Hozzávalók és elkészítés:
1 kg finom liszt,
1 csapott evőkanál só
50 dkg sütő margarin,
1 kispohár joghurt,
1 kispohár tejföl,
3 tojás sárgája
4 dkg friss élesztő,
2 dl tej
10 db medvehagyma levél
20 dkg reszelt sajt a tésztába,
10 dkg reszelt sajt a kockák tetejére.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsolni. Közepébe mélyedést készíteni. A 2 dl langyos, kicsit cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt, a joghurtot, a reszelt sajtot a mélyedésbe tenni és könnyedén cipóvá összegyúrni
Az összegyúrt tésztát félretenni, letakarni, s 20 percig pihentetni
Pihenés közben a medvehagyma leveleket jól megmosni, és nagyon apróra összevágni.
20-25 perc pihentetés után a tésztát kinyújtani, s az apróra darabolt medvehagyma levelek kétharmadát rákenni.
A tésztát a fotók alapján hajtogatni. Először a velem szemben lévő részt középre,
majd az alsó részt ráhajtani a közepére.
Balról kezdjük tovább hajtogatni.
Mégegyszer balról jobbra ráhajtjuk. 10 percet pihentetjük. Nem kell letakarni. A 10 perc leteltével újra kinyújtani, s a visszamaradt aprított medvehagymával újra megkenni.
Ujra 10 perces pihentetés és harmadszor is kinyújtani, kb 1 cm vastagságúra.
Egy jó éles késsel kockákra elvágni,
Sütőfóliával bélelt tepsire rakni. A kockákat tojásfehérjével megkenni, és a maradék reszeltsajtot a kockák tetejére tenni. A tepsin még további 20 percet pihennek a kockák, s ezalatt a sütőt előmelegíteni 180 fokra.
Ebből a mennyiségből 5 nagy tepsivel sült. Nagyon kiadós, s ami a lényeg, hogy bedobozolva fagyasztható. Fogyasztás előtt elég fél órával kivenni a fagyasztóból. Ha valaki frissen melegen szeretné fogyasztani, akkor mikróba 20 másodpercre be lehet tenni és olyan, mintha akkor vennénk ki a sütőből.
Jóétvágyat a fincsi medvehagymás kockákhoz.
Látom medvehagyma napok volt nálatok!:-)
VálaszTörlésMi is szeretjük!Jó ötlet a kockázás!A szaggatás macerás!:-)
Nelli ! Én már sutba vágtam a pogácsa szaggatót. Hát nem mindegy, hogy milyen a formája? az íze a lényeg, az meg tuti jóóóóó :)
VálaszTörlésmedvehagyma rulez.
VálaszTörlésés jók a kocka formák.
amúgy meg ide egy doboz fagyasztottal, ki is olvad mire a postagalamb leszállítja (ja, és dobozból ki sem tudja csipegetni :D )
Jaj te Viki! Milyen finom sajtos kockákat készítettél megint!
VálaszTörlésMost jól fogna egy pár darab reggelire! Offff!
Viki, de guszták lettek! Van is hozzá itthon minden, szerintem még ma megsütöm! :)
VálaszTörlésEgyébként én is gyakran vágom mostanában kockára pogácsa-forma helyett. Így nincs hulladék!
A forma mindegy, az íz a lényeg!:))
Nagyon, nagyon finom lehet
VálaszTörlésVikuci,nagyon guszták a kockáid!annyi medvehagymás receptet néztem már ki hogy csuda,már csak medvehagyma kellene:-)
VálaszTörlésNagyon guszták! :)
VálaszTörlésNagyon guszták a kockácskáid, és isteni finom lehet. A töpörtyűkrém is szuper, eszembe nem jutott volna, kifogom próbálni.:)
VálaszTörlésNagyon guszták! Látom arat Nálad a medvehagyma... :-)
VálaszTörlésJöttem az olvadt sajt illata után :) Ez a sok finomság mind a saját termesztésű medvehagymából készült? Egyszer én is próbáltam már a kockaformát, de szerintem túl magasra hagytam a tésztát, és azért borultak fel. Legalábbi ezt okoskodtam most ki a jó kis fázisfotód alapján.
