2015. december 30., szerda

Csirke mell sonka

Egy kis kitérő a sonkák ízvilágába.
Itt a disznóvágás ideje, esszük a jó sok zsíros falatokat, a hurkát, a kolbászt, a disznósajtot, minél fűszeresebb, annál vagányabb, meg még  ártalmasabb is............... na ebből lett elég, elég, és akkor jött a csirke melle, ami egy csodálatos sonkaprésben végezte, s végre elmondhatom, hogy most, amíg tart ez a másfél kiló sonka, addig még az új évbe is átlépünk :)  s viccesen elmondhatom, hogy nekünk ez a másfél kiló sonka egy évig tartott :)
 
 
 
Hozzávalók és elkészítés
 
1 kg filézett csirke mell
25-30 dkg disznó bőrke
1 egész fej fokhagyma,
só ízlés szerint
ételízesítő (csakis házi, és adalékmentes)
fehér őrölt bors
piros fűszerpaprika
4 dl hideg víz
4 evőkanál kacsazsír
 
Fűszerezés ízlés szerint:
ez most kissé fokhagymás, de nagyon elviselhető.
 
A melle húsokat kockára vágtam és
5 evőkanál ételízesítővel (házi, sózott, szárított) összekevertem. Egy fedeles edénybe rakva 24 órára a hütűszekrénybe került.

 
Az ízesített csirke mell kockákat és a csíkokra vágott disznó bőrt késes robot gépben pépesítettem, és közben fűszereztem.
Hozzáadtam a fokhagymát, a fehér borsot, a piros fűszer paprikát. Amikor aránylag jól összezúzta a gép, akkor adagoltam hozzá a kacsazsírt, és végül a 4 dl hideg vizet.
Ezzel aztán még egy párat forgattam a húspépen.
Jött a kóstolás. Semmit sem kellett pótolni. Kellő képpen sós, enyhén fokhagymás ízű és a bors és a piros paprika is elegendő volt.
 
 
 
 
Ebbe a kerek sonkaprése adagoltam a húspépet, miközben egy kanállal kissé lenyomogattam. Amikor tele lett a prés, a tetejét ráhelyezve -felülről- a második fokozatba beakasztva leszorítottam és ment a hűtőszekrénybe újra 24 órára, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
Jó pár óra elteltével még egy fokkal lejjebb nyomtam a prés tetejét és ez már elegendő volt a tömörítéshez.
 
Amikor letelt a 24 óra, és az ízek is biztosan jól összeértek, akkor egy nagyobb méreű lábasba (kb 5-6 literes) beleállítottam a sonkaprést, és félig felöntöttem vízzel.
80 fokos sütőben 3 óra hosszáig hőkezeltem.

A 3 óra leteltével kivettem a sütőből a sonkát és hideg helyre raktam és másnap reggel  borítottam ki a présből. Újra beraktam a hűtőszekrénybe, mert ekkor már túl voltunk a reggelin, s majd csak vacsorára kóstoltuk meg.
Szépen megsorjáztam a sonkát, a szélén lelógó részeket levágtam és egy jó éles késsel elkezdtem szeletelni.
 

 
Itt a mérleg csal, mert csak 1341 g-ot mutat, de valójában a hiányzó résszel a sonkám mindösszesen 1,5 kg lett, és nagyon finom.

 
Éles késsel nagyon szépen -lehelet vékonyra- lehet szeletelni.

 
Kifejezetten diétázóknak -és természetesen bárkinek- ajánlom, akik nem szeretik a tartósító szereket és főleg, ha szeretik is tudni, hogy mi is van abban a sonkában, felvágottban, amit megeszünk.
(hát nem az, mint amit a boltokban vásárolunk.)
Ebbe "anyag" van, de az az igazi ám. Az udvaron kapirgáló igazi pipi melle és egy kis apróság: a fűszerek.
 

2015. december 25., péntek

2015 Karácsony


Általában az év utolsó hónapja zsúfolásig tele izgalommal, készülődéssel, várakozással.
Először várjuk a mikulást, majd jönnek az Adventi várakozás hetei és végül a legszebb ünnepünk: a Karácsony, majd a Szilveszter és az Új év, de erről a kettőről majd később.

Nekem ez a hónap nem a legszerencsésebben alakult, s még a mai napig is "csak" ennyit tudtam hozzátenni az idei karácsonyhoz. (Persze, ezt is némi segítséggel, asztal mellett ülve,  és titokban, nehogy a ninó meghallja :)  ) 

Töltött káposztát készítettünk durván 3 kg húsból. Kis mini töltelékek készültek, összesen 64 db. Én nagyon szeretem apró káposztával, de most úgy látszik, hogy a 2 kg apró káposzta nem éppen lett elég. Persze igy is nagyon finomra sikerült. 

Friss disznóvágásból előre befűszerezett hús állt rendelkezésre, de én még megspékeltem egy kis felkockázott bacon szalonnával. (minden töltelékbe 2-3 kocka került) Ahogy raktuk ELLA  edényeibe a tölteléket, alura apró káposzta, majd a töltelékek, közé szórtunk apró kockára vágott bacon szalonnát, s még volt egy jó kis húsos -enyhén füstölt- toka szalonna, azt is beleraktuk. Egy sor töltelék, apró káposzta, majd újra töltelék, mind addig, amíg el nem fogyott. A töltelékek tetejét azokkal a nagyon kicsi levelekkel borítottuk be, amelyek már nem voltak alkalmasak a töltésre.

Minden edénybe 2 dl vizet öntöttünk, s elkezdődött a főzés. Ella befőző automatában, leves programon 20 perc alatt készült el egy adag. 
S akkor jöjjenek a fázisfotók. 







S hogy a glutén érzékenyek  és a diétázók is örüljenek és ne maradjanak sütemény nélkül: készült egy dupla adag kókuszos finomság, ami nagyon egyszerű.


1 adaghoz 

25 dkg kókuszreszelék
10 dkg porrá tört eritrit (aki nem cukor beteg, annak jó a porcukor is)
3 db egész tojás.


Az összes hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Diónyi nagyságú gombócokat formázunk és lelapítva tesszük -a sütőfóliával bélelt- tepsire.
Előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt -légkeveréssel- megsült.

Egy fél tábla (nekem 80 %-os volt) nagyon finom ét csokit vízgőz felett felolvasztunk, és egy zacskóba öntve a felolvasztott csokit, meglocsoljuk a kókuszfinomságokat. Érdemes fogyasztás előtti napon elkészíteni, mert másnapra nagyon finoman megpuhul. 
Kifejezetten Paleo finomság! 



Én dupla adagból készítettem, s ebből 44 db készült.