2015. március 3., kedd

Sertésmáj zöldségpogácsával

Mindenféle máj kitűnő forrása a bőr egészsége szempontjából fontos és a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó A-vitaminnak, továbbá a vörösvérsejtek termeléséhez szükséges B12-vitaminnak.
A májban még sok más tápanyag is megtalálható, például a vas és a cink. A terhességre készülők és a várandós kismamák ne fogyasszanak májat, mert az A-vitamin nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve a magzatnál fejlődési rendellenességeket okozhat.
A máj értékes táplálék vashiányos vérszegénységben szenvedők számára, de mivel sok benne a koleszterin hetente egy alkalomnál többször nem javasolt fogyasztani.
forrás: Innen
 
A mi koleszterinszintűnket nem igazán fogja emelni a májfogyasztás. Nagyon szeretjük, de elég ritkán készítjük, akkor sem óriási mennyiséget fogyasztunk belőle. (Csak mértékkel) :-)
 
 
Hozzávalók a májhoz:
40 dkg sertés máj 4 szeletre felvágva
3 kanál liszt, amiben megforgatjuk
Kevés zsíradék, amiben -lisztbeforgatás után- mindkét oldalát kisütjük. Sütés közben érdemes villával átszurkálni, ha a májban még van egy kis vér, az is kisüljön belőle. Utólag sózzuk, nehogy kemény legyen.
 
A köret rösztinek indult, s végülis vegyes zöldséges pogácsa lett belőle. Igazán nem bántuk meg, főleg, hogy nem zsírban/olajban, hanem sütőben sült.
 
 
Hozzávalók a zöldséges pogácsához.
1 db kisebb cukkini
1 szál sárgarépa
1 karika (2 cm vastag) zeller
Ezeket lereszeljük, megsózzuk, kb negyed óráig pihentetjük. Ekkor kinyomkodjuk belőle a sós lét.
 
 
A lereszelt, sós léből kinyomkodott zöldségeket kiegészítjük
1 kk citromborssal 
2 tojással
3 nagy kanál aprószemű teljes kiörlésű zabpehellyel
2 evőkanál fűszerolajjal
2 marék bébi spenóttal, amit úgy készítünk el,
hogy 1 teáskanál kókuszzsírt felmelegítünk, beletesszük a megmosott bébispenótot, 5-6 keverés után a bébispenót összefonnyad és máris mehet a zöldségünkhöz.
Az egészet jól  összekeverjük és hagyjuk kicsit pihenni, hogy a zabpehely jól felszívja a még a zöldségekben lévő nedvességet.
 
 
 A sütőt előmelegítjük.
Teflonfóliával bélelt tepsibe egyforma pogácsákat teszünk.
200 fokon kb 10 perc alatt készre sütjük, és tálaljuk

 
Ma megint egy jóízűen elfogyasztott könnyű ebédünk volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése