2012. április 24., kedd

Házi sonka


Nem teszünk mást, mint elmegyünk a kedvenc helyünkre igazi házi pipimelleket vásárolni, s máris kezdődhet az "E" nélküli sonka gyártás. Én elég sokat szenvedek a tartósítószerektől, a hozzáadott adalékanyagoktól. Na ennek már ugyan egy jó ideje véget vetettem, de most felfrissítettem a készletem, s nemcsak a ház urának kedvencét a füstölt csülköt préselem elég sűrűn, (kerek formában),  hanem jöhetnek a finomabbnál finomabb ízesítésű sonkák, felvágotta, amelyek a saját ízlésünkre van igazítva, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak.

Elkészítése pofon egyszerű és még csak azt sem lehet mondani, hogy időigényes.

Kell hozzá :

1 kg filézett csirkemell (bőrétől megfosztva, darabokra összevágva)
2-3 kávéskanál só (kiknek-kinek ízlése szerint. Én 2 kanállal tettem bele)
2 kávéskanál fokhagyma granulátum
1 teáskanál fehérbors

Fűszerolajakból

Oregánó
Mogyoró
Szezám

Mindegyik olajból egy löttyintésnyi (kb 2 kanálnyi)

Elkészítése:
A húsokat összedaraboljuk, beletesszük egy olyan edénybe, amit jól le tudunk zárni.  A fűszerekkel és az olajokkal elkeverjük. Az edény tetejét rápattintjuk és mehet a hűtőszekrénybe érlelődni, azaz pácolódni.
Másnap egyszer megforgatom a húsokat.
Egy nap után is el lehet kezdeni a sonka "aszalását", de én 2-3 napig a hűtőben hagyom, így sokkal jobban összeérnek az ízek.

A sonkaprést folpack-al kibélelem. Szép sorjában belerakom a csirkemell darabokat, majd a lelógó fóliával betakarom az egészet. A prés tetejét rászorítom. Egy lábasba helyezem a sonkaprést. Annyi vizet öntök alá, hogy kb félig érje a prést. 70 fokos sütőben 3 óra hosszáig "aszalódik". Ekkor kiveszem, hagyom kihülni. Préssel együtt megy a hűtőszekrénybe, s pár óra mulva ki lehet szedni és jó éles késsel szeletelni.
Úgy szoktam alakítani, hogy ezt a műveletet este csinálom meg és akkor reggelre már az asztalon is van az elkészült finom fokhagymás csirkemell sonka.


2012. április 23., hétfő

Karalábéleves

 

Jó egy éve elég keményen kell diétáznom. (Fűszerszegényen is többek között.) Néha nagyon nehéz kitalálni, hogy mi is legyen az ebéd, mert a fűszereket nagyon kerülni kell. Én egy kissé leveses vagyok, míg apa nem annyira, de általában megegyezünk. Ha levest főzök, az biztos, hogy két napra szól, mert nekem másnap is kell !!!! 
Ez a karalábé leves éppen olyan, amit el lehet tenni másnapra is. Ugyan olyan finom, mint frissen főzve.

Hozzávalók !

1/2 kanál tyúkzsír 
1 db közepes új karalábé
1 szál sárga répa
1 szál fehér répa
1 kisebb krumpli
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (jó kövér legyen)
1/2 mokkáskanál köménymag
1 húzás a reszelőn a szerecsendióból
1/2 zöldpaprika
1 kisebb paradicsom
1 teáskanál só
apróra vágott petrezselyemzöld

Levesbetétnek
2 evőkanál csiga tészta

Elkészítése:

A tyúkzsírt egy lábasban felolvasztjuk, az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, de közben a sárga répát karikára felszeleteljük, s a hagymával együtt kicsit tovább pirítjuk fedő alatt. Így a leves színe még szebb lesz.
A többi zöldségfélét is megtisztítjuk, a fehér répát felkarikázzuk, a krumplit apró kockára vágjuk, a fokhagymáról lefejtjük a héját.
Amikor a vöröshagyma és a sárgarépa már elég szépen megfonnyadt, a répától szép sárga színe lesz,  felöntjük 3 dl vízzel és hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a paprikát, paradicsomot, köménymagot. Ha már átmelegedett  a leves még adunk hozzá vizet, s puhára főzzük a benne lévőket.
A lelgkisebb hőfokon főzzük, épp csak hogy gyöngyözik a leves. Megkóstoljuk, ha még kell utánasózzuk,   beletesszük a csigatésztát, s ezzel együtt még 10 perc főzés kell neki.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel szinesítjük.
Tálaljuk és fogyasztjuk.

2012. április 22., vasárnap

Medvehagymás sajtos kockák

 Még mindíg a medvehagymáról. Ezt még akkor sütöttem, amikor megkaptam postán azt az írdatlan mennyiségű medvehagyma csomagot. Gondoltam lesütök egy pár napra valót :))) -- mert igencsak el leszek foglalva a medvehagyma feldolgozásával, tartósításával. Na azért nem volt ilyen veszélyes a helyzet, mert szépen beosztottam az időmet és főleg az erőmet.

