2011. december 25., vasárnap

Szomorú Karácsony

Nem hangulatromboló Ünnepi megemlékezést akartam, de úgy érzem, hogy ezt meg kell osztani Veletek, mert ez is a Karácsonyról, a Szeretetről szól, csak éppen egy kicsit másképp.


Valamikor egy Karácsony előtti  napon a szupermarketbe siettem megvenni a maradék ajándékokat, amiket korábban nem tudtam.
Amikor megláttam a sok embert, panaszkodni kezdtem magamnak: " Egy örökkévalóságig fogok itt rostokolni és még annyi más helyre kell mennem"
Végül is át tudtam magam fúrni a játékosztályra és el is kezdtem mérgelődni az árakon, azon tűnődve, hogy a gyerekek tényleg játszani is fognak ezekkel a drága játékokkal?
Amíg nézelődtem a játékosztályon, észrevettem egy kisfiút, aki olyan ötéves forma lehetett,egy babát szorítva a mellkasához. Csak a haját simogatta a babának és olyan szomorúan nézett.
Aztán a kisfiú odafordult a mellette álló idős hölgyhöz: "Nagyi, biztos vagy benne, hogy nincs elég pénzem, hogy megvegyem ezt a babát?" Az idős hölgy ezt felelte: " Tudod te is: nincs elég pénzed, hogy megvedd ezt a babát, kedveském." Aztán megkérte a fiút, hogy várjon meg itt öt percet, amíg elmegy szétnézni. Hamar el is ment. A kisfiúnak még mindig a kezében volt a baba.
Végül elindultam felé, és megkérdeztem tőle, kinek szeretné adni ezt a babát? "Ezt a babát szerette a húgom leginkább és ezt akarta a legjobban most Karácsonyra. Nagyon biztos volt benne, hogy a Télapó elhozza neki." Azt válaszoltam, hogy talán télapó tényleg el is viszi neki, de a kisfiú sajnálkozva válaszolt.
"Nem, Télapó nem viheti oda neki, ahol most van. Oda kell ahhoz adnom anyukámnak, és így ő odaadhatja a húgocskámnak, amikor odamegy."
A szemei olyan szomorúak voltak, amikor ezt mondta. "A húgom Istenhez ment, hogy vele legyen. Apa az mondja, hogy Anya is el fog menni Istenhez hamarosan, úgyhogy azt gondoltam, el tudná így vinni a húgomhoz." Megkértem a kisfiút, hogy várjon meg, míg visszajövök az üzletből.
Ezután mutatott egy nagyon kedves kis fotót magáról, amelyen éppen nevetett. Aztán azt mondta nekem:
"És még azt is akarom, hogy Anya elvigye neki ezt a képet is, így soha nem fog engem elfelejteni."
"Szeretem anyukámat, és azt kívánom, bárcsak ne kellene elhagynia engem, de apa azt mondja, hogy el kell mennie, hogy a húgommal legyen. Aztán ismét a babára nézett a szomorú szemeivel, nagyon csendesen .
Gyorsan a pénztárcámhoz nyúltam, és kivettem belőle pár papírpénzt és megkérdeztem a fiút:
"Mi lenne, ha megszámolnánk a pénzed, hátha mégis elég?"
Oké - mondta. "Remélem, van elég."
Én hozzáadtam némi pénzt a fiúéhoz, anélkül hogy látta volna, majd elkezdtük a számolást. Elég pénz volt a babára, még egy kicsivel több is.
A fiú ezt mondta: - "Köszönöm Istenem, hogy adtál elég pénzt." Aztán rám nézett és hozzátette:
"Megkértem tegnap Istent mielőtt lefeküdtem aludni, hogy segítsen, legyen elég pénzem, hogy megvehessem ezt a babát, így anyukám neki tudná adni a húgomnak. Meghallgatott! Még szerettem volna annyi pénzt is, hogy vehessek egy szál fehér rózsát anyukámnak, de azért ezt már nem mertem kérni Istentől. De mégis adott nekem eleget, hogy megvehessem a babát és a fehér rózsát. Tudod, anyukám szereti a fehér rózsát."
Pár perc múlva az idős hölgy visszajött, majd távoztak. Teljesen más hangulatban fejeztem be a bevásárlást, mint ahogy elkezdtem. Sehogy se tudtam kiverni a kisfiút a fejemből - Aztán eszembe jutott egy helyi újság cikke két nappal ez előttről, amelyik említett egy részeg embert, aki ütközött egy másik kocsival, amelyben egy fiatal nő és egy kislány volt. A kislány azonnal meghalt, az anya kritikus állapotban van.
Ez a család lenne a kisfiú családja? Két nappal azután, hogy találkoztam a kisfiúval, megakadt a szemem
egy újságcikken, amely arról tudósított, hogy a fiatalasszony elhunyt . Nem tudtam megállítani magam, hogy ne vegyek egy csokor fehér rózsát, majd ezzel a ravatalozóba mentem, ahol a fiatalasszony ki volt téve a látogatóknak, akik így megtehették az utolsó búcsújukat a temetés előtt.

