2015. február 17., kedd

Kakasmellből fasírozott

A kakas melle - főleg az igazi tanyasi kapirgálós kakasé - eléggé száraz, de nagyon finom. Én ezért először a kakas mellét belefőzöm egy igazi húslevesbe, majd lecsontozom és alkotok belőle valami finomat. Így aztán van egy csodálatos sárgán gyöngyöző húslevesünk és jelen esetben egy bajor kolbásszal, húsos szalonna csíkokkal tűzdelt fasírozottunk.
 
 
A kakas mellét amikor már megfőtt kivesszük a levesből. Lecsöpögtetjük, lefejtjük a húst a csontról. 2 szelet teljes kiörlésű kenyeret tejben beáztatunk, kinyomkodjuk. A bajor kolbászkákat meghámozzuk, bőrét lehúzzuk, a húsos szalonnát vastagabb csíkokra vágjuk.  
A húst először a Bözsi (a Rabszolganő) rendes nevén Lux Gourmet Chef megdarálja, s a továbbiakban minden hozzávalót beletesszük a Bözsi edényébe:
a kinyomkodott kenyérszeleteket, 2 tojást, 3 gerezd fokhagymát, 1 kisebb fej vöröshagymát, kevés sót, csipet citromborsot, 1 mokkáskanál piros fűszerpaprikát. 2 perc alatt Bözsi végez a munkával. Ekkor egy hosszúkás jénait alufóliával kibélelünk. A fólia szélei olyan hosszúak legyenek, hogy a végén rá tudjuk hajtani a hús tetejére.  A befűszerezett massza felét beletesszük. A hústömeg tetejére hosszában belerakunk 3 csík (kb 6 szál) bajor kolbászt, s a kolbászok mellé a húsos szalonna csíkokat. A megmaradt húsmasszát rákanalazzuk. A kanál hátuljával jól lenyomkodjuk. A sütőt előmelegítettük 200 fokra. A jénaba helyezett húsmennyiséget betakarjuk alufóliával, betesszük a sütőbe és 180 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük. A sülés félidejénél a fóliát kinyitjuk és megrakjuk a hús tetejét is húsos szalonna darabokkal. A hús közepébe és tetejére azért kellenek a szalonna csíkok, mert a kakas melle eléggé száraz, s így élvezhetetlen lenne fogyasztáskor.


Amíg a hús a sütőben elkészül, addig újra elővesszük Bözsit és megfőzzük a köretet.
800 g forró vizet öntünk az edénybe, megsózzuk, kevéske olajat is csöpögtetünk bele. A kosarat behelyezzük a tartályba, és belekanalazunk 10 dkg rizst.
15 perc alatt 120 fokon 3-as fokozaton készre főzzük.
Tálaláskor petrezselyemzölddel ízesítjük.

 
Ugye milyen aranyosan kandikálnak ki a kis vékony bajor kolbászok?
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése