2011. július 19., kedd

Zöldparadicsom dzsem

Itt még valamennyire van levelük :(

A mi kertünk sajnos nem gyümölcsösnek és zöldséges, veteményesnek van berendezve, mert egy óriási zsebkendőnyi telken nem lehet csakis egy pihenő kertet kialakítani. Elhatározás kérdése és egy jó döntés, s a paradicsom palánták máris óriási virágcserépben növekedtek, majd virágoztak és termést hoztak.  A szárak és tövek  földdel együtt a komposztálóba kerültek. Majd jövőre újra próbálkozunk, ugyanis egy nagy tő megmaradt, azt nem érte a vihar, mert védettebb helyen volt, azon már szépen érnek a gyümölcsök.

És akkor a recept. Ajánlom ezt mindazoknak akiknek paradicsom ültetvényük van és ősszel már nem érik be az összes gyümölcs, nem kell eldobni, vagy már savanyúságnak is unjuk, elkészíthető belőle a dzsem. Nem fog csalódni benne, aki elkészíti.


1,5 kg zöld paradicsomot mértem le, amelyet jól megmostam, apró cikkekre vágtam és beletettem egy lábasba, kilónként 35 dkg cukrot tettem rá, és aláöntöttem 2 dl vizet. Elkezdtem főzni. Amikor már úgy láttam, hogy a héja is átfőtt (ez kb fél óra volt) hozzáadtam bruttó l kg ízetlen őszibarackot (nektarin), mert megenni nem lehetett, annyira nem volt semmilyen íze.
5 perc főzés után egy botmixerrel áttörtem a paradicsomokat és a barackot, 2 csomag 3:1-ben dzsemfixet hozzáadtam, még 5 perc főzés és irány az üvegekbe.

Isteni finom.
Ha ősszel -a paradicsom leérése után- rakjuk el a dzsemet, akkor nem fontos hozzáadni más gyümölcsöt, úgy is nagyon fincsi.

24 megjegyzés:

  1. nem mondod, hogy az útálatos zöldparadicsomból lekvár is készül(het)? hú, de kíváncsi lettem.

    tavaly voltak próbálkozásaim a zöldparesszel, volt amelyik nekem bejött, de egyedül nekem.

    VálaszTörlés
  2. Ez számomra ismeretlen volt eddig. Csak savanyúságba szoktam tenni. Megkérdezhetem, hogy mire használod majd fel?

    VálaszTörlés
  3. 4Gyerek Te Éva vagy ? :))))) ha emlékezetem nenm csak :)))) bár ahogy öregszem?!!!!

    ÓÓÓ igen, ne tessék nem szeretni a zöldparikat, mert isteni a dzsem belőlük. Annó még ifju koromban sok-sok üveggel raktunk el ősszel, de akkor még nem volt dzsemfix és több cukor kellett bele. Ez most igy ezzel a mennyiséggel nagyon finomra sikerült.

    VálaszTörlés
  4. Nöné! bármibe teheted, főleg igy, hogy egy kis izetlen barack is került bele. A férjem vajaskenyérrel szokta fogyasztani, de bármilyen sütiben elfogadható. Én meg csak bekanalazom :)

    VálaszTörlés
  5. Ezt viszont nagyon tudom díjazni!!! Kapod érte az 5*****-ot!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Viki,
    de még is mihez hasonlítható az íze? Paradicsomhoz? Mert az cukrosan elég érdekes lehet, vagy barackos? el nem tudom képzelni, de ha te mondod hogy finom elhiszem.:)

    VálaszTörlés
  7. Kovtama! Most inkább barackosabb, de ha nincs benne semmilyen más gyümölcs, akkor is valami fantasztikus ize van és talán inkább halványan barackos izü akkor is.
    Egyszóval nagyon finom.

    Két éve főztem utoljára, akkor pedig volt egy jó nagy marék kandirozott narancshéjam azt is beledobtam, hát az is valami isteni volt.

    De naturan csak paradicsom, akkor is nagyon jó. Érdekes dolog, mert a nyár melegétől kap egy különleges izt, de ezt nem tudom mihez hasonlitani. S a nyárvégi beéretlen paradicsomok is finomabbak, én most kényszerből szedten le, mert sajnáltam volna kidobni azt a sok parit.

