2010. július 3., szombat

Sörtésztában cukkini

Nálunk, sajnos vagy hálistennek: nem is tudom melyik a szerencsésebb, de az alkoholfogyasztás a bányászbéka alatt van pár kilométerrel, egyszóval abszolut nem fogyasztunk szeszesitalt. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs itthon semmi. Még választék is van, de hogy eszünkbe jusson, az már maga a tragédia. Volt olyan eset is, hogy tudjuk: vendégek jönnek, be is vásároltunk különféle inyenc italokat. Aztán szerencsétlen vendégek hazamentek anélkül, hogy megkináltuk volna őket. Hát mit tegyünk, nem jutott eszünkbe :) :)
Na nem ebből van a készlet, mert ételekbe, süteményekbe használom, de maga a fogyasztás az már nem jön be.
Nem is írok már erről többet, mert úgy sem hiszi el senki, ezt a "rémtörténetet". Na de a mostani sörtésztám is úgy készült el, hogy már elég régen kinéztem magamnak, a sörtésztát is és a söröskenyeret is, de hát amikor elmegyek vásárolni, tuti, hogy elfelejtek sört venni.
Na de most !!!! Debigabinál (vegyes saláta blogján) addig, addig szemeztem a sörtésztás gombájával, meg sárgarépájával, hogy még az üzletben is eszembe jutott egy doboz sört betenni a kosárba. S most már sajnálom, hogy nem előbb fogtam hozzá. Nem gondoltam volna, hogy ilyen isteni fincsi. Köszi Gabi !!!!
Nekem éppen 3 db kisebb cukkinim volt itthon. Este megmostam, felkarikáztam, besóztam. Reggel kicsavartam a karikát a sós léből, és átmostam vagy kétszer.
A sörtészta elkészítése: (kicsit több, mint Gabinál, mert elég sok volt a cukkinim)
30 dkg liszt,
3 dl sör,
4 db tojás,
3 db közepes cukkini
1 kevés só (vigyázni kell, mert a cukkini elég sós volt)
Forró olaj a kisütéshez.
A lisztet a tojás sárgákkal és a sörrel, sóval elkevertem. A tojások fehérjét kemény habbá vertem és lazán összekevertem a lisztes masszával.
Megmártogattam a cukkini karikákat a tésztába és máris a forró olajba kerültek. Az olaj forró volt amikor beletettem, de aztán egy közepes lángnak megfelelő hőmérsékleten mindkét oldalát szép pirosra megsütöttem.

Szerintem csak a képzelet szabhat határt, hogy milyen zöldségfélét teszünk a sörtésztába. Nekem nagyon-nagyon izlett. Menet közben még az is eszembe jutott, ha marad tésztám, akkor csak úgy üresen kisütök egy pár kanállal. Sajnos nem maradt, de majd legközelebb. S amit még tapasztaltam -de ettől féltem is nagyon- hogy a tészta nem szívta be az olajat. Amikor kisültek, kéztörlő papirra szedtem őket, de amig sütöttem, egy jó nagy adagot csak úgy melegen bepakoltam :)
Először csak megkóstoltam, aztán meg nem tudtam abbahagyni :) :)


7 megjegyzés:

  1. én nagyon szeretem.Sima panírban is,de így is nagyon finom!

    VálaszTörlés
  2. Vinnék belőle egy párat jó Viki?

    VálaszTörlés
  3. Ha a család bírná a cukkinit, azonnal csinálnék. Guszta!

    VálaszTörlés
  4. Szeretjük a cukkinit, biztos nagyon jó így is!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta!!! Én is szemezek a recepttel, csak még nem jutottam idáig mint te. A sörrel kb. én is így járok, itthon jut eszembe, hogy megint lemaradt.Viszont ha télire a fagyasztóba teszel el cukkinit, ezt a receptet abból is eltudod készíteni.:)

    VálaszTörlés
  6. Bianka! Tiszta vega leszek, ha igy haladok :))

    Belly! Én a sima panirban a morzsát nem szeressem, na de ez ííííígy valami fantasztikus, és nem szivta be az olajat :))

    Mary! Ebből még repetázhatsz is, annyi sikeredett 3 cukkiniből :)) Csak vigyed !

    Mónika! Mondd nekik, hogy kaaaalbász :)))))

    Dia! Ki kell próbálni, mert szerintem nálam ez nagyon nyerő, pedig nagyon nem szeretem az olajban sülteket :))

    Gizi! Gyorsan próbáld ki. HÁLÁS VAGYOK az infóért. Én még soha sem fagyasztottam cukkinit! Na majd megyek Hozzád tapasztalatcserére, ugyanis én egész évbden tudnám enni. Mégegyszer köszi :))

    VálaszTörlés