Ez az a tészta, amelyet soha semmilyen recepttel nem cserélnék le. Évtizedek óta ebből sütöm a sajtos pogácsát, rudat, majd a legvégén alakult ki a kocka, mert itt nincs fölöslegesen lemaradt szél. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy kerek, vagy hosszú, vagy éppen szögletes, az íze a lényeg, s ezen soha sem változtatnék.

Hozzávalók :

1 kg sima BL 55-ös liszt
50 dkg margarin
4 dkg élesztő (LINCO)
1 evőkanál só
3 tojás sárgája
20 dkg reszelt (trappista) sajt a tésztába
2 dl tej - amiben mokkás kanál cukorral a 4 dkg élesztőt fel kell futtatni)
1 doboz 360 gr-os tejföl
10 dkg reszelt sajt a kockák tetejére.
20 levél medvehagyma, nagyon apróra összedarabolva
Az élesztőt langyos (kézmeleg)  tejben, egy csipet cukorral  felfuttatjuk. Amíg felfut, addig a liszthez hozzáadjuk a sót és a margarinnal teljesen elmorzsoljuk. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a 3 tojás sárgáját, a tejfölt, a reszelt sajtot. Még a tálban elkezdjük összedolgozni, de ha már nem férünk el benne, akkor nyujtódeszkára boritjuk és ott gyurjuk tovább, mindaddig, amíg ilyen szép sima lesz, mint fönn a képen látható.
Egy gombócot formálunk belőle, letakarjuk, s a deszkán hagyjuk pihenni 20 percet.


20 perc letelte után kinyujtjuk a tésztát és a teljesen apróra vágott medvehagyma felét rákenjük egyenletesen.

Elkezdjük hajtogatni a tésztát. Először a velem szemben lévő rész egy harmad részét hajtom a tészta közepéig,
majd a hozzám közelebb eső részét ráhajtjuk a tészta másik felére.
Utána a bal kezem felőli rész egy harmad részét jobbra ráfordítjuk


Ezután ujra jobbra - tovább hajtjuk a tésztát az utolsó harmadra. Ezt a folyamatot kétszer megismételjük. Két hajtogatás között 10 perc pihentetésre van szüksége a tésztának.  Ekkor már nem szükséges letakarni.

Tehát: először egy óriás gombóccá gyurjuk a tésztát és pihen 20 percet letakarva, majd nyujtás-kenés a medvehagyma felével - hajtogatás - pihen 10 percet !

Másodszori nyújtás - kenés a medvehagyma második felével - összehajtogatás és újra pihen 10 percet -

Harmadszor - nyújtás - kenés tojásfehérjével, szórás sajttal és kockára vágás. A sütő ekkor már melegszik, s kb 5-10 perc múlva maximumra felmelegített sütőben - de a hőfokot 180 fokra visszavéve - betesszük az első tepsit.

A pirossal kiemelést csak azért csináltam, mert lehet, hogy nem volt elég érthető a sok nyujtás-hajtogatás-pihentetés :))))
Amikor túl vagyunk az utolsó hajtogatáson, medvehagymás megkenésen, ujra kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a három tojás fehérjével, s megszórjuk a félre tett 10 dkg  reszeltsajttal,  és egy éles késsel megpróbáljuk egyenletes kockára vágni. Sütőfóliával béleljük a tepsit és rárakjuk a kockákat.


Maximumra állitjuk a sütőt és kb 20 perc alatt felforrósítjuk. Betesszük az első tepsit, de a hőfokot levesszük 180 fokra. Az első tepsi sülésének 20 perc kell, a másodiknak már csak 18, s a harmadiknak már mindösszesen 17 perc szükséges ahhoz, hogy ilyen szép színűre süljenek.  (Vigyázat !!!!!! az én sütőm villany --- ezért mindenki ahogyan ismeri a sütőjét, úgy állíitja be)
Ebből a tészta mennyiségből 126 db kocka készült el.

Szinte hamarabb elkészül az egész, mint ahogy ezt a posztot megírtam :) Csak olyan kis bonyolultnak tünik :)
Nagyon jól fagyasztható. Ha gyorsan akarjuk fogyasztani, akkor tasakostul a mikróba 20 másodpercre betesszük, de ha ráérünk vele, akkor ahogy kivettük a fagyasztóból, a konyhapulton hagyjuk felengedni. Mind a két féle variációval ugyan olyan, mintha akkor sült volna ki.
Amikor már a kockák teljesen kihűltek, jól záródó tasakba -20 db-ot rakva egycsomagba- beleraktam, a levegőt kinyomtam belőle, lezártam a tasak száját és irány a fagyasztó szekrény. Bizony nagyon sokszor egy egyszerű leves mellé második fogásnak is nagyon be lehet vállalni. Általában nálunk a férjem az esti joghurtjához fogyaszt belőle, így megoldja a vacsoráját.

