2012. december 13., csütörtök

Húsleves

 
 
 Mostanában, ha csirkehús van terítéken, pl: combok, s ráadásúl jó nagyok is  (amiket én nem nagyon szeretek), akkor fél fővésig készítek belőle egy nagyon finom húslevest.
Így történt ez amikor a csirkecombok steak burgonyával receptemet posztoltam.
Azt hiszem, hogy ebben a jó kis zord időben olyan jól tud esni, egy nagyon finom forró húsleves, aminek előkészítése negyedóránál több időt nem vesz igénybe. Utána már csak a legkisebb fokozatra kell állítani a hőfokot, fedőt az edényre és jó 30 perc alatt el is készül.  
 Imádom azt a hagyományos húslevest, amit még gyerekkoromban a nagymamámtól lestem el. Nincs ebben semmi furfangosság, csupán sok-sok zöldség, na meg némi hús. Jelen esetben 2 db csirke felső comb.
A csírkecombokat belerakjuk egy fazékba,  hozzáadjuk a zöldségeket, -
sárga répa,
fehér répa,
paszternák,
egy fej vöröshagyma,
1 fej fokhagyma,
2 karika karalábé,
mokkás kanál köménymag,
5-6 szem bors,
1 paradicsom,
1 zöldpaprika,
2 szál zellerzöld,
egy húzás a reszelőn a szerecsendióból,
s végül annyi só, hogy nagyon ízletes legyen.
 
Annyi melegvízzel öntjük fel, hogy jócskán ellepje a beltartalmat. A fazekat lefedjük, a lángot kicsire vesszük és hagyjuk, hogy szép lassan minimum fél óráig főjjön. Ekkor kiszedjük a hust a levesből, félre tesszük, s zsíradék nélkül  megsüthetjük sütőben krumplival.
 
A leveshez -ha szükséges- akkor még öntünk vizet. Én jó bőséges lével szeretem a levest, uganis egy kisebb lábasba kiszedek belőle, és a levesbetétet - jelen esetben - cérnametéltet ebben a húslében főzöm ki.

Nagyon sok helyen láttam már és olvastam is róla, hogy a levesbetétet tiszta vízben főzik ki és külön edényben tálalják. Na ez nekem nem jön be. Nincs annál finomabb, mint amikor a levesbetét is a beízesített levesben fő ki.

9 megjegyzés:

  1. Oi, Viki!
    É sempre um prazer visitar esse blog. Está sempre cheio de coisas gostosas. ;-)
    Um abraço com muita amizade por você.

    Sol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olá querida Solange!
      É um grande prazer para mim estar visitando o blog e até mesmo gostar dele também.
      Você sabe que este é um blog muito simples, com uma cozinha simples, a razão de que eles também são capazes de produzir pessoas que não podem pagar a comida muito caro.
      E, claro, é claro, uma parte muito grande dos alimentos da dieta também. Ok! Bem, não todos, mas quase :)
      Melhores desejos para você e seus amigos uma grande família.

      Törlés
  2. Nagyon étvágygerjesztő a levesed, Viki!
    Engem az unokáim szoktattak rá, hogy külön adjam a tésztát:) Egyikük sok-sok tésztával szereti a levest, másikuk éppen csak:) De kétségtelen, a benne főtt tésztának jobb az íze:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Róza ! Köszönöm szépen a dícséretet. Ha a férjemen mulna, nem igen ennénk levest, nekem viszont nagyon hiányzik. Nagyon nagy kedvencem az igazi húsleves, bármilyen betéttel.
      Nem is azzal van nekem ugymond "gondom" hogy külön tálalják a tésztát, hanem azzal, hogy külön vízben és nem a húslében főzik ki.
      Én ezt el sem tudom képzelni.

      Törlés
  3. Szia Viki, most találtam meg az oldalad és már csorog is a nyálam. Elnézést a kifejezésért, de kilenc hetes kismamaként minden percben mást kívánok meg. Még jó pár óráig elleszek azt hiszem az oldaladon, nézegetem, a napokban mit főzzünk! Annyi kérdésem lenne, hogy mit tehetnék a cérnametélttel, ha másnapra túlságosan megduzzad? Mi imádjuk a férjemmel a cérnametéltet, de másnapra felszívja szinte az egész levest. :( esetleg legközelebb egy kis külön edényben félreteszek a léből, abban kifőzöm a tésztát, leszűröm, és visszateszem a többi léhez? Így talán működne! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Titanilla ! Örülök, hogy erre jártál és nyitva volt az ajtóm :)
      Először is gratulálok kismama állapotodhoz. Nyugodtan csak böngéssz, szerintem találsz biztos kedvedre valót.
      Nagyon jól gondoltad a cérnametélt kifőzését. Az az igazság, hogy én soha sem egy napra főzök húslevest, mert én akár naponta is elfogyasztanám, annyira szeretem, de a tésztát, mindíg frissen főzöm bele, mert azt én sem szeretem, ha beszippantja a fiknom húslevesw levét a tészta és akkor már nem is esik olyan jól.
      Vagy még azt istudom ajánlani, hogy kifőzöd a két napra való tésztát, felét elteszed egy zárható dobozban (be a hűtőbe), s másnap, vagy esetleg harmadnap, amikor ujra levest szeretnétek enni, akkor csak egyszerűen a megmaradt húslébe beleteszed a tésztát, s együtt felmelegedve már nagyon finomak.
      Soha sem szoktam úgy elrakni huslevest, hogy tészta marad benne, mert esetleg megsavanyodhat.
      Köszönöm, hogy erre jártál, máskor is szívesen látlak.

      Törlés
  4. I see that you have learned during the Portuguese language!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajjjj Te rossz gyerek :) Hát addig, amíg a google a jóbarátunk, addig legalább valamennyit tudunk közölni akár portugálul is. De ne tojjjjjjj máááán ki veleem, hogy itt meg áááánglisul kell beszéljek veled :)

      Törlés