Farkas Vilmos-nak nagy kedvelője vagyok, de még eddig soha sem készítettem tőle semmit, pedig szinte naponta figyelemmel kísérem alkotásait. Éppen itt volt az ideje, ugyanis előző napról maradt egy csomó főtt krumpli.
Hozzávalók a pogácsához:
Elkészítés
A kihűlt és áttört főtt burgonyát, keverjük simára a vajjal és a sóval. Majd
dolgozzuk bele a tojássárgáját és az élesztőt. Végül gyúrjuk össze a liszttel.
Egy éjszakán keresztül pihentessük hűtőben. Másnap gyúrjuk simára, és nyújtsuk
ki 2-2,5
cm vékonyra. A tetejét késsel csíkozzuk meg, majd kerek
kis kiszúróval szaggassuk ki. A tetejét kenjük meg egész tojással. És tepsire
pakolva szobahőmérsékleten fél órán keresztül pihentessük. 220-230 előmelegített
sütőben 12-13 percig süssük.
Egyetlen helyen szúrtam el, ha ezt elszúrásnak lehet nevezni, hogy már megszoktam az én hajtogatott pogácsáimat, s ennek a tésztáját is automatikusan elkezdtem hajtogatni. Amikor már másodszor hajtogattam, akkor jöttem rá, hogy Ó ezt nem kellett volna. A minőségén semmit sem változtatott. Annyi változás történt a tésztával, hogy sülés közben "elborultak" részegesek lettek a pogácsák. Viszont a fenti mennyiség (126 db pogácsa) kárpótolt mindenért. Egy jó pár zacskóval beraktam a fagyasztóba, s amikor elővesszük ugyanolyan finom friss, mint amikor kisült.
Ismétlésre vár.
nagyon guszta és jó sok lett.Megyek a mélyhűtőmhöz és kiveszek az enyémből ,berakom a mikróba :D pusz
VálaszTörlésKedves Névtelen. Ez egy nagyon jó pogi recept, megérdemli a kipróbálást.
TörlésJujjjj de szeressem!
VálaszTörlésCsavi ! majd legközelebb küldök Neked :)
TörlésViki gyönyörűek a pogácsáid. És jó sok lett!! Az sem baj, ha némelyik eldőlt. Isteni finom lehet:)!!
VálaszTörlésHát ez az ! berugtak :) de sebaj, nagyon finomak voltak. Azért legközelebb kipróbálom hajtogatás nélkül, hogy szép egyenesek legyenek. :)
Törlés126 darab pogácsa :-) Szent ég!
VálaszTörlésMesebeli szépek lettek!!!
Chef Viki ! Így ahogy látod, 126 db ! még kiszaggatni is elég volt, de azért elfogyott. Isteni finom. Az már biztos, hogy hóvége felé ismétlés lesz :) de legalább tripla adaggal.
TörlésKedves Viki, elvagyok ájulva a pogácsáidon és a kenyereden, zsemléiden. Valami csodálatosak, étvágygerjesztőek. Ezen a mennyiségen kiadtam, volt mit szaggatni. Szeretem az ilyen részeges pogácsákat.
VálaszTörlésA hasznos tanácsaidat a zsemle készítésről én is megfogadom és alkalmazni fogom. Most pedig ezt a szuper pogácsát elkészítem, mert van még jó öreg krumplim. A pogik lefagyasztása nagyon jó ötlet, mert amikor váratlanul jönnek az unokák, csak elővenni, felengedni és már ehető is. Ma pl. a kirántott sajtod fogott meg, ma ez lesz az ebéd, unokám imádja. Köszönöm a szép recepteket, mentettem!:-)) Tücsi
Szia Kedves Tücsi ! Épp a gép előtt ültem, amikor nagy hangerővel berohat a képernyőre a "kispostás", hogy levél jött. Komolyan mondom, hogy megijedtem, de legalább gyorsan frissiben válaszolok.
TörlésÖrülök, hogy tetszenek a konyhám termékei :) Tudod azóta már változtattam a szaggatási szokásaimon. Egyszerűen csak fogom a tésztát és kockára vágom, mert ennyit tényleg sok kiszaggatni.
Sok sikert kívánok Neked a pogácsákhoz, s a finom ebédhez, s köszönöm, hogy itt jártál. Viki
Kedves Viki! Bocs az ijesztgetésért, ez nálam némán zajlik. Hát a pogácsát ma gyúrtam össze, és ment a hűtőbe. Remélem sikerül!!!Köszönöm és a Vilmos videóját is megnéztem. A kockára vágás nem is olyan rossz, hogy nekem ilyen nem jut eszembe.....:))Milyen igaz " a jó pap is holtig tanul" Szép napot:) Tücsi
VálaszTörlés:)) Tücsi ! de jóóóó, csak nálam véletlenül a hangszóró a legmagasabbik fokon volt :) No akkor most Veled együtt izgulok és szurkolok, hogy jól sikerüljenek azok a pogácsák. Bár én is inkább a mai napot választottam volna a sütésre. Tegnap abban a nyírkos időben amihez hozzáfogtam semmi sem úgy sikerült :) de azért akadt gazdája!
TörlésElfelejtettem még megemlíteni, hogy az unokám nagyon örült és nagyon ízlett neki a rántott sajt, persze hasábburgonyával és ketchuppal.:-) Sajnos a finom tavaszi borsólevesből nem evett, mert utálja a főtt zöldségeket és ezért köretnek sem lehet zöldségest adni!
VálaszTörlésÓÓÓ ennek is nagyon örülök, mármint annak, hogy finom lett a sajt. No akkor a fiad nálunk rosszul járna, vagy én is másképp főznék. Ma nálunk rántott csirke volt amolyan zöldséges rizzsel. Régen mi sem ettük, de mostanában nagy kedvet kaptunk hozzá. Na majd, ha ő is "megöregszik" változik az ízlése:)))
Törlés