (nálam 2 nap)


Az átszűrés után visszamaradt gyömbér, citrom maradványt egy nejlon zacskóba tettem. (jó nagyba) Nyújtófával szépen elsimítottam és egy hosszú éles kés fokával kockákat formáltam belőle a nejlonon keresztül, s így mentek a fagyasztóba. Ha kockát formázunk és úgy fagyasztjuk, akkor használatkor könnyen letördelhetjük. 
Minden reggel ezt használjuk a teába, amíg el nem fogy. Ha elfogyott, akkor jöhet a szörp is a teába. Viszont a szörpöt hígítva inni is tökéletes, de mi jobban értékeljük a minden napi gyömbéres teát. 
Jó immunerősítő hatása van.


Ha esetleg befőző automatában, vagy kuktában szeretnénk tartósítani, akkor befőző automatában 80 fokon 20 percig dunsztoljuk.
Kuktában szuszogástól számított 20 perc. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése