2012. december 21., péntek

Szilvapálinkás, asztaltszilvás kacsamáj

 Viki druszám a Házias Konyha blog írója megfertőzött, mint tavaly a csokis narancslekvárral. Hagytam magam elcsábítani. Most sem csalódtam. Ő csirkemájból készítette. Nekem volt itthon kacsamájam, azt használtam fel.
Néha már nem tudom mit kell az asztalra rakni reggelire, vacsorára, mert a húsféleséget, sonkát, felvágottakat (ami mind saját készítés) unjuk. Éppen kapóra jött a blogbarangolásom. El is hoztam Viki receptjét és nagyüzemi adagban elkészítettem. Akkora adag készült, hogy gondoltam elteszek belőle a fagyasztóba, de már látom, hogy ez nem biztos hogy meg fog valósulni.  Én már tegnap ebből vacsoráztam, s ma reggel is. 
 
Hozzávalók és elkészítés:
 
15 dkg kacsazsír
20 dkg szeletekre vágott vöröshagyma
85 dkg pecsenye kacsa máj (nekem ennyi volt)
1 teáskanál fehér bors
só bőségesen
20 szem aszaltszilva,
1 dl jó erős házi szilva pálinka
 
A kacsazsirt felolvasztjuk, megfonnyasztjuk benne a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kacsamájat (csirke, vagy bármilyen baromfi máj is lehet). A kacsamájat előtte pár mozdulattal botmixerrel összezúzzuk, mert ilyen mennyiséget kézzel apróra vágni az nagyon sok idő (nekem) !
Zsírjára piritjuk a májat. Beleöntjük az 1 dl szilvapálinkát és pár percig erős lángon elpárologtatjuk belőle az alkoholt. Ezután hozzáadjuk a félbe vágott aszaltszilvákat, s 1-2 percig még állandóan kavargatjuk.
Ezzel eddig el is készültünk. S most az egész masszát botmixer segítségével pépesítjük de csak annyira, hogy az aszaltszilvák még itt-ott látszódjanak. Nekem majdnem nem sikerült, mert tényleg csak egy-két mozdulat kell neki. Bár így is található benne aszaltszilva darab, amire ráharapni valami mennyei érzés.
 
Egy igazi jó frissen sült házi kenyérrel és egy jó forró teával fenséges reggeli és vacsora lett belőle. Na és persze ebből a mennyiségből egy óriási adag, bár nem tudom, hogy egy része elér-e a fagyasztóig, annyira finom. Érdemes kipróbálni.

4 megjegyzés:

  1. Már meg se tudok nyikkani! Csak sóhajtozok itt nagyokat nyelve megint!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. áááá Csavi ! tudom ám, hogy miért sóhajtozol. Talán a pálinkáért :) Sajna kiforraltam belőle az alkoholt, de fantasztikus ize volt.

      Törlés
  2. Annyira örülök, hogy ízlett Nektek!!! Kacsamájból egyszerűen frenetikus lehetett, hisz csirkemájból is felettébb meggyőző volt :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki ! Ez tényleg fantasztikus volt, de már továbbgondoltam az egészet, majd jövök vele :)

      Törlés