2019. február 7., csütörtök

Fehérboros tepertős pogácsa

Fehérboros tepertős pogácsa



Egy adag
Hozzávalók:  (zárójelben dupla adag)

20 dkg liszt  (40 dkg)
20 dkg rétesliszt  (40 dkg)
15 dkg főtt krumpli (30 dkg)
12,5 dkg vaj (25 dkg)
1 nagy tojás  (2 db nagy tojás)
1 tojássárga  (2 db tojás sárgája)
+ 1 tojás a kenéshez (+2 tojás)  
5 evőkanál fehérbor  (10 evőkanál fehér bor)
15 dkg tejföl    (30 dkg tejföl)
3 dkg élesztő   (6 dkg élesztő) (2 tasak instant)
1 teáskanál cukor  (2 teáskanál cukor)
25 dkg tepertő   (50 dk tepertő)
só    (só) 0
bors  (bors)











Elkészítése:

Egy keverőtálba összemorzsoljuk a lizstet, a vajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a főtt, tört krumplit, a tejfölt, a sót, a cukrot és a fehérbort.

A tésztát alaposan dolgozzuk össze és lisztezett felületen simára gyúrjuk. 
Visszatesszük a tálba, letakarjuk konyharuhával és kb. 30 percig kelesztjük langyos helyen.

A tepertőt krémesre daráljuk, majd sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.

A tésztát kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük a tepertőkrémmel. 
Hajtogatjuk kétszer és kenjük tepertőkrémmel, majd konyharuhával letakarjuk újabb 30 percig kelesztjük.
A pihentetett tésztát kiszaggatjuk  (kicsiket)  pogácsaszaggatóval, (nagyokat) pohárral.

Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

A nagyoknak 22 perc, míg a kicsinek 18 perc kellett a sütéshez! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése