20 dkg liszt - 3 dkg vaj - 5 dkg porcukor - 2 evőkanál olvasztott méz - 1 egész tojás - kicsi szalalkáli tejben feloldva -
Összeállítom és rövid ideig hütőszekrénybe teszem .
Almapuding hozzávalói:
1 kg almát megtisztitottam és apró kockákra vágtam - 7 dl vizben - 30 dkg cukrot feloldottam, felmelegitettem, s amikor elkezdett majdnem forrni, beletettem az almakockákat.
Nagyon rövid ideig -1-2 perc-ig kell csak főzni, hogy az almakockák egészben maradjanak.
4 csomag főzős pudingot - 4 dl hideg vízben elkevertem, s a forró almakockákhoz adtam, de ekkor már levettem a tüzről a lábast.
Amig langyosra hült a vaniliás almakompótom, addig a tésztát kisütöttem.
A tésztamennyiséget két egyenlő részre osztottam és a sütő legnagyobb tepsijének fenekére sütőpapirt tettem, s erre rá a tésztát. Akkora legyen a tészta, mint a nagytepsi feneke.
Fontos!!!! A tepsi fenekére kell a sütőpapír és arra a tészta. Igy amikor kisül, csak le kell csúsztatni. Ronda kemény, törékeny tészta, de a meleg puding hatására gyönyörü szinüvé és puhává válik.
Sütési idő (nálam villanytüzhely sütőjében ) 5-6 perc.
Nem melegitettem elő a sütőt az első tésztánál. A második lapot mielőtt betettem, lekapcsoltam a sütőt és nyitva hagytam pár percre a sütőajtót, hogy hüljön.
Igy a második adag tésztának már csak 4- 4,5 perc elegendő volt.
Amikor az első tészta kisült, elkezdtem rárakni a pudingos almát, s ahogy a második tészta is elkészült, azonnal ráhelyeztem a töltelék tetejére.
A felső lapot olvasztott vajjal (margarinnal) megkentem és porcukorral meghintettem.
Szépen szeletelni csak akkor lehet, ha legalább egy órát áll, s addigra teljesen ki is hül.
Gyönyörű lett, csodálatos szeletek
VálaszTörlésDe jó ez a süti! Klassz dolgokat csinálsz:)
VálaszTörlésNagyon klassz!
VálaszTörlésViki , ez mesés lett! Gyönyörű színek, mértanilag tökéletes kockák!
VálaszTörlésAz íze is egész biztos nagyon finom.
Ha minden igaz, ezt a receptet keresem már egy jó ideje. Legalábbis a férjem folyton ilyen almás-pudingos sütit emleget nekem, amit az anyukája szokott csinálni. Csak sajnos ő már nem él, én meg nem bírok ráakadni az igazira.
Lenne hozzá egy kérdésem. Megírnád,hogy hányszor hány centis a tepsi,amiben sütötted a lapokat?
Nekem villanytűzhelyem van, nem tudom mekkora egy gáztepsi.
Ja igen, és nagyon szép, elegáns lett az új háttered! Tetszik! :))
Nagyon szép lett! :)
VálaszTörlésBianka! köszönöm szépen :)
VálaszTörlésIldy! Neked is köszönöm, s főleg a dícséretet :))
Belly! Azért van még mig tanulnom :)) - mondjuk kivárni, amig kihül :))
Szemi!
VálaszTörlésNa most jövök én a válaszokal.
Először is köszönöm a dícséretet, valahogy valami szebbre gondoltam, de ha már a konyhám egyszerű, a blog se legyen kihívó :))
No akkor jöjjön az almás tepsije. Szóval nekem is villanysütőm van, s annak akármelyik tepsijét előveszed, de ne a tepsiben süsd, hanem a tepsi fenekére tegyél sütőpapirt és óvatosan tedd rá a tésztát.
Még egy fontos:
Nagyon-nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát, olyan legyen, hogy majdnem olvasni lehessen alatta az újságot. Ha elszakadna -mert nálam is ezt tette - akkor lecsiptem a széléről egy darabot, és rányomkodtam. Ennek a tésztának az előnye, hogy foltozhatod ahogy akarod, amikor megsül, úgysem látszik rajta.
Jaj, remélem, hogy a férjed ezt szeretné, mert akkor nagy leszel nála :)
Én hétvégére csináltam meg egy gulyásleves mellé, de az a hatalmas mennyiség elfogyott majdnem az asztalnál. S mégegy előnye van, hogy pillanatok alatt elkészül, csak a kihüléssel kell várni.
válaszokkal ----- két káááááá-val :))))) bele kell jönnöm az irásba, de nem találom a billentyüket néha :))
VálaszTörlésEz gyönyörű!!!! És milyen finom lehet... jól jönne egy szeletke vagy tán kettő... most!:-)
VálaszTörlésNagyon szépek!
VálaszTörlésLatsia! tudtam, hogy meg kell hagynom két szeletet egy kistányéron :)) ha jól körülnézel már látod is :))
VálaszTörlésZsiri! Köszönöm szépen!
