A Márton Napi libaságok elengedhetetlen és kihagyhatatlan finomsága a libahájban sütött libamáj. Jó hosszú időre megoldja a család reggelijét.
Először is kisütöttem 3 kg libahájat, amelyet Ellában készítettem el. Szinte hihetetlen, hogy 18 perc alatt elkészült. Finom friss libazsír, és egy jó kis ropogós libatepertő.
Amikor a libahájak kisültek, kiszedtem a tepertőket. A libamájat 1-1 liter tejben áztattam egy egész napon kereszül. Sütés előtt leöntöttem és papirtörlővel litattam a májról a tejet. A libazsirba óvatosan belehelyeztem a két óriási libamájat, amelyhez egy fej fokhagymát gerezdjeire szedve hozzáadtam és enyhén átsütöttem.
Egy hosszúkás -magas oldalú- jénai aljára sót hintettem. (A májat ugyanis sütés előtt és alatt sem szabad sózni) A zsírból kiemelt libamájakat a sóra helyeztem, a sült fokhagyma gerezdeket melléraktam és a kissé lehűlt libazsírral leöntöttem úgy, hogy teljesen ellepte a májakat.
Hűtőszekrénybe raktam, hogy jól megdermedjen a zsír és szépen lehessen szeletelni.
A kisült zsír.............
..........és a ropogósra sült tepertő.
Ez a rozskovásszal készült kenyér pedig arra vár, hogy a finom libamájat zsírjával együtt rákenjük és jó étvággyal elfogyasszuk.
Kedves Viki, a 3 kg hájat egyszerre tetted az Ellába? Milyen programot választottál hozzá? Én most szeretném kisütni a hájat, ezért érdekelne. köszönöm szépen:
VálaszTörlésGyöngyi
Kedves Gyöngyi! Elfeleztem, mert soknak találtam és fröcskölt volna. (Jól gondoltam)
VálaszTörlésTehát kb 1,5 - 1,5 kg háj került bele az Ellába. Kézi beállítással először 20 percet, majd közben ráhöttem, hogy talán picivel kevesebb is elég lett volna.
Igy a második adagot már csak 18 percig sütöttem. Talán 1-2-szer kevertem meg, de ezt is talán csak szokásból. Lényeges, hogy nyitott tetőnél sütöttem.
Sok sikert.