    VálaszTörlés
  8. Viki, köszönöm a választ! Szerintem ki fogom próbálni, mert az uborkánk már betegeskedik, marad az almapaprika és a zöldpari augusztus végére, az meg úgy elég snassz savanyúnak.

    VálaszTörlés
  9. Csavi ! Köszönöm az 5 csillagot :):) Addig biztos meghagyok egy üveggel, majd amikor errejársz megkóstolhatod :)

    VálaszTörlés
  10. Nöné! Tényleg ajánlom, én ezt a zöldpari dzsemet még nem voltam 20 éves amikor már főztem és most meg már a 62 is mindjárt itt lesz :) hűúűűűű de öreg vagyok :):)

    VálaszTörlés
  11. Izgalmas még sosem ettem. Viszonz savanyúnak nagyon szeretem

    VálaszTörlés
  12. Viki lehet hogy kár volt mindegyiket elkészítened ilyen formában! Édesanyám régen ha zölden vette le a bokorról és napra tette beértek, megpirosodtak! Lehet hogy nem vetted észre a hétvégén üzenetet hagytam neked, díjat szeretnék átadni neked!

    VálaszTörlés
  13. Bianka! érdemes ám megkóstolni:)

    VálaszTörlés
  14. Éva ! Csakhogy volt itthon 3 kg paradicsomom, ha ehhez már sok lett volna ha még ezek is beérnek, és folyamatosan érik egy másik tövön, ami megmaradt.

    Dij: Mielőtt betettem a dijjal kapcsolatos posztot, Téged köröztelek, és nem találtalak sehol. Tudtam és éreztem, hogy még valakitől kaptam, és nem találtalak sehol.


    Ezek szerint megvagy, s köszönönöm, hogy figyelmeztettél.

    Már éppen ideje, hogy ma délután elkezdjék nálunk a klima beszerelését, mert az agyamra megy a meleg :)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon érdekes és különleges, még sosem ettem paradicsomdzsemet, de az őszön majd kipróbálom az éretlen paradicsomokból.

    VálaszTörlés
  16. Nagyon különlegesen hangzik, még soha nem hallottam róla, de finom lehet:) Nagyon ügyes és kreativ vagy:)

    VálaszTörlés
  17. Viki, tuti kipróbálom én is, most annyira beleültetted az a bizonyos bogarat a fülembe:)

    VálaszTörlés
  18. Nagyon érdekes, erről még soha sem hallottam. Biztos finom, csak fura elsőre elképzelni a zöld paradicsomokat lekvárként. Nagyon jó, hogy ilyeneket találsz ki! Az a bogár már az én fülemben is zümmög...:)))

    VálaszTörlés
  19. Milyen különlegesnek hangzik!
    De nem elképzelhetetelennek!

    VálaszTörlés
  20. Még nem is hallottam ilyen dzsemről, de biztosan nagyon finom és különleges is.

    VálaszTörlés
  21. És, ha csak magában kerül az üvegbe milyen lehet?

    Ha az éjszaka nem fagy el, akkor holnap leszedem én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti! Írtam is, ha késő ősszel jut el valaki a dzsem főzésig, s nincs más gyümölcse, akkor úgy is jó, csak nekem volt egy adag ízetlen őszibarackom.
      Remélem erre a kérdésre gondoltál?
      Szurkolok, hogy ne legyen fagy az éjjel.

      Törlés
  22. Kedves Viki!Örülök, hogy találtam olyan receptet, ami zseléfixszel készült.Igazából nem akartam órákig kavargatni a lekvárnak valót.Most készült el a 3. adag zöldpari lekvárom.Nagyon finom lett./kicsit édesre sikeredett/ Egy igazi, egzotikus ízű lekvár.Egyébként mindent dzsemfix hozzáadásával készítek, csak nem tudtam ennél beválik-e! Köszönöm a receptet.üdv:Márti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mártikám ! Örülök, hogy sikerült átmenteni a zöldparikat a befőttes üvegekbe. Nem győzöm elégszer mondani, hogy amikor én először hallottam róla, komolyan mondom "abnormálisnak" hittem az egész ügyet. Na ennek már van vagy 30 éve. Viszont amikor csak tehetem, és már jócskán itt az ősz és nem érik be a paradicsom, akkor kimegyek a piacra, s csak néznek miért veszek annyi zöld parit :)

      Mi nagyon szeretjük. Köszönöm szépen, hogy visszajeleztél. Örülök a sikereidnek.

      Törlés