2014. január 30., csütörtök

Félbarna kenyér

Azt mondtam: Új év, Új élet, Új kenyér ?? - nos akkor lássuk, miben is változtatunk 2014-től, de gyökeresen ám. Azt hiszem a hétköznapok több napból állnak, mint a vasár- és ünnepnapok, s csak elhatározás kérdése, hogy mikor mit is tegyünk az asztalra. A hétvége a fehérkenyéré. .........hogy miért? - mert akkor egy morzsáig elfogy egy egész kenyér (a mi gyerekeink imádják a kenyeret, abból is a fehéret, s addig, amíg nincs semmi bajuk tőle, hát egyék, amit szeretnek. A hétköznapokban pedig mi választjuk ki, hogy melyiket is szeretnénk fogyasztani. Most a félbarna kenyéren a sor. Nem szeretném egyből leváltani a fehéret teljesen barnára. Szép fokozatosan haladunk -a különböző lisztek adagolásának emelésével- a barna kenyér felé.
 
 
Félbarna kenyér Pataki tálban
 Öregtészta

3 dl víz
50 dkg BL 55-ös liszt
1 csipet só
1 ek olaj
1 dkg élesztő

Dagasztógép összekever. Kelesztő tálban megkel, majd túlkel és visszaesik. (kb 12-16 óra)
Össz mennyiség 80 dkg. Ennek fele megy egy adag kenyértésztához, azaz 40 dkg.Másnap a kenyérhezazzal kezdjük, hogy a  Pataki tál tetejét belerakjuk hideg vízbe!!!!
Dagasztógépbe:
Előző napi  öregtészta ( 40 dkg)

3    dl víz
6    dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
6    dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
8    dkg graham búzalisztű
30  dkg BL 55-ös finomliszt
2    dkg só
1,5 dkg élesztő
1    evőkanál burgonyapehely
3    evőkanál puffasztott amaránt
1    evőkanál búzasikér 
Összes hozzávalóból dagasztógépben pár perc alatt egy jó minőségű tészta készül. 3-4 csepp olajat öntünk a kelesztő tálba, és ebbe rakjuk a megdagasztott tésztát. 60 percig kelesztjük, de a 20. percnél átmozgatjuk egy kicsit a tésztát. Finoman visszagyúrjuk az eredeti méretére.
A pataki tálat kibéleljük teflon fóliával. A megkelt tésztát megformázzuk, belerakjuk a patakiba. Kenyérkendővel letakarjuk és 60 percig kelesztjük.
A tésztát három helyen bevágjuk, hideg vízzel lespricceljük (virágspriccelő) és a hideg sütőbe berakjuk. 60 percig 250 fokon sütjük. Amikor kivettük a kisült kenyeret, lespricceljük hideg vízzel és rácsra tesszük kihűlni.

 
(Apró megjegyzés: ebből a kenyérből kifelejtettem az élesztőt, így mindösszesen az öregtésztában lévő 1 dkg élesztővel dolgozott, igaz, hogy egész éjjel hideg helyen volt. Tehát este megformázva kiraktam hidegre, és másnap reggel sütöttem ki.) Milyen lett volna, ha még élesztő is kerül a tésztába? J

8 megjegyzés:

  1. Nagyon régóta tervezek házi kenyeret sütni, de eddig még nem volt bátorságom...talán idén végre ráveszem magam, a te oldaladon olyan klassz kis recepetek vannak, a zsömléjét még tavaly elmentettem. :) Köszönöm ezt a receptet is!
    Szeretnélek jobban megismerni, így játékra hívlak! kérlek, kukkants be hozzám! .)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ditti Örülök Azt viszont sajnálom, hogy nem voltam már több mint egy hónapja és nem tudtam nálad jelentkezni. Bosánat.

      Törlés
  2. Kedves Viki!

    Ahogy Ditti is tette, én is egy játékra szeretnélek meghívni. Ha van időd, és van kedved hozzá, nézz be hozzám!
    http://www.fozzunk-egyutt.blogspot.hu/2014/01/ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. iceflowe, neked is köszönöm, de ugyanazt tudom írni, amit Dettinek is. Sajnos sokáig nem voltam.

      Törlés
  3. Szép ez a kenyér, ennyi élesztővel is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgikám, köszönöm. Tényleg az lett, csak hosszabb lett a kelesztési idő, de a nyugdíjba belefér :)

      Törlés
  4. Nagyon szép lett! Örülök, hogy "barnább" kenyérreceptjeid is lesznek. Én már szinte csak akkor sütök fehér kenyeret, ha valamelyik rokon jön hozzánk látogatóba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jucis! Igen ez nálunk is így van. Fehér kenyér csak hétvégén sül, amikor a gyerekek itt vannak. Hétközben pedig nekünk 1 kenyér elegendő :)

      Törlés