2012. december 21., péntek

Krumplifőzelék pörkölttel

Itt a nagy ünnepi hajrá előtt be kell iktatni egy kedvenc főzeléket is, mert valószínű, hogy már csak jövő évben találkozhatunk vele.
A feltéthez az ötletet az adta, hogy volt egy szelet sertés comb és egy szelet lapocka, amiből nem sok mindent lehet kihozni, de egy főzelékre éppen elegendő, főleg ílyen jó kis szaftosan.
 
Hozzávalók és elkészítés
 
2 db nagyobb krumpli kockára vágva
1 db babérlevél
kevés ecet az ízesítéshez
 
Sűrítéshez
2 kanál liszt
1 teáskanál zsír
1 mokkáskanál piros fűszerpaprika
1 nagy pohár tejföl (450 gr)
 
A krumplit sós vízben 1 db babérlevéllel feltesszük főni. Amíg a krumpli -alacsony lángon- fedő alatt puhul, addig elkészítjük a rántást.
 
A zsíron megpirítjuk nagyon világosra a lisztet, félrehuzzuk és hozzáadjuk a piros paprikát, majd elkeverjük benne az egy pohár tejfölt, s egy szűrőn keresztül a krumplihoz adjuk. Ha szükséges, akkor még kevés vizet adhatunk hozzá.
 
A 2 szelet húst kockára vágva pörköltnek elkészítjük, s a krumplifőzelékhez feltétként kínáljuk.
A pörkölt elkészítése:
Kevés zsíradékon 1 fej kockára vágott vöröshagymát megdinsztelünk, megsózzuk. Hozzáadunk fél zöldpaprikát, fél paradicsomot, pár szem köménymagot, 2 gerezd fokhagymát,  majd a piros fűszerpaprikát is.
Hozzáadjuk a húskockákat, s fedő alatt puhára főzzük.
 
Egyik nagy kedvenc főzelékünk.
 
 

7 megjegyzés:

  1. Én is nagyon imádom! Mi egy jó ideje liszt nélkül készítjük, habarás helyett simán kiveszek belőle pár szem krumplit és egy kicsit a levéből, leturmixolom, adok hozzá tejfölt - magyarul magával a krumplival sürítem be. Nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Titanilla ! Egy jó ideje - akár több évet is mondhatok - én is liszt nélkül készítem, s úgy, ahogyan te is írod, krumplival tömörítem.
      De most a sok sürgés-forgás (ünnepi időben) idején mindíg a pulton volt liszt, és valahogy rántás lett belőle :) Csak nem akartam már leírni, hogy mennyire béna voltam :) Amikor ebédeltünk, akkor rötyögtem el magam, hogy na rántásosan is régen ettünk főzeléket. Ettől függetlenül nagyon finom volt.

      Törlés
  2. Ne tessék engem itt naponta inzultálni minden féle finomságokkal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne mérgelődjön már kedves Csavi Úr ! Főzök én magának még finomabbat is, ha majd egyszer erre jár mifelénk :)

      Törlés