2014. január 26., vasárnap

Pácolt csirkeszárnyak

Erre az ételre, elkészítése előtt akár már egy héttel előbb kell gondolni a pácolás miatt.  Nagyon szeretjük a pácolt húsokat, s főleg úgy, ha saját magam állítom össze a pác hozzávalóit. Ilyen nagymennyiségű húst csak akkor csinálok, amikor a gyerekeink is itt vannak, tehát ez nem más, mint a hétvége. Tegnap (szombaton) adtunk ám a jólétnek. Mindehhez sült egy másfél kg-os zabpelyhes, puffasztott amarantot tartalmazó kenyér. Fotó arról sajnos nem tudott készülni, mert az utolsó morzsáig elfogyott.
 
 
 
Azt hiszem önmagáért beszél ez a tál.......

 
20 db csirkeszárny vár bepácolásra. A csirkeszárnyak végét levágtam, az majd jó lesz egy kis zöldséglevesbe.
 
Először is odakészítek mindent, s utána jöhet a páchoz valók összekeverése.

 
A pác hozzávalói:
 
1-1 teáskanál kakukkfű, mustármag mozsárban megtörve, bazsalikom, rozmaring, oregánó
1-1 mokkáskanál zöld kardamom, kurkuma, szerecsendió, őrölt gyömbér,
 
Ezeket a száraz anyagokat egy tálban összekeverem. Ráöntök 2,5 dl olajat. Elvegyítem őket, s hozzáadok 3 evőkanál saját készítésű paparikakrémet, 2 evőkanál mustárt, 4 evőkanál mézet.
Ezt mind jól elkeverem.
Miután a paprikakrém sóval tartósított, ezért az egész páchoz, mindössze 2 dkg sót adok.
 
Megtisztítok 2 fej fokhagymát, aminek gerezdjeit vékonyra felvágok.
4 fej lilahagymát (ha kapunjk, akkor a lila sonkahagymát válassszuk)
 

 
Zárható, átlátszó dobozra lerakom a 20 db csirkeszárnyat. Az olajos fűszerkeveréket ráöntöm, jól összekeverem. Rászórom a lilahagyma karikákat és a vékonyra aprított fokhagymákat. Ezzel is keverek kettőt-hármat, lezárom a tetejét és hideg helyre teszem. Téli időben elég a kamra hidege, Nappalra én ki szoktam rakni a konyhaablak udvar felőli részében. A természetes hideget jobban szeretem, mint a hűtőt. Természetesen nyáron a hűtőszekrényben pácolódnak. Naponta (ha el nem felejtjük) legalább kétszer átkeverjük.
3-4-5 napig pácoljuk. (minél tovább pácolódik egy húsféleség annál finomagg, omlósabb és sokkal hamarabb meg is sűl)
 
A sütés napján egy erre megfelelő edénybe (pataki tál, jénai kacsasütő, zománcos kacsasütő) szép sorban lerakjuk a csirkeszárnyakat, rárakjuk az összes olajos fűszert. Az edényt, a tetejével lezárjuk. 180 fokon 40 perc alatt sült meg. (nekem most langyos sütőben kezdődött a sütés) Ha előmelegítjük a sütőt, szerintem 30-35 perc alatt elkészül.
 

 
Apróra darált zöldségzöldjével fűszerezett sós vízben főtt krumplival tálaltuk.
Vegyes gyümölcsből (meggy, szilva, alma) kompótot készítünk úgy,  hogy  1 dl vízben előfőzünk pár szem szegfűszeget, 2 egész meyer citromot belekarikázunk, édesítőszert adunk hozzá. Fedő alatt 5 percig előfőzzük, utána a fagyott gyümölcsöket ráhelyezzük. A lábas tetejével lefedjük. Alacsony hőfokon elkezdjük főzni. (ajánlatos előző nap elkészíteni, hogy jó hideg legyen.) A gyümölcsök kiengedik saját levüket és így kapunk egy jó sűrű, és végtelen finom kompótot. Amiről  most fotó nem készült, mert az is úgy járt, mint a kenyér, hogy az utolsó cseppig elfogyott. Ígérem legközelebb ügyesebb leszek és először fotózok :)

4 megjegyzés:

  1. Ez igen! Ebből kérek egy ekkora tállal! Mellé meg a sajtos pogiból szintén egy nagy kotlával jó?

    VálaszTörlés
  2. Csavi! Rendelés felvéve :)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Aaaaazt elhiszem ! Na ez nálunk is óriási siker bármikor készítem !

      Törlés