2012. december 18., kedd

Szilvás lepény


Már minden házban az ünnepekre készülve illatozik a lakás a különböző karácsonyi süteményektől. Nálam is elkezdődött már a készülődés, de azért ezt a szilváslepényt, így december vége felé kihagyni nem lehetett.
Amikor "hull a szilva a fáról........." akkor nem jutott eszembe, na de most, amikor az egyik multi polcán megláttam ezeket a gyönyörű szilvaszemeket, kissé borsos áronv!!! -- akkor is megvettem, s nem is bántam meg. Nagyon finom, édes gyümölcs, s a belőle sült lepény is önmagáért beszél.
 S hogy biztos elég is legyen, így egy teipsi sárga szilvás, és egy tepsi piros szilvás is készült. Valamikor még nyár folyamán Gabojsza blogján olvastam erről a lepényről, akkor el is mentettem a receptet, de úgy látszik most jött az ihlet az elkészítésére. Nehogy hagyományos legyen a karácsonyi előkészület :)

 Hozzávalók és elkészítés:

2 tojás
10 dkg vaj
fél dl olaj
5 dkg cukor
15 g friss élesztő
40 dkg liszt
 dl tej
csipet só




Langyos, cukros tejbe futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a liszthez, adjuk hozzá a 2 tojás sárgáját, a lágy vajat, 2-3 ek olajat és a cukrot, majd keverjük össze annyi tejjel, hogy lágy, nokedli tészta állagú legyen. A tojásfehérjéket csipet sóval verjük habbá és dolgozzuk bele a tésztába. Hagyjuk legalább fél órát kelni, öntsük bele kiolajozott (nagyméretű) tepsibe, majd lisztbe mártott kanál hátával lapogassuk szét, hogy a tészta kitöltse a tepsit. Rakjuk ki megmosott, kimagozott gyümölccsel, szórjuk meg a gyümölcsöt kevés cukorral (és fahéjjal) és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. Porcukrozva tálaljuk.



Nagyon finom, de azért ajánlatos nyáron, illetve ősszel - szilvaérés idején - elkészíteni :) kevesebb-ből megusszuk ezt a finom süteményt :)

6 megjegyzés:

  1. De guszta:) Bizony szívesen falatoznék belőle most is:) Ilyenkor még jobban esik mint szilvaszezonban:)

    VálaszTörlés
  2. Atyavilág! De finom lehet. Mondom én, hogy nekem nem szabad idejönni. Mint egy éhenkórász olyan vagyok....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi, Csavi ! Gyere csak gyere, úgy sem sokszor ismétlem meg, mert eléggé horrorisztikus ára volt ennek a szilvának, de Tőled lopott ötletet, én is raktam a szilva mellé egy tojás :) Na ha megtalálom megmutitom :)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Farci ! Köszönöm szpen, ---- és finom is volt.

      Törlés