2013. november 17., vasárnap

Túrótöltelékes rózsa

Ha már egyszer itt az ősz, mindjárt a tél is. Kiskertemben leszedtem az utolsó rózsabimbókat, de hogy el ne feledkezzünk a rózsákról, alkotni kellett egy másik fajtát, amit akár egész télen-nyáron folyton lehet élvezni.
 
Túrós rózsa
 
Kelt tészta:
 
60 dkg liszt,
2,5 dl tej,
4 dkg élesztő,
3 ek cukor,
1 tk só
1 tojás
1,3 dl olaj,
2 ek tejföl
 
Túrótöltelék:
50 dkg túró (áttörve)
2-3 ek. cukor
1 citrom aroma
1 teáskanál vanília kivonat
1 egész tojás

1 óra alatt a duplájára kelt. Kissé lisztezett felületre borítjuk, és szétdaraboljuk. Nálam 11 dkg-os gombócokra sikerültek, de mint később kiderült, lehettek volna sokkal kisebbek is.
Minden gombócot kinyújtunk (nálam 14 cm volt az
átmérőjük) Legközelebb elég lesz 10 cm is.
 



14 cm-es kört nyújtottam, de már tudom, hogy legközelebb elég lesz egy bő tenyérnyi is, úgy kb 10 cm-es kör !
 
A szemben lévő részeknél a fotón látott formában bevágjuk a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy a közepén maradjon annyi hely, hogy a tölteléket be tudjuk úgy rakni, hogy a bevágások mentén ne csurogjon ki a tésztából.


 
Elkezdődik a szélek felhajtogatása.

 
 Miníg a szemben lévő részeket hajtjuk egymás után.


 
Elkészültünk a rózsa formázásával.

 
Sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk és amíg a sütő bemelegszik (20-25 perc) addig hagyjuk még kelni.
 

 
Tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Marym ! Ez olyan bonyolultnak tünt, de hogy milyen egyszerűűűű ???? !!! Jaaaa! -és milyen fincsi ? ! :)

      Törlés
  2. Legözelebb ha fotózod, akkor ne csak négyet jó? Egy vagonnyit legalább. Legalább a látványtól lakja majd jól. De inkább megyek majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi ! most 10-et sikerült sütni, de ígérem, hogy ha egyszer eljössz egy vagonnyi tepsivel rakok eléd :)

      Törlés
  3. Nagyon szépek lettek a rózsák! :)

    VálaszTörlés