2012. november 2., péntek

Gombás sertéskaraj



2 óriási szelet sertéskarajt mindkét oldalán bedörzsölünk sóval. A hússzeleteket egyenként betesszük egy nejlon zacskóba és kiklopfoljuk. (célszerű zacskóban klopfolni, mert így nagyon tisztán marad a területünk a konyhában.)
 
Egy serpenyőben zsíradékot (zsír, olaj, ki mit szeret) olvasztunk, a kiklopfolt hússzeletek mindkét oldalát egyenként hirtelen pirosra sütjük.
Amikor átsült, áttesszük egy lábasba a húsokat. Ráöntjük a megmaradt zsíradékot. Rászeletelünk  1 nagy fej vöröshagymát, 1 zöldpaprikát és egy paradicsomot rákarikázunk. A tetejére tesszünk egy kis üveg szeletelt gombát.  Sózzuk, borsozzuk, s fél deci fehér borral (esetleg vizzel, vagy húslével, kinek mi van) felöntjük. Lefedjük és alacsony hőmérsékleten kb 25 perc alatt készre puhítjuk.
 
Amíg a hús elkészül, addig megfőzzük a rizst. Egy tasak (12.5 dkg) hosszúszemű rizst beleöntünk dupla annyi vízbe, megsózzuk, megkavarjuk, lefedjük. Beállítjuk a tűzhely óráját 20 percre. Amikor az óra csörög, a rizs is elkészült.

Már csak a tálalás és a jó étvággyal fogyasztás következik. Természetesen a közben kisült finom friss kenyérrel.
 
 
 

12 megjegyzés:

  1. Jaj ez olyan finom:)
    Elkészítettem a zöldparadicsom dzsemet, nagyon fincsi lett:) Köszike:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám! köszönöm. Ugye, ugye, mire nem jó a zöldparadicsom ? Amikor én először hallottam, azt hittem megbuggyant, aki mondja. Na de amikor megkóstoltam............

      Törlés
  2. Finom ebéd és gyönyörű kenyér! Érdemes hozzád járni Viki!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marym ! Köszönöm. Ez a dícséret Tőled duplán számít :)

      Törlés
  3. Nem szabad nekem ide járni! Mindig csak ácsingózok a jobbnál jobb kaják láttán, mint egy éhen és kórász. Pedig hát kapok enni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Körösztfijjjjam :) Gyere csak, gyere. Marad még itt Neked is, csak szólj időben. :)

      Törlés
  4. Istenien néz ki ez a gombás husi, szívesen megkóstolnám! :) a kenyérkéd pedig csodaszép!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marikám ! Köszönöm szépen. Mi is nagyon szeretjük az ilyen egyszerű, s gyors kajákat. A kenyér pedig már hozzám nőtt ennyi idő alatt :)

      Törlés
  5. Hát ez a kenyér valóságos műalkotás! Biztos vagyok benne, hogy finom is!

    VálaszTörlés
  6. Hát ez a kenyér valóságos műalkotás! Biztos vagyok benne, hogy finom is!

    VálaszTörlés