2010. november 9., kedd

Rakottkrumpli és egy megszokott kenyér

Ennek az egyszerű ételnek különböző változatával találkozhatunk, mondhatjuk úgy is, ahány ház (konyha), annyi szokás. Általában hétköznapokon készítem, amikor csak ketten vagyunk, de ilyenkor is kétféle képpen. Én nem szeretem benne sem a sonkát, sem a kolbászt/- szalámit, csakis a krumplit, jó sok tejföllel és jó sok karikára szelt főtt tojással. Míg a férjem igenis kéri bele a jó kis hazai szalámi szeleteket. No meg a reszelt sajtot.
Ezért aztán úgy szoktam elkészíteni, hogy egy hosszúkás jénai sütőbe rakom a hozzávalókat úgy, hogy az egyik fele kolbászos, míg a másik felében csak -de sokkal több- főtt tojás karikák kerülnek. Igy aztán igazságosan osztozunk és mindenki kénye- kedve szerint eheti a frissen sült kenyérrel :)


Nem írok pontos hozzávalókat, mert ki így, ki úgy szereti. Alap összetételei: (nálunk most négy főre)
Héjában főtt krumpli (4 jó nagy) - 10 db főtt tojás - házi szalámi szeletek - tejföl - nyers tojás - só - parányi citrom bors - 1 nagy doboz tejföl - reszelt sajt.
Egy fazékba beleraktam a jól megmosott krumplikat, egy evőkanálnyi sót, s annyi vizet öntök rá, hogy jócskán ellepje. Amikor már majdnem megpuhultak a krumplik, hozzáraktam a megmosott tojásokat. Igy főttek készre. Hideg vizzel leöntve hütöttem le annyira, hogy mind a krumpli, mind a tojás tisztitható legyen.
A krumplikat kettéosztottam, felkarikáztam. Egyik felével beterítettem a jénai alját, picit megsóztam, borsoztam. Itt jött a variáció: egyik felére raktam a szeletekre vágott szalámit, majd a karikára vágott főtt tojásokat, míg a másik felét jócskán megraktam csak főtt tojás karikákkal. (ez az én részem) Szintén sóztam, borsoztam.
Egy tejfölbe belekevertem 2 nyers tojást, s egy jó maréknyi reszeltsajtot, s a felét rákanalaztam a kolbászos-tojások tetejére, majd a krumpli felkarikázott másik felével beterítettem. Egy picit itt is megsóztam, s a maradék tejfölös, tojásos, reszeltsajtos masszát rákanalaztam az egészre.
2 perces sütőmelegítés után beraktam sülni. Kb 15-20 perc alatt összesül, s a sajt szépen megpirosodik a tetején.
Így néz ki az én jó kis (kétfajta) rakottkrumplim, ami ráadásúl jó szaftos is :) Ehhez már tényleg csak egy jó kis finom friss kenyér szolgálhatott.
A kenyér receptjét azért nem írtam le és nem külön posztoltam, mert eszméletlen sok összetevőből áll, miután kamraürítés címén minden lisztmaradékot igyekszem felhasználni. Egyébként egy enyhén tönkölyös, rozsos, graham liszttel kevert anyagból állt össze, s a folyadékot is viz és tej összetétele adta, egyharmad viz, kétharmad tej arányban.




13 megjegyzés:

  1. Naná, hogy kolbásszal:) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Ildy! Társulhatsz az uramhoz a Tibihez, aki egyébként Laci! - majd egy kicsit több kolbászt teszek a ti oldalatokra :))

    VálaszTörlés
  3. Én is kolbásszal kérem ! Haha naná majd anélkül!:)

    VálaszTörlés
  4. Isteni és a kenyér valami csodálatos

    VálaszTörlés
  5. Nagyon bírom a rakott krumpli és hát ezzel a kenyérrel! Jajj nekem, csodás lehet! :))

    VálaszTörlés
  6. Na most megkívántam. Szombaton rakottkrumpli lesz, tuti.

    VálaszTörlés
  7. Be kell iktatnom a holnapi menűbe...
    Köszi, Viki az ötletet!

    VálaszTörlés
  8. Én is elfelejtettem mennyire szeretjük, úgyhogy hála neked össze is dobtam a mi variációnkat, amiről elárulom, hogy inkább a férjed ízlésének megfelelő.

    Ági

    VálaszTörlés
  9. Nagyon étvágygerjesztő fotók! Én is kolbáaszosat kérek!

    VálaszTörlés
  10. Nézz be hozzám, van egy díj a számodra!:)
    http://ildygastro.blogspot.com/2010/11/lovely-lettem.html

    VálaszTörlés
  11. Lányok ! Köszönöm - úgy látom mindenki a férjem meg a kolbász pártján áll. :-) De úgy kell Nektek :)

    Bianka, Egycsipet! - hát bizony az a kenyér, az bizony kenyér. Bajban is voltam az utóbbi hetekben, amit korházban töltöttem. Alig vártam, hogy hazajöjjek, első volt egy kenyérsütés :)))

    VálaszTörlés
  12. Ildy! Köszönöm - megyek megnézlek :))

    VálaszTörlés