2015. november 13., péntek

Libamáj reggelire


A Márton Napi libaságok elengedhetetlen és kihagyhatatlan finomsága a libahájban sütött libamáj. Jó hosszú időre megoldja a család reggelijét. 


Először is kisütöttem 3 kg libahájat, amelyet Ellában készítettem el. Szinte hihetetlen, hogy 18 perc alatt elkészült. Finom friss libazsír, és egy jó kis ropogós libatepertő.


Amikor a libahájak kisültek, kiszedtem a tepertőket.  A libamájat 1-1 liter tejben áztattam egy egész napon kereszül. Sütés előtt leöntöttem  és papirtörlővel litattam a májról a tejet. A libazsirba óvatosan belehelyeztem a két óriási libamájat, amelyhez egy fej fokhagymát gerezdjeire szedve hozzáadtam   és enyhén átsütöttem.



Egy hosszúkás -magas oldalú- jénai aljára sót hintettem. (A májat ugyanis sütés előtt és alatt sem szabad sózni)  A zsírból kiemelt libamájakat a sóra helyeztem, a sült fokhagyma gerezdeket melléraktam és a kissé lehűlt libazsírral leöntöttem úgy, hogy teljesen ellepte a májakat. 
Hűtőszekrénybe raktam, hogy jól megdermedjen a zsír és szépen lehessen szeletelni. 



A kisült zsír.............



..........és a ropogósra sült tepertő.


Ez a rozskovásszal készült kenyér pedig arra vár, hogy a finom libamájat zsírjával együtt rákenjük és jó étvággyal elfogyasszuk. 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Viki, a 3 kg hájat egyszerre tetted az Ellába? Milyen programot választottál hozzá? Én most szeretném kisütni a hájat, ezért érdekelne. köszönöm szépen:
    Gyöngyi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gyöngyi! Elfeleztem, mert soknak találtam és fröcskölt volna. (Jól gondoltam)
    Tehát kb 1,5 - 1,5 kg háj került bele az Ellába. Kézi beállítással először 20 percet, majd közben ráhöttem, hogy talán picivel kevesebb is elég lett volna.
    Igy a második adagot már csak 18 percig sütöttem. Talán 1-2-szer kevertem meg, de ezt is talán csak szokásból. Lényeges, hogy nyitott tetőnél sütöttem.
    Sok sikert.

    VálaszTörlés