2015. szeptember 22., kedd

Sonkás tökös muffin

Együnk egy kicsit glutén és laktóz mentesen. Az első gondolat, hogy valami finomat kellene készíteni cukkiniből. Hütő ajtó kinyit, cukkini sehol, de ott lapult egy kisebb -nagyon gyenge- főző tök. Így lett ebből tök muffin, és a belevalót a  maradék sonka szelet, bacon kocka, és a tetejére egy laktózmentes gouda sajt tette nagyon finommá.


Hozzávalók és elkészítés

30 dkg hámozott, lereszelt tök
20 dkg rizs liszt 
ízlés szerint só
4 db egész  tojás
1 mokkás kanál citrom bors
1 csipet nagyon erős chili paprika (elhagyható)
maradék sonka szelet
maradék bacon kocka
laktózmentes gouda sajt
1  szelet  bármilyen paprika (nálam kápia)

A tököt meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Fűszerezzük és jól összekeverjük. 
Az előkészített szilikon muffin formákba 2/3-át  belekanalazzuk, és előmelegített sütőbe 180 fokra betesszük. 5-8 percig elősütjük. Kivesszük, s ekkor a felkockázott maradék sonkaszeleteket, a bacon kockákat rákanalazzuk. A maradék tésztamasszát vékonyan elosztjuk a formákon. A tetejükre egy kis kocka laktózmentes gouda sajtot teszünk. Diszítésként egy kis darab paprikát rakunk és vissza tesszük  a sütőbe. Kb 15 perc alatt készre sül. (sütőfüggő a sütés ideje)




Nagyon laktató. Én 3 db-ot tettem a tányéromra, de a második után már gondolkodtam, elfogy-e a harmadik? (sajnos) elfogyott) :-)

Ebből a mennyiségből 12 db tökös muffin készült. Hűtőben tárolva 3-4 napig is friss marad. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése