2011. április 30., szombat

Végre vége az áprilisnak...........

Végre vége a szeszélyes áprilisnak, remélem nem ismétlődik és nem folytatódik tovább, s a holnapi nappal elindul egy gyönyörű és legszebb hónap a május, a tavasz és  a nyárelő legszebb hónapja.


Azért egy húsvéti kis fotót betettem, nem kell ám kritizálni - persze nagyon is lehet - de legfőbb érdeme és erénye  az egésznek, hogy a férjem készítette, aki eddig életében csak tojásrántottát sütött és teát/- kávét főzött :)

Majd jövök és mesélek, s közben hozom azért azokat a fotókat is, amit néha-néha telefonos segítséggel készített el, amíg én "nyaraltam", s kényszerszabadságon voltam. Értesíteni senkit sem tudtam, mert a ninóóóó nem várt.................

2011. április 15., péntek

Óriásbuci és kisöccsei

Kipróbáltam, bejött. Már arra is fáradt voltam, (késő este), hogy az összes kenyértésztát apró bucikká formázzam, de a gondolatom megelőzött.

A megkelt tésztát ketté vágtam, egyik részéből készült ez az óriásbuci, a másik feléből pedig 8 db kisöccse. Működik "nagybucinak" is :)


Az összetevői a szokásos grahamlisztes kenyeremé, de azért leírom, mert csak egy kicsi változás van a lisztekben.

15 dkg grahamliszt,
10 dkg rétesliszt,
25 dkg finomliszt,
30 dkg kovász,
3 dl langyos víz,
0,5 dl olaj,
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál (jó puposan) só,
csipet cukor

Elkészítése is a szokásos. Az összes hozzávalókat a dagasztógép edényében 7-8 perc alatt készre keverni, 20 perecig pihentetni és egy ujabb 4-5 perces keverést adni neki.

Ezután enyhén olajozott kelesztőtálban 40 percig keleszteni, majd lisztes felületre kiborítani. A tésztát ketté vágtam. Az egyik feléből formáztam meg a nagyobbik bucit. A másik feléből 8 db 7,5 dkg-os kisbucik készültek.

Pizzasütőlapra tettem külön-külön a kis- és nagy bucikat. Ráhuztam egy óriási nejlonzacskót, és beraktam este a hűtőszekrényben.

Reggel sütés előtt egy órával kivettem a hűtőből. Egy óra leteltével a sütőt 180 fokra előmelegítettem, a bucikat vizzel lespricceltem. A kis bucikra magvakat raktam. (len- és szezámmag)

160-170 fokon a nagy buci 25 perc alatt, míg a kisbucik 18-20 perc alatt készre sülnek.


2011. április 14., csütörtök

Csokikalapos narancslekváros muffin

Ilyen válságos időszakokban, amikor az idő nagy úr, ki kell találni különböző gyorsan elkészíthető édességeket, mert jönnek az édesszájú családtagjaim az ünnepekre. Nem kell mást tenni, mint kinyitni a kamra ajtót, benézni a polcra mi található rajta, és már indulhat is a legujabb muffin-próba.



Most is egy alapreceptet vettem elő, csak egy kicsit tovább variáltam.



Alaprecept hozzávalói (12 db-hoz, na persze, hogy én dupla mennyiségből készítettem)

20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
5 dkg cukor (aki édesebben szereti, lehet több is) Én folyékony édesítőt használtan.
1 db tojás
1,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin (helyett: olajat tettem bele)

Amivel még kiegészítettem:
1 evőkanál holland kakaópor
narancslekvár

Elkészítés:

A hozzávalókat (narancslekvár és kakaópor nélkül) robotgéppel kikevertem, majd a kikevert tészta felét belekanalaztam a papirkapszlikba, s mindegyik tetejére egy teáskanál narancslekvárt tettem.
A tészta másik felébe belekevertem az egy kanál kakaóport és ez került a lekvár tetejére.

 

Előmelegített sütőben 20 perc alatt 170 fokon készre sültek.
Érdekes megfigyelés volt, hogy a csokis massza belülről szép lukacsos, a teteje viszont olyan, mintha tiszta csokoládé lenne rajta.

