2011. április 12., kedd

Medvehagyma - még mindíg :)

Addig üsd a vasat, amíg izzik, mondják az okosok, s így van ez a medvehagymával is. Sajnos nem olyan sokáig lehet élvezni a friss leveleit, mert amikor már elkezd virágozni, nem illik leszedni. Igy aztán nap, mint nap valamibe bele kell csempészni, mert soká lesz még a jövő tavasz, amikor újra kibújnak, s tömhetjük magunkba a vitaminokat.  Mi nem lakunk erdős környéken, s a medvehagyma is "csak" beköltözött hozzánk, de még az volt a szerencse, hogy tavaly, amikor vettem a hagymákat, eszembe jutott a Mecsek és erdői, ahol ezek a finomságok, -számunkra sokáig kuriózumnak hitt levelek- megtalálhatók. Eszembe jutott, s mindjárt a döntés is megszületett, hogy az udvarunkon lévő tujasor és a kerítés nellé dugdossuk el a hagymácskákat. Nagyon jól tettük, mert itt valamennyire védve vannak, s elég szép termést is produkáltak mindjárt elsőre. Remélem ez jövőre és az utána következő években is így lesz.  


Ma reggel kicsit korán ébredtem és még halvány fogalmam nem volt mi lesz a reggeli, de a jó kis csípős hideg sem riasztott vissza, hogy ne szedjek pár levél friss medvehagymát.
Előtte azonban elkészítettem a reggelihez valókat:

6 db főtt tojás,
5 dkg reszelt sajt,
1 teáskanál dijoni mustár,
2 evőkanál majonéz,
kb 5 dkg-nyi házi kolbász volt a hütőben,
s kb ugyanennyi húsos -enyhén- füstölt szalonna is, amit nagyon vékonyra felszeleteltem és elősütöttem, csak éppen olyan átlátszóra.
8 db medvehagymalevelet jól megmostam és nagyon éles késsel hosszú  vékony csíkokra vágtam.

Amikor az egésszel kész voltam, az összes hozzávalókat -A NEDVEHAGYMA CSÍKOK ÉS A KISÜLT SZALONNASZELETEK KIVÉTELÉVEL -  a robotgép edényébe tettem és pillanatok alatt összekevertem.



Amikor elkészült belekevertem a medvehagyma csíkokat, összekevertem és a tetejére raktam az aprócska kisült szalonnaszeleteket.

Vigyázat !!! só nem véletlen maradt ki belőle, ugyanis a füstöltszalonna elegendő ízt adott a medvehagymás tojáskrémnek.

Jó kis frissen sült óriásbuci-szeletekre kentük, s paradicsommal, forró teával fogyasztottuk.

14 megjegyzés:

  1. Remek reggelit készítettél megint! Nagyon megéheztem ! Ilyen finomságok láttán nem is csoda!

    VálaszTörlés
  2. fincsi reggeli.

    medvehagymák lakóhelyéről a tuják tövében egy fotó? naaaaa? ugye, hogy lesz? vagy már van is?
    hideg itt is van, hó is bőven, kedvem kb semmihez.
    ja és ma medvehagymakrémleveslesz.
    igen, így egy szusszra.

    VálaszTörlés
  3. Ez igen, nem mehetnék reggelizni hozzátok

    VálaszTörlés
  4. Remek reggeli.
    Úgy sajnálom,hogy nálunk nincs medvehagyma,még csak hagymája sem.Nagyon kipróbálnám.

    VálaszTörlés
  5. Vikuci,tojáskrém jöhet bármilyen formában,nagyon finom lehet így ahogy elkészítetted!

    VálaszTörlés
  6. Nelli ! - egyszerűen isteni volt,.

    VálaszTörlés
  7. Juci ! valóban nagyon jó ízkonbibnáció volt. S ráadásul nagyon kiadós is.

    VálaszTörlés
  8. 4Gyerek !

    Hogy miért nem kérted előbb a fotókat? Volt, de elképzelhető, hogy nem töröltem le az egészet. Tavaly 20 hagymácskát vettem, amit eldugdostunk, s volt amelyik duplán is kihajtott. Na keresek egy tujaközeli képet Neked.

    S Te hogy jutottál hozzá medvehagymához? - EDÓ vágyakozik még medvehagymára és a KATI , de hát irtam nekik, hogy ez a szerencsétlen posta hetekig viszi a csomagot.

    VálaszTörlés
  9. Bianka ! Gyere - bármikor :))

    VálaszTörlés
  10. Belly ! Nálunk sem volt honos, de én tavaly vettem pár hagymát, amit eldugdostunk és most azt "aratom" Nagyon finom.

    VálaszTörlés
  11. Katai !--- aaaaaaaz és fincsi is volt :)

    VálaszTörlés
  12. Dittus ! köszönöm. Most aztán nekem nem nagyon hiányoznak az ilyen kaját, de valahogy nem mindig birom ki, hogy ne egyek belőle.

    VálaszTörlés