2012. április 21., szombat

Apa kedvence

Ezt  a csirkepörköltet még a Papa születés napjára - kérésének helyt adva, április 14-én - készítettem. Ha lehetne, szerintem naponta csirke pörkölt nokedlivel lenne az asztalon nap, mint nap. Ő keményen tejfölözve, én szinte szaft és tejföl nélküll. A nokedli viszont a még most is első helyen szereplő medvehagymával készült.  
Ez az adag éppen az én tányéromon van. Azért ilyen színtelen, mert megpróbáltam szinte szaft nélkül enni, nehogy valami gubanc legyen. :))
A normálisabban kinéző adagokat meg nem volt idő lefotózni, mert szerintem az egész család megrohanta a nagy lábas pörköltet és a jó nagy adag nokedlit, s mire észbe kaptam,  már csak ez maradt :))  - mint fotómodell -

A pörkölthöz előkészítettem a hozzávalókat:

8 db óriási felső combokat megtisztítottam.
1 kisebb -lehúzott- evőkanál zsíron (mert a hús is kicsit zsíros)
2 óriási fej hagymát apró kockára vágva fedő alatt üvegesre pároltam.
1 evőkanál sót,
1 kisebb evőkanál piros fűszerpaprikát,
1 mokkáskanál köménymagot,
3 óriás gerezd fokhagymát,
2 zöldpaprikát felkarikázva,
2 paradicsomot félbevágva hozzáadtam az üvegesre párolt hagymához, majd
1,5 dl vizzel felöntöttem.
Beleraktam a húsokat, a fedőt rátettem a lábasra, a hőfokot a legkisebbre állítottam, a tűzhelyen az órát beállítottam 35 percre és otthagytam.
Szép csendesen egyedül megfőtte magát. :))

Nokedlihez:

4 db óriási tojást felvertem,
2 dl vizet adtam hozzá (de csak azért mert most nagyon drága a tojás) egyébként annyi
tojásból    szoktam a nokedlit készíteni -viz nélkül- ahányan vagyunk.
Megsóztam, beleraktam 10 db nagyon apróra vágott medvehagymalevelet. Egy fakanállal jól kikavartam, s annyi lisztet adtam hozzá, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjak.

Forró, sós, olajos vízbe szaggattam. Amikor a nokedlik feljöttek a víz tetejére, elkészült. Leszürtem, s már csak a tálalás következett.


Esküszöm, hogy a főzéssel úgy készültem, hogy vasárnapot követő hétfőn ne kelljen már főzni, marad a pörköltből, nokedliből hétfőre. Hááááát a húsból 2 kisebb darab maradt, de nokedli egy darab sem. Ezek szerint már megint sikerült jóízű nokedlit alkotni :)

2012. április 19., csütörtök

Születésnap

 Apa születésnapját ünnepeltük április 14-én, de csak vasárnap tartottunk "nagy" fogadást :)) ugyanis ilyenkor a gyerekek is nálunk ebédelnek. Miután - rajtam kívül- mindenki édes szájú, ezért valami olyat kellett kitalálni, aminek nagyon fognak örülni. S ehhez még az eper is hozzájött, igy aztán nagy volt az öröm és a boldogság. Nekem pedig előtte főtt a fejem, hogy vajon mit kellene csinálni, amit sütni sem kell, de mégis egyszerü és nagyszerü. Hát ez lett belőle!
Akkorára húztam ki a formát, hogy a babapiskótákat három sorban -7 darabjával- összesen 21-et el tudjnak helyezni benne.
1 nagy doboz hulalát 3 kanál cukorral  felvertem habnak, majd egy nagy pohár (450 gr-os) tejfölt szintén 3 kanál cukorral, 2 citrom levével és lereszelt héjával összekevertem. Óvatosan a habot és az ízesített tejfölt összekevertem, s rákanalaztam az első sor babapiskótára
1 kg epret szépen feldaraboltam, s elkezdtem a krém tetejére szép sorban pakolni úgy, hogy mindenhova jusson az eperből.
 Az eper tetejére újabb sor babapiskóta került, majd az egésznek a tetejére a visszamaradt tejszínhabos, tejfölös, citromos krémet rákentem, s a tetejét újra megpakoltam felszeletelt eperrel.

