2014. január 27., hétfő

Csőröge/forgácsfánk

Farsang van már ? nem érzem ! - hideg van, de jaj de jó, mert végre itt a hó! Ha farsang, akkor süssünk fánkot. Én most a kelt fánkot átváltottam forgácsfánkra.
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
50 dkg finomliszt
1 sütőpor
6 db tojássárgája
csipetnyi só
2 evőkanál porcukor
egy kis poharas tejföl (180 g)
3 evőkanál rum (pálinka) miel nem volt rum, én pálinkát tettem bele
 
A hozzávalókból a dagasztó gép pár perc alatt rugalmas tésztát készített. Ténytanyújtó géppel késkegynyi (5-ös fokozat) vastagságra nyújtottam, majd rombusz alakura derelyevágóval felszabdaltam. Közepét kicsit bevágtam, s a rombusz egyik végét ezen a nyiláson áthúztam.

Bő olajban (olyan jó közepes forróságú) sütjük, porcukorral, rebarbara-meggy lekvárral tálaljuk.


 
Nem gondoltam, hogy fél kiló lisztból egy lakótelep jóllakhat a csőrögéből. Ezért ha valaki kevesebbet szeretne sütni, akkor nyugodtan felezze a hozzávalókat, mert nagyon sok lesz belőle.

12 megjegyzés:

  1. Szeretem, de én csalni szoktam a tojás sárgáják számával, lecsökkentem. Várom a rebarbara-meggylekvár leírásodat is! Izgalmasan hangzik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuskám, én eszméletlen régen ettem csőröge fánkot. Utoljára még a nagymamám sütött nekem. A keltfánkot imádom, de nem tudom megenni, ezért váltottam. Ebben az inséges tojásnélküli időkben én is sokalltam a 6 tojás sárgáját, de ha azt mondod, hogy kevesebbel is működik, akkor legközelebb úgy lesz.
      A rebarbara lekvárt pedig úgy készítettem, hogy 1/3-ad rebarbara 2/3-ad meggy. A rebarbarát picivel tovább kellett főzni, mint a meggyet. Amikor mindkettő már jó volt, akkor a kettőt összeöntve botmixerrel pürésítettem. 2:1-ben dzsemfixel sűríttettem és irány az üveg, majd dunszt. Nagyon-nagyon finom.

      Törlés
  2. Viki, szuper mint mindig! Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ginkóóóóóó drágám, de jó látné Téged. Mondd, merre csavarogsz ? :) Köszönöm, hogy jöttél. Puszillak benneteket

      Törlés
  3. Gyereket nevelgetek, csütyök, fözök, motyogatok...! Hiányoztál nagyon! Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen tudom, hogy Te maximalista vagy minden téren, de azt hiszem a gyereknevelésben még inkább. Nekem is nagyon sokszor eszembe juttok. Réka babának ezer puszi.

      Törlés
  4. Hogy ez eddig nem jutott eszembe, hogy nyújthatom a tésztanyújtó géppel is. Köszönöm Viki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgikám, nekem is véletlenül jutott eszembe, de nagyon megkönnyítette a dolgom :)

      Törlés