2012. március 20., kedd

Korhely leves


Ha főzök, soha sem két személyre. S miután még csak most kezdem ujra gyakorolni a valamelyest is normálisabb evést (na persze csak óvatosan) megpróbáltam egy kis "C" vitamint bevinni a szervezetbe, savanyúkáposzta formájában. Nyersen nem tudom még megenni, így aztán lehet, hogy veszít is az értékéből, de akkor is nagyon fincsi volt. S ráadásul még "vissza sem dumált" elfogyasztása után :)

Ez a mennyiség minimum 6 főre elegendő

1 kg savanyú káposzta
3 pár virsli felkarikázva
15 dkg enyhén füstölt kolbász felkarikázva
15 dkg húsos császárszalonna
só az ízesítéshez
2 evőkanál liszt a besűrítéshez
0,5 liter főzőtejszín
2 babérlevél
1 teáskanál piros fűszerpaprika

Elkészítése:
A savanyúkáposztát egy nagyobb lábasba rakjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Belerakjuk a császárszalonnát, a feldarabolt kolbászkarikákat, a babérlevelet,  sózzuk. Lefedve kb fél óráig közepes lángon főzzük.
Ekkor belekarikázzuk a virsliket is.
Amíg a káposzta és a belevalók főnek, addig elkészítjük a rántásunkat.  Teflon serpenyőben  -zsíradék hozzáadása nélkül- a két evőkanál lisztet állandó kavarás mellett kissé megpirítjuk (éppen csak, hogy színe legyen), majd félrehuzzuk, beletesszük a piros fűszerpaprikát, összekeverjük, s a tejszínnel felhigítjuk. Simára elkeverjük, majd egy szűrőn keresztűl, a káposztához adjuk.
Még kb 15-20 percig főzzük, de meg kell nézni, hogy a káposzta megpuhult-e. Ha igen, akkor már kész is és csak tálalni kell.
A család merészebb tagjai még a tetejére tejfölt is tettek :)
Jó étvágyat !




8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és igen finom lehetett! Azért a füstőltkolbásszal vigyázzál az elég nehéz kaja! Már akartam szólni hogy a paprikák kibújtak, igaz eddig csak a piros.A sárga még gondolkodik hogy bújjon- vagy ne bújjon nem!:)

    VálaszTörlés
  2. Jajj de jó, végre kezdhetsz kajálni.
    Nem tudom megvan-e a hunyó, minden esetre szurkolok továbbra is.
    Gyógypuszik!

    VálaszTörlés
  3. Szia, tényleg jó, hogy újra ehetsz hagyományosan lassacskán:) Finom lehet ez a levesed is.
    Anyum ma elvetette a melegházban a paprikamagokat, most már csak várjuk, hogy kibújjanak:)

    VálaszTörlés
  4. Hűűű ezt is nagyon szeretem, főleg ha korhelykedek is kicsit.

    VálaszTörlés
  5. Éva ! Köszönöm. Nem fogod elhinni, hogy a füstölt dolgokkal soha semmi problémám nincs. Itt más a dolog lényege, de remélem még életemben kiderül, hogy mi is :)
    Örülök, hogy megindultak a paprikáid.
    Hát ami azt illeti én egy darab magot sem vetettem el. Más szelek fujnak mostanában felém. Nincs kanalam semmihez !

    VálaszTörlés
  6. Éva ! Még mindig nincs meg a hunyó. Magamtól kezdtem el a kibővített étrendemet, mert már piritoskenyér undoritiszem van :) Köszi a gyógypuszikat :)

    VálaszTörlés
  7. Katikám ! Azért csak lassan haladunk, de még nagyon messze vagyunk attól, hogy végi egyek egy egész lakodalmi menüt :)
    Kiváncsi leszek, hogy hogyan kelnek majd a paprikáitok :)

    VálaszTörlés
  8. Csavi ! Nem mondtad, hogy a tányér mellé kínáljak egy jó kis hazai gyümölécspálinkát :)

    VálaszTörlés