2012. október 27., szombat

Kacsasült nagymamám köretével

Nos, akkor folytassuk ott, ahol abba hagytuk. Jöjjön a kacsa többi "alkatrész"-e, s hozzá: imádott nagymamán -nagyon kedvelt- piros törtkrumplis, hagymás, borsos körete. Még ma is a számban érzem az ízét ennek a krumplinak, amit a nagymamám készített. Azóta is csak hasonlót sikerül főzni. Persze ehhez hozzájárul az is, hogy annó 50-60 évvel ezelőtt még a krumpli is más volt. (na meg a föld is.)
 

A jól meghízott kacsát darabjaira bontva, külön-kölön más-más ételek készültek. Itt most azon részek láthatók, amelyek kifejezetten egy fém kacsasütőben pirosodtak meg ilyen szépre.
A titka, -én ma is állítom- hogy ehhez a són kivűl semmi fűszer nem adható, s így lesz belőle igazi kacsasült, na meg alatta a hájból kisült, finom kacsazsír.
 
A feldarabolt részeket a kacsasütőbe tesszük, de előtte mindkét oldalán kissé megsózzuk. A háj egy részét a hús mellé rakjuk. Aláöntünk kb 1 dl vizet, s a 250 fokra előmelegített sütőbe tolva készre sütjük. Kb 35-40 perc után megnézzük, s ha szükséges megfordítjuk a húsokat. Nekem nem kellett, így is finom ropogósra sült a bőr és a hús pedig puha maradt. 35 perc után levesszük a hőfokot 180-ra és még további 15 percig így sütjük.
 
A köret, és annak imádata még gyerekkoromból a nagymamámtól ered, s ezt általában csak kacsához (esetleg ritkán egy-egy fűszeres húshoz készítem el.)
 
A megfelelő mennyiségű krumplit (személyenként 1-2 db, ha jó nagyok) megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, sós vízben roppanósra főzzük. (nagyon kevés idő kell neki.)
Amíg a krumpli fő, addig elkészítjük a hozzávalókat.
Kevés kacsazsírban megfonnyasztunk 1 fej apró kockára vágott vöröshagymát (a fehérhagyma sokkal finomabb, de most egyáltalán nem lehet nálunk kapni). Amikor megpuhult  a hagyma, félrehuzzuk, adunk hozzá 1 teáskanál piros fűszerpaprikát, egy csipet fehér borsot. Összekeverjük, s a leszűrt, roppanósra főzött krumplit megforgatjuk ebben a "piros" zsírban. 1-2 percig még a tűzhelyen hagyjuk, hogy az ízeket jól átvegye a krumpli.
Kár, hogy az ízét nem lehet leírni. Nagyon imádom ezt a fajta köretet, aminek annak idején "Móring" volt a neve.  
 


Ez az én adagom. Ugyanis én bármilyen kétlábú szárnyas jószág legyen csakis és kizárólag a csontos részét (fara, háta, szárnya) szeretem. A vastagabb részeket (mell, comb) meghagyom a fiúknak. Ők viszont valóban a húsos részt helyezik előtérbe.
Jaj de finom is, ezeket a jól átsült csontos darabokat lerágcsálni, na és a püspökfalatjáról le nem mondanék.

2012. október 20., szombat

Kacsamáj sült almával, konyakban áztatott aszaltszilvával

 
Pár szem aszaltszilvát 1 dl konyakban egy egész napra beáztatunk. (vagy sütés előtt egy nappal.)
 
Ezt a jókora kacsamájat szépen megtisztítjuk. Jó 2-3 cm-es szeletekre felvágjuk.  Kevés kacsazsíron mindkét oldalát nagyon gyorsan átsütjük, kirakjuk tányérra.

 A serpenyőben visszamaradt kacsazsírhoz hozzáadjuk  az asztaltszilváról leöntött konyakot, és a vastagabb karikára vágott, megtisztított almaszeleteket ebben a konyakos zsírban mindkét oldalán  átsütjük.


Kevés hasábburgonyát sütünk és köretként kínáljuk ehhez a finomságos gazdag ízvilágú kacsamájhoz.


Jó étvágyat !

2012. október 17., szerda

Szegedi halászlé



Szegedi halászlé ahogy én készítem.

Hozzávalók 4 személy részére:
1,5 kg hal és hozzá halbelsőség (ikra, tej - de ez nekem nem volt)
4 fej vöröshagyma (jó nagyok voltak)
2 evőkanál saját darálású pirospaprika
1 db paradicsom
2 db zöldpaprika
2 evőkanál zsír
A híres szegedi halászlé főzésénél a jó sűrű alaplé elkészítése az első lépés. (én is ezt követtem)  A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk, majd a halak közül az apróbbakat, a fejet, farkat, uszonyokat kezdjük el kevés vízben főzni a paprikával és a paradicsommal. Megszórjuk sóval és a  pirospaprikával, majd miután ezek jól összefőttek felöntjük az egészet hideg vízzel és kb. 1 órán át főni hagyjuk. Amikor felforrt a levünk az egészet alaposan áttörjük, majd át is passzírozzuk. Így jó sűrű szálkamentes alaplevet kapunk. A besózott és beirdalt halszeletek ezután kerülnek a lébe. Annyi vizet öntünk rá, hogy a halszeleteket ellepje.  Lassú tűzön kevergetés nélkül, csak a lábas (jó idő estén a szabadban főzéskor a bogrács)  forgatásával további 30 percig főzzük. Ha szeretjük az ikrát és a haltejet a végén azt is, hozzáfőzhetjük.