Viki, köszönöm a részletes választ!
VálaszTörlésDe lenne még egy kérdésem,az előbb elkerülte egy apróság a figyelmemet.
Látom,hogy szalalkáli kell bele, azt nem lehet valamivel kiváltani? Mondjuk szódabikarbónával? Vagy az teljesen más dolog? Még sosem használtam.
Szemi! Tehetsz helyette szódabikarbónát is, de akár sütőport is, de akkor ezeket inkább a lisztbe jól keverd bele, és szitáld össze.
VálaszTörlésS mégegy fontos dolog. Ne lepődj meg, ha sülés közben nem egy szépséges lapot fogsz látni, de mire megtöltöd a töltelékkel és kihül, akkorra ilyen nagyon szép sima és világos lesz. S arra is vigyázz, hogy amikor megsül, akkor csak csusztasd le a tepsiről, mert eléggé törékeny. A tölteléktől viszont istenien megpuhul.
Ugye megirod, ha eltaláltad a férjed kívánságát ? :)) Úgy örülnék neki.
Nagyon jól néz ki ez a süti és legalább "egészséges" van benne alma. A többi mellékes.:)
VálaszTörlésHát persze, ha sikerül megsütnöm, akkor jelentkezem! :))
VálaszTörlésAnnyira guszta!! Nem ismerem ezt a sütit...
VálaszTörlésVali! igy igaz, ez szinte csupa alma :)
VálaszTörlésSzemi! várom!
Thrini! érdemes kipróbálni. Tovább tartott talán leírni, mint elkészíteni :))
Viki
VálaszTörlésNekem a címben szereplő mindkét "verzió" jöhet.
Micsoda fenséges falatkák:)
VálaszTörlésNagyon szépet alkottál! :)
Viki, mivel megígértem,jöttem beszámolni.
VálaszTörlésSajnos nekem nem sikerült. :((
Valamit elronthattam a tésztáján, talán a szalalkáli helyett belerakott szódabikarbóna hibája volt nem tudom. De nagyon nehezen tudtam kinyújtani is, 3x nekifutottam mindkét lapnak, végül két lisztezett sütőpapír között sikerült nehezen. Amúgy szakadt,ragadt.
Végül kisütöttem,de nem lett jó.
De azért feltaláltam magam, és az almás krémet, ami viszont csudafinom lett, férjnek is nagyon ízlett, babapiskótával rétegezve leraktam egy jénaiba.
Így azért megettük, szóval kárba nem veszett. :))
Iván ! Isten bizony állok rendelkezésedre, s egyszer mindkét változatot elhozom Neked :) :)
VálaszTörlésAmi! Nagyon köszönöm !
Szemi! Igazán sajnálom, hogy a tésztája nem sikerült.
VálaszTörlésA nyers tésztán még lenne szabad észrevenni, hogy szalalkáli helyett sütőport, vagy szódabikarbóna van. Ez esetleg a sülés alkalmával mutatkozhat meg.
Irtam már az előző válaszomban is, hogy ne várj a tésztától csodálatos valamit, amikor kisül, mert még csak azt sem lehet mondani rá, hogy elfogadható.
Azért remélem, hogy az összeállitott tésztát egy időre betetted a hütőbe ugye ??
Amikor én nyujtottam, alul, felül liszteztem, s amikor elérte a megfelelő méretet, akkor a nyujtófára feltekertem és igy tettem rá a tepsi fenekére. Nekem is szakadozott egy-két-három helyen, de a szélét keretre vágtam és a leeső részekkel pótoltam a repedéseket, meg a lukakat.
Azt elfelejtettem megkérdezni tőled, hogy miért nem vállaltad a szalalkálit ? nem volt otthon, vagy egyáltalán nem szereted ?
Annak viszont örülök, hogy a pudingos-almás része izlett.
Azért ne add fel, mert ennek ilyennek kell lennie és sikerülnie is kötelező.
Köszönöm, hogy megirtad.
Kedves Viki!
VálaszTörlésAz előbb megsütöttem, a tésztájába sütőport tettem. Gyönyörű lett. Annyit változtattam rajta, hogy az almába tettem egy kis kávéskanálnyi ánizst. Illatos lett tőle a töltelék. A fiaim most kint vannak a konyhában és nézik, várják, hogy leteljen az egy óra és végre megkóstolhassák. Két sütőpapír között nyújtottam hajszálvékonyra. Köszönöm a receptet, nagyon látványos, finom süti.
Mari
Kedves Mari ! Nagyon szépen köszönöm, hogy visszajeleztél. El tudom képzelni, hogy a két kiegészítővel milyen finom lehetett nem csak a sütemény, de még a lakás illata is :) Drága kis fiaid :) Remélem nekik is ízlett.
VálaszTörlésNálunk azért nem megy a Te fűszerezésed, ízesítésed, mert a gyerekeim, unokáim egy része nem szereti a mézeskalács fűszereket (faháj, ánizs), így aztán a kedvükért inkább kihagyjuk.
Örülök, hogy kipróbáltad.