S akkor most jött az igazi nagy "durranás". Előző heti  bevásárlásaink során apa kitalálta, hogy vegyünk ilyen flakkonos, kinyomhatós tejszínhabot. Azt sem tudom hogy mi a neve, mert én nem szeretem, de erősködött, hogy ez majd jó lesz kávéba, meg csak úgy elnyalakodni. Ez a szerencsétlen két flakkon tejszínhab ott árválkodott a kamra polcán. (kb 2 hét volt ez az idő)
Gondoltam én, na akkor itt az ideje, hogy felhasználjuk, mert ezt senki sem fogja elfogyasztani. Legalábbis én nem. Papa, meg mindíg elfelejti, mert egyébként is tejjel issza a kávéját :)
Húúúú micsoda megkönnyebbülés - gondoltam én - és jól felráztam a flakkont, s elkezdtem nyomni a "Nem" süti szélére a cifra habot. Azt hittem szívbajt kapok. Mire a végére értem, azaz körbe nyomogattam az állítólagos tejszínhabbal (ami ráadásul növényi eredetü volt), addig az elkezdett részénél az egész ugy ahogy volt megindult lefele, a tálca aljára.
Csak egy lélegzetvételnyi időm maradt, hogy ezt a fotót elkészítettem. Egyébként soha sem látta volna senki így ezt az alkotást. Ugyanis ennek a sütinek legalább egy napot a hütőben kell állnia.
Vasárnap megebédeltünk, s jött a süti, várta is mindenki, de először megmutattam a családnak a fotót, aztán mertem kihozni a lelankadt tejszinhabos akármit a hütőből.
Én  szabadkoztam, hogy ez nem ilyen volt, ez szépségesnek indult, ez most ronda, mire az én gyerekem, aki imádja az édességet azt mondta: "Te nem tudsz olyan rosszat csinálni, hogy az ne legyen finom"...... hát már ezért megérte a kinlódást :)
El is fogyott az egész, s ez volt az igazi bizonyíték hogy jó volt.

Tényleg finom volt, mert az eper és a citrom összhatása valami fantasztikus ízvilágot adott.

2012. április 18., szerda

Medvehagymás házi sajt


Ez csak egy síma próba volt, addig is, amíg megérkezik a sajtkészítő masinám. Kiváncsi voltam azért, hogy házi tejből, friss medvehagymával milyen sajtot lehet 24 óra alatt elővarázsolni ? - Hát - ilyet !!!
Két liter házitejet felforraltam, 1 evőkanál sót és 1 evőkanál ecetet, 15 szál apróra vágott medvehagymát beletettem, s addig főztem, nagyon kicsi hőfokon, (kb 8-10 perc) amíg össze nem túrósodott az egész. Amikor a savó kicsapódott, leszűrtem. Na itt egy kicsit elakadtam, mert nem gondolkodtam előre, hogy mibe is fogom lecsöpögtetni, hogy valamilyen sajt formája is legyen. Aztán az is megoldódott, de erről most nem mesélnék, majd ha már az igazi sajtkészítő masinából kikerül az igazi és nagyon fincsi házi sajt. (mert az már biztos, hogy finom)



A 2 liter házi tejből (150 Ft/liter) 30 dkg sajt született. Annyira finomra sikerült, hogy majdnem bereggeliztük az egészet, egy kis házi sonka kíséretében.

2012. április 17., kedd

Zöldséges rakottas



Néha jöhet egy kis hús nélküliség, bár csak a gondolat erejéig jutottam, hogy husmentes lesz. Az utolsó pillanatban még belekarikáztam egy adag kolbászt :)

Pontos mennyiséget a hozzávalókhoz azért nem írok, mert attól függ mekkora edényben (jénaiban) készítjük és milyen zöldségféléből mennyi van a hűtőszekrényben.

4 db nagyobb krumplit jól megmostam, héjában megfőztem. Egy másik edényben karfiol rózsákat, zöldborsót, sárgarépát, karalábékockákat kissé sós vízben roppanósra főztem. Természetesen a főzővízbe kevés sót, szerecsendiót és egy kis fehérborsot, 3 gerezd fokhagymát  tettem.

A megfőtt krumplikat meghámoztam, felkarikáztam. A jénai alját kiraktam egy sor felkarikázott krumplival, megsóztam. A roppanósra főzött zöldségeket (karfiol, zöldborsó, sárgarépa) a krumplira elterítettem. A tetejére pár karika kolbászt raktam.
1 tojást, egy doboz tejföllel (kispohár) kb 5 dkg reszelt sajttal elkevertem, s ráöntöttem, majd egy nagy fej lilahgymát felkockáztam, s ezzel még beborítottam a zöldségeket. Ezután  befedtem a megmaradt főtt krumpli karikákkal.



A tetejét jó vastagon (1 kispohár) tejfölben elkevert reszelt sajttal megszórtam. Előmelegített sütőben aranysárgára sütöttem. (kb 15 perc)  Nem kellett neki sok idő, miután a krumpli is főtt volt, a zöldségek is félig főttek. Csak addig kellett sütni, amíg a tetején a sajt jól ráolvadt, és szépen megpirosodott.