2012. október 14., vasárnap

Káposztás kocka

Van, vagy lenne valaki, aki nem szeretné a káposztás kockát? Hát ez nálunk is ugy van, hogy akár hetente kétszer is jöhetne. Most is azt hittem annyit fogok főzni, hogy két napra elég lesz, de majdnem tévedtem.
Volt egy óriási fej káposztám, lereszeltem, megsóztam, majd 1-2 órára békén hagytam.
Amikor már kissé (illetve inkább nagyon) összeesett a káposzta, kimostam a sóból. Egy nagyobb serpenyőbe egy jó nagy kanál (mangalica) zsírt olvasztottam, s a kicsavart káposztareszeléket beletettem. Párolás alatt mégjobban összeesett. Amikor már elkezdett puhulni a káposzta, megszórtam cukorral (kinek-kinek ízlése szerint) és tovább kevertem, azaz karamellizáltam a káposztát.
 
Közben feltettem egy nagy fazékba vizet forrni. (sót, és kevés olajat is raktam bele.)  Amikor a víz felforrt a tésztát beleraktam, s a tasakra írt időmennyiséget kicsit tullépve megfőztem. (ugyanis a főzési tanácsok 5-7 percet írtak, de ekkor még elég kemény volt, így aztán 10 percig főztem.)
 
Ez egy érdekes eset volt a tésztával. Sietős vásárlás kapcsán került a kosárba, s csak itthon jöttem rá, hogy tojás nélküli. Fogalmam nem volt mennyire fog megdagadni, ezért a fél kiló tésztát mind kifőztem. Jó sok lett belőle.
 
A káposzta közben karamellizálódott, szép aranysárga lett. A tásztát leszűrtem, összekevertem a káposztával. Kissé megborsoztam és tálaltam.
 
Ez a tészta  is a 30-35 perces elkészítési kategóriába tartozik.

2012. október 9., kedd

Pörkölt orsó tésztával

Pár kocka lapocka-kocka lapul mindíg arany tartalékként a fagyasztóban. Ha csak két személyre főzök, akkor általában 40 dkg húst szoktam felkockázni. Ennyi tökéletesen elegendő ahhoz, hogy elfogyjon és ne maradjon másnapra, s ráadásul jóétvággyal eltüntessük.

Egyszerű pörköltet főztem belőle.
 
Kevés (kb fél evőkanálnyi) mangalicazsíron megfonnyasztottam 1 óriási fej apróra vágott hagymát, hozzáadtam egy mokkáskanál őrölt köményt, 3 gerezd fokhagymát, 1 zöldpaprikát, 1 paradicsomot. Fedő alatt jól összepároltam őket, majd egy lapos evőkanálnyi piros fűszerpaprika következett. Természetesen a lábast félre húzva adtam hozzá a paprikát. Elkavartam az egészet, majd egy fél deci vizzel felengedtem. Hozzáadtam a húsokat. A hőfokot a legkisebbre vettem, a lábasra fedőt tettem és otthagytam. Jó fél óra múlva megnéztem. Ekkor már olyan állapotban volt, hogy elkezdhettem a köretet kifőzni.
 
Enyhén sós olajos, forrásban lévő vízben kifőztem 20 dkg orsó tésztát (15 perc alatt).
 
Tányérra szedve a tésztát, rákanalaztam a húsokat, s finom szeletekre vágott kovászos uborkával fogyasztottuk.
 
Ez az étel  elkészítése is a 35-40 perc kategóriába tartozik

2012. október 6., szombat

Gombás csirkemell csíkok bulgurral



Csirkemellet szerettem volna rántani, vagy grillezni, vagy csak egyszerűen átsütni. Nem figyeltem kellő képpen, amikor a fagyasztóból kivettem a kis csomagot, s mire kiolvadt, akkor láttam a feliraton, hogy "csirkemell csíkok". Változott is azonnal a menű, amit persze nem bántunk meg.

Miután nem volt sok a hús, ezért egy kicsit fel kellett tuningolni egy kis gombával, amit megint csak nagyon szeretünk.
 
Egy fél adag bulgurt is találtam, -s mire megfőtt- kiderült, hogy éppen elég volt köretnek.
 