2011. április 12., kedd

Medvehagyma - még mindíg :)

Addig üsd a vasat, amíg izzik, mondják az okosok, s így van ez a medvehagymával is. Sajnos nem olyan sokáig lehet élvezni a friss leveleit, mert amikor már elkezd virágozni, nem illik leszedni. Igy aztán nap, mint nap valamibe bele kell csempészni, mert soká lesz még a jövő tavasz, amikor újra kibújnak, s tömhetjük magunkba a vitaminokat.  Mi nem lakunk erdős környéken, s a medvehagyma is "csak" beköltözött hozzánk, de még az volt a szerencse, hogy tavaly, amikor vettem a hagymákat, eszembe jutott a Mecsek és erdői, ahol ezek a finomságok, -számunkra sokáig kuriózumnak hitt levelek- megtalálhatók. Eszembe jutott, s mindjárt a döntés is megszületett, hogy az udvarunkon lévő tujasor és a kerítés nellé dugdossuk el a hagymácskákat. Nagyon jól tettük, mert itt valamennyire védve vannak, s elég szép termést is produkáltak mindjárt elsőre. Remélem ez jövőre és az utána következő években is így lesz.  


Ma reggel kicsit korán ébredtem és még halvány fogalmam nem volt mi lesz a reggeli, de a jó kis csípős hideg sem riasztott vissza, hogy ne szedjek pár levél friss medvehagymát.
Előtte azonban elkészítettem a reggelihez valókat:

6 db főtt tojás,
5 dkg reszelt sajt,
1 teáskanál dijoni mustár,
2 evőkanál majonéz,
kb 5 dkg-nyi házi kolbász volt a hütőben,
s kb ugyanennyi húsos -enyhén- füstölt szalonna is, amit nagyon vékonyra felszeleteltem és elősütöttem, csak éppen olyan átlátszóra.
8 db medvehagymalevelet jól megmostam és nagyon éles késsel hosszú  vékony csíkokra vágtam.

Amikor az egésszel kész voltam, az összes hozzávalókat -A NEDVEHAGYMA CSÍKOK ÉS A KISÜLT SZALONNASZELETEK KIVÉTELÉVEL -  a robotgép edényébe tettem és pillanatok alatt összekevertem.



Amikor elkészült belekevertem a medvehagyma csíkokat, összekevertem és a tetejére raktam az aprócska kisült szalonnaszeleteket.

Vigyázat !!! só nem véletlen maradt ki belőle, ugyanis a füstöltszalonna elegendő ízt adott a medvehagymás tojáskrémnek.

Jó kis frissen sült óriásbuci-szeletekre kentük, s paradicsommal, forró teával fogyasztottuk.

Toscanai pulykaragu

Már sokszor elgondolkodtam azon, hogy vajon miért is eszünk mi ennyi pulykahúst? - hát mert itt van a szomnszédomban a "pulykagyár", mert nagyon ízletesen elkészíthető, sokféle finomságot lehet belőle varázsolni, s mert úgy egyáltalán........... nagyon szeretjük. (főleg, ha ragunak kell elkészíteni)
Ez amolyan Toscanai ragu lenne, s a pulykaételek elkészítéséhez néha el szoktan látogatni a "gyár" honlapjára, mert nagyon jó receptötleteik vannak. Ez is onnan származik, no meg egy kis saját elgondolás alapján is készült, mert én nem mindíg fűszerezek erősen.


Hozzávalók és elkészítés

1 db pulyka felsőcomb kockára vágva, (ez kb 50-60  dkg csont nélkül)
1 kis doboz szeletelt konzerv gomba,
1 fej fehérhagyma, nagyon vékonyra szeletelve,
1/2 kaliforniai paprika kicsit átsütve, csíkokra vágva,
2 db kisebb savanyú uborka apró kockára vágva,
1 evőkanál mustár,
1 dl tejszín,
1 dl jó minőségű fehér bor
csipet fehér bors,
só, ízlés szerint

A kockára vágott húst kevés forró olajon fehéredésig pirítottam. A megpirult húsokat egy tányérra kiszedtem, s  a lábasban maradt olajban a felszeletelt hagymát arranyasárgára dinszteltem, majd visszaraktam a húskockákat és hozzáadtam a gombát, a vékony szeletekre vágott hagymát, az előre kicsit átsütött csíkokra vágott kaliforniai paprikát, az apró kockára vágott savanyú uborkát, a mustárt, a tejszínt. Felöntöttem az 1 dl fehérborral és fűszereztem sóval, s kevéske fehér borssal. Elég szépen besűrűsödött, de ha valakinek nagyon híg lenne a leve, akkor egy evőkanálnyi étkezési keményitővel tovább sűrítheti.

Főtt tésztával tálaltam.

