2013. április 6., szombat

Tejszínes, diós sajtkorong


Kedvencünk a tejszínes (tömlős??? -á azért annyira nem!!) sajt, de túlnyomó részt csak az, ami itthon készül.
A sajtkészítés egyik legkönnyebben elkészíthető változata, amit nagyon hamar el lehet készíteni, de nagyon hamar el is lehet fogyasztani. Na de hát éppen ezért készül. Hasonló sjatkeverékeket szoktam készíteni általában nagyobb ünnepekre, de ezt most megvariáltam, s ez lett belőle. Nem kis megelégedésünkre.
 
Hozzávalók és elkészítés.
 
Először is elkészítjük a házi mascarpónét, ami nem más, mint
 
2 doboz 450 gr-os tejföl
2 doboz 540 gr-os joghurt
 
Egy szűrőkendőbe (zacskóba) tesszük, s egy éjszakán át lecsöpögtetjük. A kicsöpögő savót nem öntjük ki, hanem eltesszük a hűtőbe és kenyérsütéskor felhasználjuk.
Ebből a mennyiségből közel 1 kg mascarpone lesz, de nekünk csak negyed kilóra lesz szüségünk a sajtkészítéshez.
 
A sajt hozzávalói:
 
25 dkg mascarpone
25 dkg reszelt sajt (nálam trapista)
1 evőkanál paprika krém
3 dl krémes tejszín (habtejszín)
7 dkg apró darabokra vágott dió
1 dkg  zselatin
1 dl víz

őrölt bors
őrölt köménymag

2 szál zöldhagyma szárral együtt.

A mascarponét, a reszelt sajtot, a paprikakrémet jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejszínt,  a dúrvára összevágott diót, majd a meleg vízben feloldott zselatint és a vékony karikára vágott zöldhagymát szárával együtt.

Végül ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel.
A sózással vigyázni kell, mert a paprika krém is sós.

Egy kerek szilikon formát folpack-al kibélelünk, belekanalazzuk a masszát, jól lelapogatjuk, ráhajtjuk a lelógó folpack-ot és egy éjszakára a hűtőszekrényben hagyjuk.



 
Másnap kiemeljük a folpackal együtt és egy arra alkalmas tányérra rakjuk. A tetejére még tehetünk apróra vágott zöldhagymát, s annak szárát.

Frissen sült kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk, s mellé egy jó forró teát fogyaszthatunk.
Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! De szívesen elfogadnék most egy szeletkét ebből nagyon finom lehet! Nekem kenyeret ne adjál hozzá, csak a sajt magában jó?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évikém! Ahogy gondolod :) de ha láttad volna a mellé sült kenyeret, nem tudtad volna kikerülni, de valóban akár kenyér nélkül is be lehet lakmározni belőle.

      Törlés
  2. Egy kazalnyi jöhetne belőle, mert mint gombóc Artúr a csokit én a sajtot imádom úgy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi! mindíg, de most nagyon hiszek Neked, főleg ha sajtról van szó. Én is nagy sajtpusztító vagyok, de ennek nem lehet ellenállni annyira nagyon összejött. Tegnap este Petrus unokám is azt mondta "mama, én nem is gondoltam, hogy ez ilyen finom"..... na persze tudni kell, hogy zöldhagyma imádó, na meg a SAJT - csupa nagy betűvel.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Vicuska! Ó igan az volt, s ismétlésért kiált :)

      Törlés