Nagyon kiadós, könnyű kis ebédünk volt. Bár a ház ura azért megjegyezte, hogy ez azért mégis csak zöldség :) :) de azért szó nélkül bekanalazta, s a végén már izlett is neki :)))

2012. április 16., hétfő

Házi pulyka sonka


Házi pulykasonkát készítettem zöldborsóval, kaliforniai paprikával, enyhén fűszerezve: sóval, fehér borssal, egy-két húzás szerecsendióval, 3 gerezd  zúzott fokhagymával, másfél kiló filézett pulykacomb-ból.

Hozzávalókat talán nem írnék, mert a sonkaprés nagyságától függő a mennyiség. Nekem ez a kerek formám van, ebbe másfél kiló filézett pulykamell fért bele.

A formát az M+M Kft -től vásároltam már legalább húsz éve, s azóta is nagy örömünkre használom. Nagyon sok kicsontozott füstölt csülökből készült már benne finomság. S ami a legérdekesebb, hogy házi tejből sajtot is lehet benne készíteni.  A présben nem csak húsokat, sajtokat,  de süteményeket is lehet sütni  ! Érdemes a Kft oldalára ellátogatni, mert nagyon sok segítséget lehet olvasni recept ügyben.


Előkészítettem a hozzávalókat: A húst feldaraboltam, hozzáadtam a fűszereket (só, bors, fokhagyma, szerecsendió) Egy tálban a fűszerekkel együtt elkevertem és egy jó óra hosszáig így hagytam állni.
A sonkaprés aljába leraktam az első sor húst, megszórtam a zöldborsóval, az apró kockára vágott kaliforniai paprikával, majd következett újból a hús-sor. Ezt újra zöldborsó és paprika kocka követte. A legtetejét hússal borítottam.
A prés tetejét jól rányomtam, amennyire csak lehet leszorítottam és rákapcsoltam. Egy lábasba helyeztem a sonkaprést, felöntöttem annyi vízzel, hogy a prés tetejéig érjen, de nem lepte el. A sütőt 80 fokra előmelegítettem és ezen a hőfokon 4 óra hosszáig "aszaltam". Kisebb présnél, s kb 1 kg  húsnál elegendő a 3 óra is.
Amikor teljesen kihült csak akkor szabad kiemelni a sonkát a présből.


Kedves ismerősömmel, barátommal Yldycoval konzultáltunk sonka ügyben, s Ő folpac-al bélelte a prést. Én is kikészítettem, de a konyhapulton maradt. Amikor ezt észrevettem, már eltelt vagy 2 óra, s már csak az izgalom jött, vajon milyen lesz, hogyan jön ki a présből folpack nélkül. Amint a fenti kép mutatja, semmi probléma nem volt. Csodálatosan ki lehetett borítani. Jó éles késsel simán lehetett szeletelni. Ma reggel isteni finom házi sonkát reggeliztünk !!
Érdemes utána számolni, hogy mennyi adalékanyagot NEM eszünk meg, ha mi saját magunk készítjük otthon a reggeli-vacsora adagunkat.
Ha valaki azt mondaná, hogy macerás: máris megcáfolom. A hús előkészítése jó 10 perc, utána pedig saját magától a sütőben elkészül.

A sonkaprésben készített termékek mennyisége  csak a fantáziánktól függ, ezer féle dolgot csinálhatunk benne, s ez mind-mind adalékanyag mentes !!! ami nem lényegtelen.

Még egy fontos dolog, amitől egy pillanatra én is megdermedtem. Miután most először tettem zöldségféléket a sonkába, nem volt tapasztalatom. Amikor jó kétharmad időben benéztem a sütőbe, a prés tetején kissé piros színt láttam, azt hittem, hogy a húsból "kinyomult" vért látom, de aztán hamar rájöttem, hogy ez azért nem lehet. Ez inkább a piros kaliforniai paprika színe volt !!!  - jól hittem.



2012. április 15., vasárnap

Sonkás, medvehagymás



Lassan lecseng a medvehagyma szedésének ideje, elkezd virágozni, s ettől a pillanattól fogva már nem szabad szedni. Nekem volt még szerencsém, hogy egy óriási doboz medvehagyma birtokába jutottam - interneten keresztül- igy nálam most folyik a medvehagyma projekt. Most minden ételt a medvehagymához igazitunk, így ezt a sonkás tojásrántottát is.

Kevés zsíradékon (olajon) egy kisebb fej hagymát átlátszóra párolunk, hozzáadjuk a sonkakockákat -amelyek még a húsvéti maradékok között volt található -. Megfelelő mennyiségű tojást (szemlyenként 3 db-ot) felverünk, kissé megsózzuk, belekeverjük az apróra csíkozott medvehagymát és ráöntjük a sonkás hagymára. Nem kevergetjük, csak a serpenyő oldalától befelé terelgetjük, egy fa- vagy a hőt bíró műanyag kanállal. Igy nem esik össze a tojásunk, hanem szép  magas marad.