Párizsi pulykamell

Hát ez az, és ezt majdnem el is felejtettem, s ezért volt nekem egy szelet pulykamell maradékom, mert a másik felét pár nappal ezelőtt oldalbordának készítettem el. Én meg csak néztem, mint rozi a moziba, meg közben szedegettem a tálból a pattogatott kukoricát, míg Ő jóétvággyal elfogyasztotta ezt a finomságot :)

Na, de majd ha egyszer.................. akarom  mondani, ha egyszer rászabadulhatok az evésre....   (Azért a kép alján lévő egyszerű kis vanílíás-puncsos pudingból nekem is jutott egy kevéske :) de csak azért, hogy ne legyen már annyir utalmas és  száraz a pattogatott kukorica :)



Az öntörvényű szabályaimat is megszegtem, de csak azért, mert nem rólam volt szó. A pulykamellet kicsit -keresztbe-hosszába- éles késsel becsíkoztam, picit megsóztam, majd egy nagyon-nagyon sűrű palacsinta tésztába forgattam és szabályszegésként kevés olajban kisütöttem.

Köretnek: különböző vegyes zöldségféléket (széles zöldbab, kukorica, borsó, piros, és sárga répa) sós víz fölött dupla edényben, gőz fölött pároltam.

S hogy az egésznek egy kis pikantériája is legyen, egy gyors mozdulat és máris kész volt egy főzés nélküli vaníliás, puncsos puding, aminek a tetejére olvasztott csokit csurgattam.

Sonkás pulykacsíkok sajtszósszal

Mi sem egyszerűbb, ha van egy kis maradék főtt makaróni, csak meg kell hozzá találni a már semmire sem elég apróságokat a hűtőszekrényben. Nos én találtam egyetlen szelet pulykamellet, pár deka főtt sonkát, pár nappal ezelőtt lereszelt sajtot, s így indult egy újabb projekt a maradékok hasznosítására.


Nem kellett mást tenni, mint  wokba parányi olajat tenni, hozzáadni a felcsíkozott egyetlen pulykamell szeletet, amikor kifehéredett a husi, tovább hozzáadni a kockára vágott főtt sonkát, s majdnem a legvégén egy közepes nagyságú fehér hagymát szinte péppé zúzva. Sonkát ismerve, hogy egy kicsit sós, előbb kóstoltam, s csak ezután pótoltam egy parányi ízesítővel, mégpedig kevés fehérborssal.

A reszeltsajtot (kb 7 dkg volt) 2 dl főzőtejszínnel összekevertem, s forrpontig melegítettem. Amikor mindezekkel kész voltam, a maradék makarónit pár percre forróvízbe tettem, majd leszűrtem.
Kiadagoltam két tányérra, ráraktam a pulykacsíkokat, a sonkakockákat, majd a kevéske sajtszószt, s tányéronént 2 percre a mikró grill fokozatára betettem.

Ez egy nagyon-nagyon hamar elkészülő étel, csak legyen hozzá elég -már megunt- maradékunk a hűtőszekrényben :) :)

2011. április 11., hétfő

Marhapörkölt tarhonyával



 
Hozzávalók



40 dkg marhahús kockára vágva,
1 nagyobb fej fehér hagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
kevés (kb 2 evőkanál) olaj,
1 dl húslé (ha nincs, akkor víz)
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál piros fűszerpaprika
1 mokkáskanál köménymag,

Tarhonyához:

1 bögre (2,5 dl) tarhonya (puskagolyó - menza emlék)
0,5 liter víz  (ha van húslé, akkor azzal finomabb)
kevéske olaj

Salátához:

1 fej friss saláta
víz,
édesítőszer (vagy cukor)
10 %-os ecet ízlés szerint,

Elkészítése:

A hagymát nagyon apró kockára vágni,  az olajon üvegesre pirítani. Hozzáadni a csíkokra vágott zöldpaprikát, majd a negyedelt paradicsomot, és a köménymagot, valamint a sót.  Fedő alatt pár percig párolni.

Tűzről lehúzni a lábast és hozzáadni a piros fűszerpaprikát, majd a húslével (vízzel) felengedni. Hozzáadni a kockára vágott marhahúsokat. Megkeverni, és fedő alatt puhára főzni.

Kisebb lábasban kevés olajat hevíteni, beletenni a tarhonyát, 1-2 perc alatt világosra pirítani, huslével (vagy vízzel) felengedni, sózni. Fedő alatt addig főzni, amig a főzőlevét felszívja. Nem baj, ha még nem puhult meg. Egy konyharuhával betakarni jó vastagon, és otthagyni, hogy szépen megpuhuljon a tarhonya.

Saláta elkészítése:

Egy tálba vizet önteni, ízlés szerint édesítőszerrel (cukorral), 10 %-os ecettel ízesíteni. A salátát leveleire szedni, folyó víz alatt jól megmosni, hogy ne legyenek rajta homokszemek. Én a salátaleveleket laskára (csíkokra) szoktam vágni, csak a saláta közepét hagyom egészbe.  A lébe belerakom a csíkokra vágott salátaleveleket, majd a közepébe teszem a saláta közepét. 1 db paradicsomot félbe becikkezek, s ezzel diszítem.