Ott feküdt a koporsóban, egy csokor fehér rózsát tartva a kezében a fotóval, a baba a mellkasára volt helyezve.
Sírva hagytam el a helyet, úgy érezve, hogy az életem örökre megváltozott. Azt a szeretetet, amit ez a kisfiú érzett az anyukájáért és a húgáért még a mai napig is nehéz elképzelnem.18 megjegyzés:

 1. Viki ilyenkor az ember szíve összeszorul.

  VálaszTörlés
 2. Hát ahányszor ezt a történetet olvasom, mindig könnyek szöknek a szemembe, s elgondolkodom a gyarló emberiségen.

  Mindenkinek boldog, áldott kellene legyen a karácsony.

  Puszi még 1x.

  és köszönöm, hogy eszembe juttatad a fentiekből levonandó tanulságot.

  VálaszTörlés
 3. Ezt nem lehet sírás nélkül elolvasni. Bizony, nap mint nap elmegyünk amellett, ami igazán fontos az életben! ♥

  VálaszTörlés
 4. Sajnos az életben vannak ilyen szomorú, megható történetek is. Ezek után nehéz azt mondani, hogy Boldog Karácsonyt, pedig ezt kívánom neked tiszta szívemből.

  VálaszTörlés
 5. Próbáltam, de nem tudok meg szólalani....

  VálaszTörlés
 6. Én is csak a könnyeimen át tudtam elolvasni. Szomorú...

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm, hogy megosztottad velünk...

  VálaszTörlés
 8. Én is köszönöm, hogy megosztottad velünk.:-(

  VálaszTörlés
 9. Azért jó,hogy vannak ilyen emberek,mint te.A szívem összeszorult,amíg olvastam.

  VálaszTörlés
 10. Valóban nehéz megszólalni ilyenkor! ezt sírás nélkül egyetlen érző szívű ember sem bírja ki, én is sírtam4 sok embernek kellene ilyennek lenni, mint te voltál, és vagy, akkor talán másabb lenne a világ, és kevesebb lenne a szenvedő, árván maradt kisgyerek is!
  A kisfiúnak nem biztos, hogy boldog a karácsonya, de Neked azt kívánom, és a családodnak is!!

  VálaszTörlés
 11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 12. Sírva olvastam el ezt a bejegyzést, nem is tudok most megszólalni. Őszinte részvétem a kisfiúnak és az édesapjának.

  VálaszTörlés
 13. Nem tudom mit mondhatnék. Az élet néha olyan kegyetlen. Jó, hogy vannak ilyen kedves emberek, mint te, sokan észre sem vették volna azt a szegény kisfiút!

  VálaszTörlés
 14. ahh... most olvasom... majdnem sírok :(

  VálaszTörlés
 15. Ez nagyon- nagyon szomorú! Sok ilyen, vagy ehhez hasonló tragédia van, szörnyű az ilyen "értelmetlen" halál!! Azért jó, hogy Te ott voltál, megéreztél, segítettél, akár egy csodatévő angyal!!
  Békés Karácsonyt!

  VálaszTörlés
 16. Nagyon nehezen lehet Neked hozzászólást írni, nagyon szomorú amit átéltél, de ezáltal te több lettél, és mi is úgy érzem. Nagyon sajnálom azt a kisfiút.

  VálaszTörlés
 17. Ez a történet évek óta a neten van. Vajon kivel történt meg ez az eset?

  VálaszTörlés