(Sietek, mert készülőben van a medvehagymás sajtos kocka alapanyaga is), amit ha kisül, akkor hozok :)
Jó étvágyat a reggelihez.

2012. április 13., péntek

Paprikás krumpli

Az egyszerű gyomrom - így húsvét utáni időszakban - tudjátk mit kíván ? - sok- sok könnyű kaját, de tegnap elsősorban erre esett a választás. Elképzelhető, hogy legalább 8-10 éve nem főztem, de most nagyon jól jött. Olyan jó ízűen ettem belőle. Nem is tudom miért vártam eddig vele. Na akkor most sorba jönnek nap, mint nap az egyszerű könnyű - jó kis parasztgyomornak való - étkek :)  (Ezeken most tesztelem saját magam is)


Gondolom, ezt senkinek sem kell elmesélni hogyan lehet elkészíteni és mi kell hozzá ? !! Vagy mégis leírjam? - hátha valaki még soha sem evett ? :)

Kevéske zsíradékon egy jó nagy fej vöröshagymát -amit apró kockára összevágunk- üvegesre pirítunk. Adunk hozzá egy csipet köménymagot (fél mokkáskanálnyi), sót, a zöldpaprikát, 1 paradicsomot (a zöldpaprika és a paradicsom a fagyasztóból). Amikor jó üvegesre párolódott, félrehuzzuk az edényt, hozzáadjuk a piros fűszerpaprikát, majd felöntjük 2-3 dl vízzel. Beletesszük a megtisztított, apró kockára vágott krumplit, a tetejére beleszórunk annyi fél marék tarhonyát, ahány főre készítjük a paprikáskrumplinkat. Lefedjük, a hőfokot a legkisebbre vesszük. Kb 12 perc után beletesszük a hosszában és keresztbe bevágott virsliket, ujra lefedjük, és még 4-5 percig legkisebb hőfokon tovább főzzük.
Ekkorra a levét is elfőtte, a tarhonya is megdagadt, megpuhult, a virslik is megfőttek. Kavargatni nem szabad, csak legkisebb lángon, fedő alatt főzni.

Na és mi jöhet még hozzá ? hát egy jó nagy adag fincsi almakompót.

.....amit úgy készítek el, hogy nagyon kevés vízbe beleteszek pár szem szegfűszeget, (5-6 szem) felkarikázott fél  citromot, (aki szereti és az epéje is bírja az még tehet bele fahéjat). Ekkor teszem bele az édesítőszert is (vagy aki eheti: a cukrot) Amíg az almákat megtisztítom, addig ebben a lében jól kifő a fűszerek íze. (a szegfűszeget -fahéjat- kiszedem, a citromkarikákat bennehagyom.
Az 1 kg almát (amit a mai napig is 90 Ft/kg-ért veszek: teremelőtől)  meghámozom, kiszedem a magházat, feldarabolom és beleteszem a már előfőzött lébe. Lefedem és szintén a legkisebb hőfokon 4-5 perc alatt készre főzöm. Ajánlatos előző nap elkészíteni, hogy  jó hideg legyen :)

Csak azért jegyeztem meg, hogy 99 Ft-ért veszem az alma kilóját (nagyon drága, amikor már 110 Ft-ért adják), mert pár nappal ezelőtt egyik multiban láttam 600 Ft-os kilogramonkénti almát. Azt hittem ott hidalok le. Jaaaa és fele akkorák voltak, mint amit én 90,- ért vettem.

2012. április 10., kedd

Húsvéti asztalunk


Megmutatom szerény kis húsvéti asztalunk rakományát. Mondván, hogy ezen a húsvéton semmivel sem készülünk, mert mindent latba vetve is talán csak ketten leszünk, esetleg az itthoni gyerekeink átszaladnak, ehhez képest szerintem majdnem "lakodalmi" adag készült el, s milyen jó, mert tényleg -vasárnapi szokásunkhoz híven- most is hatan ültük körbe az asztalt húsvét vasárnapján.

A tálcán - a már említett húsvéti rolád, középen a főtt sonka, jobbra pedig életem első sárgatúrója, ami majd megér egy posztot. No és a tálca két végénél a hamisítatlan isteni aszpikos tojások. Ezt nagy élmény volt elkészíteni.

Hogy egy tányér miért különbözik a többitől ???? - hááát ezt nem fogja senki sem kitalálni. Elárulom: egy személy nagyon ragaszkodik ehhez és nem is enged belőle :) - akkor legyen úgy, ahogy Ő akarja :)

Süteménysütésből most kimaradtam, mert volt oka, de Kriszta lányom sütött és hozott nekünk is, igy aztán abból sem maradtunk ki. S a hétvégén meg újabb alkalom nyílik a sütésre, remélem el is készülök vele. (ha igen, akkor majd hozom).

Remélem mindenkinek nagyon jól sikerültek a húsvéti ünnepek !!