VálaszTörlésValaki már nekem is adhatna egyszer medvehagymát,régóta szeretném megkóstolni,kipróbálni..Guszták a sajtos kockák!!
VálaszTörlésTényleg Viki, mi annak az aprítónak a neve, amivel összevágtad a medvehagymát?
VálaszTörlés4Gyerek - Öreg vagyok én mán a kerek pogácsákhoz :) :) na meg a hulladékok..... óóóóó de jó hogy van egy éles késem. Sokkal szebbek, mint a pogácsát :)
VálaszTörlésIsten bizony küldenék Neked egy jó pár korongot, na de hát a póóóóóóósta, az egy nagy ÚR !! és dög lassú.
Egyszer írjál, amikor a hugodékhoz jöttök, vagy ők mennek Hozzátok, komolyan mondom feladok neki egy párat buborékos tasakba, aztán megkóstolhatjátok.
Juci ! köszönöm szépen. A férjem volt a főevője, de még tegnap is talált a fagyasztóban belőle :))
VálaszTörlésSzemi ! - köszönöm, ez tényleg így van, az íz a lényeg :)
VálaszTörlésBianka - köszönöm.
VálaszTörlésDittusom! - nagyon egyszerü beszerezni a medvehagymákat, már mindenféle helyen árulják főleg VATERA, TESZ-VESZ. Vegyél pár gumós hagymát, dugd el és jövő tavasszal már arathatsz is :))
VálaszTörlésTini ! Köszönöm szépen,
VálaszTörlésGizusom ! Itt az ideje a próbának :) Én míg lehet, mindenbe belecsempészem, bár már nagyon kevés levélkém van, na de majd jövőre már biztos besűrűsödik.
VálaszTörlésGizusom ! Itt az ideje a próbának :) Én míg lehet, mindenbe belecsempészem, bár már nagyon kevés levélkém van, na de majd jövőre már biztos besűrűsödik.
VálaszTörlésLatsia ! - köszönöm, s ez így igaz. Ilyenkor kell kihasználni frissen, bár nekem a fagyasztott is nagyon bejött.
VálaszTörlésEri ! Ugye, ugye milyen az ember szaglószerve ? :) :)
VálaszTörlésLátod most igazoltál vissza, hogy néha kell fázisfotóket feltenni. (egyébként egyszer valaki "megdorgált", hogy ne rakjam tele a saját blogom fázisfotókkal" - a kis irigy) :) :)
Tényleg elég csak egy jó 1 cm-re nyújtani.
Edó ! Köszönöm szépen. Ha megtalálom azt a blogot, ahol olvastam, hogy országotokban is lehet találni, megírom Neked.
VálaszTörlésTiti! Halvány fogalmam sincs. Minden zöldségfélét ezzel aprítok, de őrülten éles, s ha jól látod, akkor a fa részében van egy mélyedés, olyan mint a tányér. Alkalmazkodik a vágórészhez.
VálaszTörlésSzerintem valami petrezselyem, vagy zöldségaprító, de majd utánanének.
S ha most azt kérdeznéd, hogy hol vettem? --- ne nevess !!!
Gyógyszertárban itt nálunk.
Na, Viki, nem hagyott nyugodni a dolog, addig keresgettem, míg megtaláltam mi ennek a neve (mostanra sikerült, mezzaluna, ha jól írom. Nagyon jónak tűnik! Én nem nevetek, hogy gyógyszertárban vetted, de ha bemennék az ittenibe és kérnék egy ilyet, valószínűleg a patikus röhögne rajtam :)
VálaszTörlésSzeretnélek meghívni egy játékba is, sok szeretettel, ha van kedved, a részletekért nézz be hozzám.