2014. január 15., szerda

Aszaltgyümölccsel töltött pulykamell

Egyszerű, nagyszerű, könnyen elkészíthető, s hidegen fogyasztani a legfinomabb. Ráadásul akkor, ha egy nagyon jó majonézes  krumplisalátát is készítünk hozzá. Minden egyes alkotó részét elkészíthetjük már előző nap. Még a sütést is elvégezhetjük, ha hidegen szeretnénk tálalni, ugyanis hidegen nagyon szépen szeletelhető.
 
 
 
A hozzávalók attól függnek, hogy hány személyre készítjük őket. Ez a mennyiség most egy egész hadsereg (6 fő) részére készült, így elég nagy adag. Természetesen akár két szelet pulyka, vagy csirkemellből is el lehet készítgeni, de akkor a hozzávalókat is csökkenteni kell.
 
Miután minden itthon készült, fogjunk hozzá sorban hogyan is.............
 
Hozzávalók:
 
A töltelékhez
 
25 dkg csirkemáj
1 nagy fej édes fehér hagyma
bors
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
15 dkg vékony szeletekre vágott csiperke gomba
10 szem aszalt sárgabarack
10 szem aszalt szílva
1 evőkanálnyi kacsazsír
 
Elkészítés:
A kacsazsírt felmelegítjük, az apróra vágott fehér hagymát megpuhítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, dinszteljük pár percig és az elkészített összedarabolt csirkemájat is rátesszük és megborsozzuk. Fedő alatt pár percig összepirítjuk. Végül az apró vágott petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.  Amikor kész, akkor sózzuk.
Az elkészült tölteléket félre tesszük, hogy kihűljün.
Az aszaltgyümölcsök majd akkor kellenek, amikor feltekerjük a pulyka (csirke) mellet.
 
 
 
Elkészítjük a házi majonézünket.
 
1 db egész tojás
2 dl oliva olaj
csipet só 
 
Késes robotgépbe ütjük az egész tojást, megsózzuk. Elindítjuk a gépet és először cseppenként adagoljuk hozzá az oljat. Amikor már jó fele olajat hozzáadtuk, akkor bátrabban adagolhatjuk. A majonéz elkészítésének ideje kb 10 perc. Ez is elkészíthető előző nap!!
 
 
Időközben megmosunk 1 kg krumplit és sós forró vízbe rakjuk és héjában megfőzzük. Amíg a majonézünk elkészült azalatt ki is hült. Megpucoljuk és felkarikázzuk.
 
Kell még hozzá
2 db jó nagy alma
1 db jó nagy, vagy két kisebb lilahagyma
1 evőkanál mustár
3 dl 20 %-os tejföl
1 evőkanál cukor (de ha az alma édes, akkor a cukor elhagyható)
 
A majonézt (egy akkora tálban, amiben majd az összes massza elfér) összekeverjük a mustárral, tejföllel, cukorral és habverővel összedolgozzuk. Az almákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
 
Az almakockákat, a főttkrumpli karikákat, a vékony karikára szeletelt lilahagymát beletesszük a majonézból készült tartármártásba. Jócskán összeforgatjuk és félretesszük. Lehetőleg hideg helyre, s hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. (Ezt előző nap is elkészíthetjük)!!
 
Amikor mindennel elkészültünk, elővesszük a szeletekre felvágott pulyka (vagy csirke) melleket. Egy nagy deszkán (amit előtte folpackkal borítunk be) szépen sorbarakjuk bacon szalonna szeletekkel (egy akkora  téglalapot rakunk ki, amekkora edényben szeretnénk sütni). A húst kicsit megsózzuk, megborsozzuk, kevéske szerecsendiót reszelünk rá és ráterítjük a baconra, s  jöhet a többi töltelék.
 (A húst nem kell klopfolni, inkább kissé -éles késsel- enyhén írdalni, hogy a szövetszálak engedjenek és ne ugorjon össze sűlés közben a hús)
Először a csirkemájas, gombás tölteléket kenjük rá, úgy jó kétharmadára a húsnak. A töltelékre (hosszában) 1-1 sorban lerakjuk az aszalt gyümölcsöket. A folpack segítségével elkezdjül feltekerni a mellehúst. Egy bejgli formájú rudat tekerünk belőle. Arra ügyeljünk, hogy a bacon szeletek mindenhol betakarják a húst.
 
Folpack-al együtt átemeljük a sütőedényünkbe a megtöltött húst. Ha még fokozni szeretnénk az ízeket, akkor a baconba tekert töltött mellehúsokra bevagdosott szalonna szeleteket is rakhatunk. Nem lesz hálátlan az ízvilág!  Előmelegített sütőben 170 fokon kb 35-40 percig sütjük. (Sütőfüggő) !!!
 

 
Tálalhatjuk csak símán paprikával, paradicsommal, lilahagymával! Na és természetesen saját sütésű zsömlével, de  majonézes krumplisalátával az igazi. Nagyon kiadós hidegtálat készíthetünk belőle.
 
Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

  1. Ezt nagyon, de nagyon díjazom!

    VálaszTörlés
  2. A gyümölcs es a hús mindig jó párosítás ....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wanna! ezt én is így látom, de főleg az asztaltakkal............

      Törlés