Már egy jó ideje a kenyér sütés az előző napi kovászkészítéssel kezdődik, s érlelődik minimum 8-12 óráig.
A kovász:
40 dkg liszt
4 dl víz
1 dkg élesztő
Ezt a három összetevőt egy nagyobb tálban összekeverjük (én késő délután, vagy este). A tál tetejét rátesszük és otthagyjuk a konyhában jó melegen.
Másnap reggel már használható a kovász.
A kenyér hozzávalói:
3 dl víz (esetleg savó) ebben a kenyérben víz van
0,5 dl olaj
70 dkg BL 80-as liszt
2,2 dkg só
az előző este elkészített kovász
2 dkg friss élesztő
Ebben a sorrendben rakjuk bele a dagasztó gépben (esetleg kenyérsütőbe). A dagasztógép 4 perc alatt összeállítja a tésztát. Akkor jó, amikor teljesen elválik az edény falától.
A tésztát kivesszük az edényből, s átrakjuk egy kelesztő edényben (nálam kelesztőkosár)
2x30 percig kelesztjük. Az első 30 perc után visszagyúrjuk eredeti méretére, kinyomkodjuk belőle a levegőt. A második kelesztés után kiborítjuk a tésztát. Elővesszük a mérleget, s 8 db egyenlő súlyú darab tésztát (nálam ez most 11,4 dkg volt) vágunk le. Ezekből készülnek a zsömlék.
A zsömléket megformázzuk. A kenyér és zsömle formázására ITT találsz fázisfotókat . A zsömléket sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk, behuzzuk egy nejlonba, és kitesszük a kamrába jó hidegre.
A megmaradt tésztát megformázzuk hosszúkás alakúra és belerakjuk a sütőedénybe. (kacsasütő, jénai, tupper) Nálam általában ha nagy kenyér sül, akkor kacsasütő, ha kb 1 kg-os kenyér, akkor a tupper. Ez most tupperben sült.
A megformázott kenyeret 60 percig kelesztjük. 40 percnél bekapcsoljuk a sütőt és 20 perc alatt a maximumra -250 fok nálam villanysütő- Amikor letelt az egy óra és a sütő is felmelegedett berakjuk sülni a kenyerünket. Először maximumon 10 percig, majd -kis kenyérnél- 30 percre állítjuk az időt, s a hőfokot levesszük 180 fokra.
(Nagyobb kenyérnél 10 perc maximum és 35 perc 180 fokon)
(Ennél a kenyérnél itt a közepénél már járt egy kisegér, aki lecsípett egy darabot belőle)
Amikor betettük a kenyerünket sülni, kihozzuk a hidegről a zsömléket és a konyha melegében várnak arra, hogy a kenyér kisülése után ők is sorra kerüljenek. Itt már hagyjuk a sütő hőfokát 180 fokon, és 20 perc alatt kisülnek a zsömlék is.
A kenyeret is és a zsömléket is kisülés után kissé lespricceljük hideg vízzel, s várjuk a cserepesedést, ami be is következik.
Általában nekünk egy reggelire 2-3 zsömle (2 főre elegendő) a többit bezacskózva fagyasztóba rakom a felszeletelt kenyerekkel és mindíg akkor veszünk elő belőle, amikor szükséges. Soha sem kell mikrózni. Ha magától kienged, mindíg friss marad.
Mondogatom én, hogy elmegyek hozzád kuktának. Fizetség nem kell, csak egy kis kaja mindenből. (Úgy egy hegynyi.)
VálaszTörlésGyere csavi, most jól jönne a konyhai segítség, ehetsz is rogyásig.
TörlésNagyon jól néz ki mind a kettő, és én is lennék egy "kisegér":-))
VálaszTörlésTücsi ! Köszönöm szépen. Azt elhiszem, hogy lennél kisegér. Érdekes, hogy nálunk mindíg előjönnek (ketten-hárman-négyen)ha kisül a friss kenér :)
TörlésBiztosan megcsipegetném én is!
VálaszTörlésOlgikám, köszönöm. Ugye, hogy olyan kis csipkedni való ? - hát az én gyerekeim/ unokáim is így látják :)
TörlésGyönyörű a kenyered is, meg a zsemlék is!
VálaszTörlésMarisz, köszönöm. Finomak is mindíg!
Törlés