S mindehhez a sok finomsághoz az elengedhetetlen házi kenyér sült. Újabban rozsos kivitelben !!



Húsvéti rolád


Általában nálunk -de hétköznapokon is nagyon sokszor- készül franciasalátás finomság. Mos az idei húsvét előtt a ház ura már két hete mást sem kért, min kölönféle majonézes salátákat. Én már kezdtem beleunni, de ő nagy szeretettel elfogyasztotta az utolsó morzsáig.
Na akkor most húsvétkor mi is legyen ? - kis megerőltető gondolkodás után jött létre ez a rolád, ami majdnem majonézes saláta, de mégsem. Bevallom, hogy barangolásaim során valahol láttam hasonlót, de már nem emlékszem hol, s ez is indittatást adott az elkészítésre.

Hozzávalók

Ahogy én készítettem:

12 db keményre főtt tojás (lehet kevesebb is, de nekem 12 tojáshéjra volt szükségem)
2 dl majonéz
2 dl tejföl
1 evőkanál mustár
édesítőszer (vagy aki szereti és eheti: cukor)
1 mokkáskanál só
1 db kaliforniai piros paprika
10 karika kissé vastagabb uborka apró kockára vágva
2 evőkanál zselatin
3 dl húsleves lé (esetleg húsleves kockából)
20 dkg pulyka sonka

Elkészítés:
A majonézből, mustárból, tejfölből édesítőszerrel (cukorral), sóval tartármártást keverünk.
A főtt tojásokat, a kaliforniai paprikát, a sonkát, az uborkát apró kockára vágjuk és belekeverjük a tartármártásba.
A zselatint   feloldjuk a kissé meleg húslében és ezt is hozzáadjuk a masszához.
Egy rolád formát folpack-kal kibélelünk, belekanalazzuk az összekevert masszát, tetejét beboritjuk folpack-kal és irány a hűtőszekrény. Nekem kb 1 óra alatt teljesen megdermedt, de ha egy éjszakát a hütőben van, akkor sincs semmi baj.

2012. április 8., vasárnap

Húsvéti tojás aszpikban


Ezzel a húsvétra készülő tojással már a tavalyi húsvétkor is kacérkodtam, de annyira bonyolultnak találtam így ránézésre, hogy nem mertem hozzáfogni. Amikor most húsvét előtt LATSIA  újra feltette blogjára, azt mondtam: ezt nekem is ki kell próbálni. Kár volt egy évet várni az elkészítésével, mert az összes húsvétra elkészítendő elő- és főételek közül ez igényelte a legkevesebb időt. Mindenkinek ajánlom, mert egyrészt nagyon mutatós, másrészt, ha jól fűszerezzük, akkor isteni finom is. Én 12 db tojást vettem alapul, mert hatan voltunk a mai húsvéti kóstolónál. A tojásokból (mind a 12-ből) vörösáfonyás sárgatúrót készítettem, ami ugyancsak elnyerte mindenki tetszését. Erről is beszámolok később.
Miután csak nagyon keveset  változtattam Latsia receptjén, ezért úgy írom le ahogyan ő is készítette, illetve zárójelben kiegészítem azzal, hogy én csináltam.  Csak annyit jegyeznék meg, hogy nekem a 12 db-hoz nem kellett 4 dl húsleves lé, s legközelebb kicsit - az átlagosnál - sósabbra készíteném a levest, amivel kitöltöm a tojásokat.

Hozzávalók

2 ek zselatinpor
1 dl hideg víz
10 üres tojáshéj (nálam  12) 1/2 sárga és 1/2 piros színű paprika csíkokra vágva
15 dkg sonka csíkokra vágva (nálam a 12 tojásra, 20 dkg)
pár szem olajbogyó felaprítva vagy félbevágva (ezt kihagytam)
konzerv kukorica és zöldborsó (nekem a 12 tojáshoz jó bőven fél-fél maréknyi)
4 dl világos tyúkhúsleves (nekem a 12 tojáshoz kevesebb kellett)
petrezselyemzöld

Elkészítése:

Először a zselatint egy tálba tesszük, leöntjük a vízzel és 1 órát hagyjuk duzzadni.
Közben, a tojások szélesebbik végének tetejét feltörjük, a tojást kiöntjük belőle és a petrezselyem levelekből 1-1-et a tojások aljára (a vékonyabbik felére, mert ez lesz majd kihűlés után a teteje) teszünk, majd a többi hozzávalóból is pakolunk rá és beleállítjuk a tojástartóba.
Amikor a zselatin megduzzadt, kiemeljük a vízből és feloldjuk a forró húslevesben.
Ráöntjük a tojáshéj tetején lévő lyukon a töltelékre a húslevest és betesszük a hűtőbe a tojásokat egy éjszakára.
Amikor a zselé megszilárdult, törjük fel a héjat és vegyük ki a zselés tojást.
Megfordítva tálra téve kínáljuk.



