2013. december 20., péntek

Virágzsömle újragondolva

Egyszer, nem is olyan régen - talán egy hónappal ezelőtt már volt a blogomon a virágzsömle, de akkor más volt a liszt összetétele. De egyébként is sok problémát okozott az elmult hetekben, az a kudarc, ami sorozatosan nem csak engem, másokat is érintett. S ez nem volt más, mint nem tudtuk megfejteni, hogy az élesztővel, vagy a liszttel, esetleg mindkettővel baj van. Ez a hiba nem csak nálam jelentkezett, ezért aztán újra és újra gondoltam a témát, és tegnap belevágtam. Fordítottam a dolgokon és most nem kovásszal, hanem  öregtésztával, nem vegyes liszttel csak fehérrel, a liszt mellé egy kis sikérrel, az amarant lisztet is leváltottam puffasztott amarantra. Az élesztőt viszont hagytam. Persze nagy rizikó volt, mert elég tetemes mennyiségű tészta volt ez. Ha ki kellett volna dobni, nagyon sajnáltam volna a munkát, no meg a ráfordított időt, s nem utolsó sorban a végeredményt, magát a virágzsömlét, s még ami mellette kisült, a 8 db óriás kiflit.
 
 
Mint a fenti kép is mutatja, nem volt hiába való a váltás, az élesztővel sem volt semmi probléma, de akkor mégis mi történhetett ? Kit érdekel már ez, amikor ilyen csodálatos és nagyon finom péksütemény, kenyérféleség készül.
 

 
Virágzsömle és kiflik összetevői és elkészítése:
 

Nyerstészta mennyisége 2,6 kg

Öreg tészta (előző nap készítjük el és 18-20 óráig kinn hagyjuk a konyhapulton. (Ha este készítjük el, akkor egész éjszaka ott hagyjuk és csak másnap délelőtt, kora délután sütünk az öregtésztával)
Megkel, majdvisszaesik. A visszaesett tésztát megfelezzük, ez kb 40 dkg. Ezt egy fedeles dobozba tesszük, és berakjuk a hűtőbe a következő sütésig.
A másik felét (40 dkg) adjuk a készítendő anyagunkhoz.

 
Az öregtészta hozzávalói
3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő
 
Zsömle és kifli hozzávalói
40  dkg öregtészta
 7  dl víz (először csak 6,5 dl-t adunk hozzá, a
    visszamaradt fél decit óvatosan adagoljuk, ha
    még kell. (nekem nem kellett)
 9 dkg kacsazsír
4,2 dkg élesztő (1 csomag LINCO)
3   dkg só
3   dkg puffasztott amarant (bio boltban kapható)
1,2 kg BL 55-ös liszt
1   evőkanál sikér

A vizet meglangyosítjuk, dagasztógép táljába öntjük. Beletesszük a sót, megkeverjük egy kanállal. A kacsazsírt is most adjuk hozzá. A liszthez hozzáadjuk a puffasztott amarantot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és beleöntjük a dagasztó edénybe.
Dagasztás közben figyeljük a tésztát és ha még kell a fél deci víz, akkor nagyon óvatosan adagoljuk hozzá.