Tálalás és fogyasztás következők. Jóétvágyat.

2011. április 10., vasárnap

Medvehagymás sajtos kockák


Hozzávalók és elkészítés:

1 kg finom liszt,
1 csapott evőkanál só
50 dkg sütő margarin,
1 kispohár joghurt,
1 kispohár tejföl,
3 tojás sárgája
4 dkg friss élesztő,
2 dl tej
10 db medvehagyma levél
20 dkg reszelt sajt a tésztába,
10 dkg reszelt sajt a kockák tetejére.

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsolni. Közepébe mélyedést készíteni. A 2 dl langyos, kicsit cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt, a joghurtot, a reszelt sajtot a mélyedésbe tenni és könnyedén cipóvá összegyúrni



Az összegyúrt tésztát félretenni, letakarni, s 20 percig pihentetni


Pihenés közben a medvehagyma leveleket jól megmosni, és nagyon apróra összevágni.


20-25 perc pihentetés után a tésztát kinyújtani, s az apróra darabolt medvehagyma levelek kétharmadát rákenni.


A tésztát a fotók alapján hajtogatni. Először a velem szemben lévő részt középre,


majd az alsó részt ráhajtani a közepére.


Balról kezdjük tovább hajtogatni.


Mégegyszer balról jobbra ráhajtjuk. 10 percet pihentetjük. Nem kell letakarni. A 10 perc leteltével újra kinyújtani, s a visszamaradt aprított medvehagymával újra megkenni.



Ujra 10 perces pihentetés és harmadszor is kinyújtani, kb 1 cm vastagságúra.


Egy jó éles késsel kockákra elvágni,


Sütőfóliával bélelt tepsire rakni. A kockákat tojásfehérjével megkenni, és a maradék reszeltsajtot a kockák tetejére tenni. A tepsin még további 20 percet pihennek a kockák, s ezalatt a sütőt előmelegíteni 180 fokra.

Alsó-felső sütésnél 170 fokon kb 25 perc alatt készre sütni.


Ebből a mennyiségből 5 nagy tepsivel sült.  Nagyon kiadós, s ami a lényeg, hogy bedobozolva fagyasztható.  Fogyasztás előtt elég fél órával kivenni a fagyasztóból. Ha valaki frissen melegen szeretné fogyasztani, akkor mikróba 20 másodpercre be lehet tenni és olyan, mintha akkor vennénk ki a sütőből.
 Jóétvágyat a fincsi medvehagymás kockákhoz.

Medvehagymás tepertőkrém


Gyors, egyszerű, nagyszerű, s emellett még finom is.
Nem írok mennyiséget, kinek mennyi maradék tepertője van otthon, de azért körülbelüli arányokat mégsem rossz tudni :)
kb 30 dkg tepertőm volt itthon, amit késes robotgéppel összepépesítettem, hozzáadtam 5 dkg vajat, csipetnyi fehér borsot, kevés sót, és 10 levél medvehagymát -tisztára mosás után- vékony csíkokra szelve belekevertem, s máris kész volt a kenyérre kenni való :)

2011. április 8., péntek

Hamarosan jövök..........

Szóval, hamarosan jövök, legalábbis remélem..........


..............de addig is elhoztam Nektek saját kiskertünkben "vendégeskedő" és már itt maradó tavaszi virágcsokrot, amely már nem csak hogy idézi, hanem el is hozta  a tavaszt.

Itt kérek elnézést azoktól a nagyon kedves bloggertársaimtól, akik levélben érdeklődtek -hova is tüntem el- ígérem, hogy válaszolni fogok mindenkinek, de ez kis időbe beletelik.

Azért nem fogtok lemaradni, mert fotók és ételek (ha nem is minden nap)  készültek -még akkor is, ha nem nekem- de elhozom majd szép sorjában őket, hogy legalább ti is lássátok, hogy én miből is maradtam ki. Na de majd egyszer behozom a saját lemaradásom, és úúúúúgy, de úúúúúgy bekajálok....................


majd, majd, majd ebből a RÉMES-KRÉMES-ből is :) amit annak idején, amikor megsütöttem, -alig egy hónappal ezelőtt - olyan szerencsétlenül nézett ki, hogy nem mertem feltenni, de most már vállalom, hiszen életem első franciakrémesének nevezett akármi volt, de csak kinézetre, mert az íze?? -- hááát az isteni volt.  A többit meg -hogy krémesre hasonlítson úgy külalakra- még gyakorolni kell.