Latsia ! Köszönöm szépen az ötletet. Igazán nagyon mutatós és nagyon finom. Elkészítése pedig gyerekjáték.

2012. április 6., péntek

Húsvét


Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok minden kedves látogatómnak, rendszeres olvasómnak, s azoknak is, akik csak úgy betérnek egy kis olvasásra.

Kapros tökfőzelék

Nagypéntek lévén, ma húst nem lehet enni, így esett a választás a kedvenc főzelékemre, s a szomszéd tyúkjainak tojásaira :)

Hozzávalók:

1 kg gyalult tök
1 kanál apróra vágott kapor
kevé cukor (nálam édesítőszer)
1 pohár (kicsi) tejföl (én még egy pohárral megtoldottam) :))
fél mokkáskanál piros  fűszerpaprika
1 kanár liszt
kevés olaj a rántáshoz.

A tököt egy kisebb lábasba feltesszük főni, csipet sót adunk hozzá, (én ilyenkor teszem bele az édesítőszert) hozzáadjuk a kaprot, beleöntünk 1 dl vizet,  lefedjük és alacsony hőfokon addig  főzzük, amíg a rántás elkészül.

Kevés zsíradékon az egy kanál liszttel egy nagyon világos rántást készítünk. Félrehuzzuk és egy fél mokkáskanál pirospaprikát adunk hozzá. Elkeverjük, s hozzáadjuk a tejfölt (esetleg tejszínt, vagy tejet), s egy szűrőn keresztül belecsurgatjuk  a kapros tökhöz. Ha nagyon sűrűre sikerülne, akkor tejjel hígítjuk.  Egyet forr és már kész is van.

Kevés zsíradékon személyenként 2 tojásból tükörtojást készítünk és tálaljuk a főzelékhez.

2012. április 4., szerda

Mézes-mustáros sertés tarja


Hozzávalók:

2 nagyobb szelet tarja
1 nagy evőkanál méz
1 kisebb evőkanál mustár
1 dl minőségi fehér bor
csipet só
1 kanál mangalica zsír

Körethez

1 doboz gomba
2 dl rizs
3 evőkanál zöldborsó (mirelit)
1 kisebb evőkanál mangalica zsír
kevés só.

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben a mangalica zsírt felolvasztjuk, majd egyenként a tarjákat mindkét oldalukon hirtelen pirosra sütjük. Hozzáadjuk a bort és kevés vizet, majd lefedve addig pároljuk, amíg a víz és a bor el nem tűnik a hús alól. Ekkorra a húsok megpuhulnak.  Kiszedjük a tarját és  egy tányérra téve, félre  tesszük.

A megmaradt zsíradékhoz hozzáadunk fél dl vizet,  a gombát, s puhára pároljuk.  
Forró lobogó sós, olajos vízben a rizst feltesszük főni. (15 perc) 10 perc után beletesszük a zöldborsót és még 5 percig fedő alatt főzzük.

Amikor ezzel kész vagyunk, leszürjük a zöldborsós rizst, hozzáadjuk a megdinsztelt gombát. Utólag sózzuk, kissé fehér borssal meghintjük és összekeverjük.

Már csak a tálalás következik, meg a jó étvágy, amit kívánok mindenkinek.


2012. április 2., hétfő

Csirkemell brokkolival, sajtmártással


3 szelet csirkemellet éles késsel bevagdosunk. Egy serpenyőben kevés olajon mindkét felét -nagyon rövid idő alatt- megpiritjuk, majd átrakjuk egy jénaiba (vagy ki miben szeretné tovább sütni.)

Egy-egy szelet bacon szalonnát félbehajtunk és rárakjuk a húsokra. 
 A 6 db brokkoli rózsát kissé sós vízben -én ebben az esetben húslében- roppanósra előfőzzük, majd a szeletekre rakjuk.
 Elkészítjük a sajtmártást. Egy serpenyőben kevés olajon 2 nagyobb evőkanál lisztet egészen világos sárgára pirítunk, majd félrehúzzuk és 0,5 liter tejszínnel felengedjük és pár perc alatt besűrítjük. 25 dkg reszelt sajtot hozzáadunk, s addig keverjük, amíg a sajtok teljesen összekeverednek a mártás alapanyagával. Utólag sózzuk, s kevés szerecsendiót reszelünk bele.
 Az elkészült sajtkrémet rákanalazzuk a húsokra, s előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
 Amikor kisült, s tányérokra tálaljuk érdemes résen lenni, s a tányérra került adagot gyorsan lefotózni, mert ha nem így teszünk, akkor így járunk, hogy már csak akkor jut eszünkbe a fotózás, amikor a jénaiban is alig maradt ebből a finomságból.
No de szerintem ez így van rendjén. Egy háziasszonynak mindig az a legnagyobb elismerés, ha a főzőedénye - étkezés után - üresen marad :)))