Akkor jó a tészta, amikor már elvált az edény falától. Nagyon finom kissé lágy, de nem ragadós tésztát kell kapjunk. (Nem lisztezzük, csak ha nagyon kell, de ekkor is csak enyhén, hogy ne ragadjon a munkalaphoz és a kezünkhöz).
A kelesztőtálba 1 kisebb evőkanálnyi étolajat teszünk, és ebbe rakjuk a tésztát.
60 percig kelesztjük. (a kelesztés felénél 30 perc után kicsit átmozgatjuk a tésztát, majd visszarakjuk a tálba és újabb 30 perc kelesztés következik)
Megkelt a tésztánk, kiborítjuk a munkalapjra, vagy olyan felületre, ahol liszt nélkül tudunk dolgozni.
Nem gyúrjuk, nem formázzuk a tésztát.
Fogunk egy éles szerszámot és a mérleget.
8 db 15-17 dkg-os darabot levágunk (ez kerül a forma szélére
1 db 30 dkg-os gombóc marad. (ez lesz a közepe)
A gombócoknak csak annyira hajtjuk alá a széleit, hogy kerek formájú legyen, de nem kell formázni és nem kell agyon gyömöszölni.
Előveszünk egy tepsit, teszünk rá sütőfóliát, vagy a LIDL-s fekete tejflon fóliát. Erre rakjuk a kihúzott tortaformánkat. 
A tortaformánkat a tepsi szélességére húzzuk ki kb 28 cm, és körbe rakjuk a 8 db gombóccal. Nem baj, ha nem érnek össze, majd összekelnek.
A közepébe tesszük a 30 dkg-os gombócunkat. Ennek sem kell hozzáérni a többihez.
Egy konyharuhával letakarjuk és félretesszük, 35-40 percig kelesztjük.
Ekkor bekapcsoljuk a sütőt és 250 fokra melegítjük.
Ez kb még 20 perc, ezalatt az idő alatt még tovább kelnek a zsömlék a tortaformában.
Mielőtt betesszük a sütőbe, jócskán lespricceljük vízzel, de annyira, hogy majdnem álljon alatta a víz.
Megszórjuk kedvünknek tetsző magvakkal és  betesszük a sütőbe.
250 fokon 10 percig, majd 180 fokon 30-35 percig tovább sütjük.
Ha nem vagyunk biztosak a sütőnkben, akkor egy fóliával letakarjuk a zsömléket, de már csak akkor, amikor levettük a hőfokot.
A sütési idő, teljesen sütőfüggő. (nálam villany sütőre értendő ez az idő)
Amíg a zsömléink kelnek, addig tovább folytatjuk a kiflikkel.
A visszamaradt tésztából nagyon finoman egy
nagyobb kört nyújtunk, de a tészta olyan kb  1,5 - 2 cm vastag legyen.
Éles vágóeszközzel 8 cikkre vágjuk. A kifliket sem gyurmázzuk, nem dögönyözzük, csak finoman formázzuk meg. Magunk elé vesszük az első cikket, a szélesebbik részénél mindkét csücskét 2-2 cm-re behajtjuk és óvatosan, finoman feltekerjük, kicsit megnyújtva (de csak nagyon kicsit) a keskenyebbik végét. Arra ügyeljünk, hogy a feltekert kiflinek a csücsök az aljára kerüljön, mert ha nem így teszünk, akkor sűlés közben kinyílik a kiflink.
Fóliával bélelt tepsire rakjuk és behúzzuk egy nejlonba (nálam újonnan vásárolt óriási szemetes zacskó). Belefújunk levegőt, a zacskó végét a tepsi alá gyűrjük és berakjuk hideg helyre. Nem fontos hűtőbe. Ebben a hűvösebb időben elég a  kamra hőmérséklete.
Amikor a Virágzsömlénket betettük sülni és már  letelt az első 10 perc, ekkor hozzuk ki a kifliket a konyhába, rajta hagyjuk még a nejlon zacskót  (zsákot). Ha eltávozott volna a levegő belőle, akkor Pótoljuk kis tündőnkkel :)
Virágzsömlént kisült, de ugye arra figyeljünk, hogy 180 fok a hőrmérséklet benne. Kivettük a
Virágzsömléket és a hőfokot újra  felkapcsoljuk 250 fokra.
A kiflikről lehúzzuk a nejlont. Lepermetezzük jócskán vízzel. Itt is álljon a tepsiben egy kicsit
a víz. Nagyobb szemű sóval, vagy kinek-kinek tetszése szerinti magvakkal megszórjuk. Várunk még 1-2 percet és betesszük a sütőbe. Nem baj, ha nem érte el a hőfog a 250 fokot, mert kb erre az időre már olyan 240 fok lehet a hőmérséklet benne.
Itt is 10 percig sütjük magas hőfokon, majd levesszük a hőt 170 fokra (nem tévedés: 170 !!!) és még kb 10-15 percig sütjük. Ez is sütőfüggő.
Ha szép világosra szeretnénk (én így szeretem), akkor a kifliket is letakarjuk fóliával, vagy sütőpapírral.
Amikor minden kisült, rácsra rakjuk és ott hagyjuk kihűlni.
 
 




Megjegyzés: a puffasztott amarant 100 g-os kiszerelésben bio boltban kapható. Az amarant fogyasztása nagon fontos a szervezetünknek, viszont arra is kell figyelni, nehogy túl adagoljuk. Tartalmaz: kálciumot, magnéziumot vasat, káliumot, cinket, mangánt és rezet. Nem csak kenyérbe használhatjuk, hanem akár levesbetétnek is, vagy tejben, kefírben, joghurtban elkeverhetjük. Sokféle változatban fogyaszthatjuk.  Évekkel ezelőtt én amarant lisztet használtam, de most már tapasztalatom, hogy a puffasztott amarant sokkal jobb hatással van a tésztára.
Ez egy óriási mennyiségű péksütemény, aki nem szeretne ilyen nagy adagot sütni, akkor arányosan csökkentse a hozzávalókat.
Pl, ha a hozzávalókat felezni akarjuk (pl: 60 dkg lisztből) attól még a 40 dkg öregtésztát hozzáadhatja. Ettől az eredmény csak jobb lesz.
Ha viszont kisütjük ezt a mennyiséget, akkor kedvünk szerint daraboljuk. (nem kell vágni, csak törni) Bezacskózzuk és fagyasztóba rakjuk fogyasztásig.
Kiolvasztáskor nem kell mikrót és sütőt használni. Étkezés előtt már 1 órával elég kivenni, de ha reggelre kell akkor este vesszük ki, vagy fordítva.

2 megjegyzés:

  1. Már megint szépet és gondolom finomat is kreáltál!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett a virágzsömle és a kiflik is!

    VálaszTörlés