Tehát induljunk a hozzávalókból.

fél filézett csirkemell felcsíkozva
1 kis doboz szeletelt gomba
1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma
fehér bors
szerecsendió reszelék

Köretnek
1,5 dl bulgur
3 dl víz



Kevés zsíradékon (én mangalica zsíron) a csirkemell csíkokat fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, belereszeljük a fokhagymát,  majd a felszeletelt gombát is a húshoz adjuk.  Fedő alatt összepároljuk őket. Ez kb 10-12 percet vesz igénybe. Amikor kész sózzuk borsozzuk.
 
Amíg a hús készül -merthogy kevergetni nem kell- addig elkészül a bulgur is.
3 dl sós, olajos forró vízben a másfél deci bulgurt megfőzzük. Amikor beszívta a vizet rátesszük a fedőt, s pár percig így hagyjuk. A gőzben még tovább puhul.
Amikor a bulgur is és a hús is elkészült, már csak tálalni kell. Ez az étel is -elkészítését tekintve - a 30 perces kategóriába tartozik.
Először azt hittük nem lesz elég, s végül megállapítottuk, hogy ennél többet nem is szabad enni :)
 
Nagyon jól esett utána egy pohár frissen elkészített citromfűvel ízesített üditő ital.  (kicsavart citromlé + édesítőszer + citromfű)

2012. október 4., csütörtök

Az állatok világnapja

Ma, október 04-én van az Állatok Világnapja.
Mi így mutatkozunk be ezen a jeles napon.
 
Robika vagyok a család óriási kedvence.
Szerető gazdáim 7 hónaposan, 2006. március 07-én ilyen állapotban fogadtak örökbe egy kutyamentő alapítványtól.
Hát nem voltam valami szerethető kinézetű, de amikor ezt a fotót a mostani gazdáim megkapták, azonnal válaszoltak, hogy így, ahogy vagyok jöhetek, azaz jönnek értem, egészen messze, Budapestig.

Elhinnétek, hogy ezen a képen szintén én vagyok ???? Csak éppen a fenti kép után kaptam egy alapos fürdetést és egy jó kis kozmetikát. Bevallom addig azt sem tudtam mi az, hogy fürdés, meg fodrász, meg pedikür, meg miegymás. Na azóta sem tudok leszokni róla :)

Ez a tündéri -első- kis játékom várt itthon, amit ma is nagy szeretettel őrzök. Igaz, hogy a maciról a szivecskét már levarázsoltam, de ma is nagyon boldog vagyok, ha valamelyik szekrény alól elő kerül. Ugyanis játék közben néha úgy eldobom, hogy csak a hétvégi takarításkor találjuk meg.
 Ez már talán egy hónap múlva készült az uj otthonomban, amikor már sok-sok játékom volt, meg jó kis matracom, meg párnám, meg minden ami a kényelmemet szolgálta. Jaaaaaj de imádok mindent. Mai napig is minden játékom megvan. Egyik-másik már kissé rozoga, de azért nagyon-nagyon szeretem őket.
 Aztán itt van Syndike, a házi cica, akivel az első pillanattól kezdve óriási barátságot alakítottunk ki. Egymás nélkül nem is tudtuk elképzelni napjainkat.
 
Syndike legalább annyira szerette a kényelmet, mint én és a pihe-puha takarón imádott jókat aludni.
Itt már egy év is eltelt talán és én imádok az udvaron futkosni. Még jó, hogy rendőr nem lakik a közelünkben, mert "gyorshajtás"-ért naponta többször is meg tudna büntetni :)
 Az udvari bolondozásaim, versenyszámaim után úgy ki tudok fáradni, hogy aztán már kinyiffanok és csakis a pihenésre vágyom. De párna nélkül a pihenést elképzelni sem tudom :)
Jaaaaaj, ez az imádott, kedvenc helyem. Az emeletre néha napközben is felfutok és kedvenc helyemen pózolok, mintha tudnám, hogy most engem fotóznak.
 Fönt pózolok, de ha igazán jót akarok pihenni, aludni, akkor a földszinti szobában foglalom el gazdám helyét, mert itt mégsem vagyok annyira egyedül.
 Ó, ez egy érdekes dolog volt. Egyik napon megjelent az udvarunkon ez a tündéri kiscica. Kért enni, inni, aztán pihent egy jó nagyot a nagymama kedvenc székében, majd amikor eljött a késő délután eltünt. S ezt napokon keresztül mindíg így csinálta. Csak enni, inni és néha játszani járt hozzánk. Éjszakára, mindíg "elveszett", pedig hogy szerettem.
 Óriási nagyokat játszottunk. Az ablak alatt volt egy óriási nagy fűzfa. Ágai között pedig madáretetőkkel volt felszerelve. Ez az idegen kiscica -amikor bujócskáztunk- mindíg ide menekült előlünk. De megint csak enni, inni, játszani jött, aztán estefele újra csak eltünt.
 Itt még elég rozoga volt az udvarunk, mert éppen ekkor építették a házunkat, de a pihenés gazdának és nekünk is biztosított volt. Na mi aztán birtokba is vettünk mindent. Itt már nem csak én, a vendég kiscica, hanem megérkezett Budapestről az unokatesóm is. Húúúú micsoda bulikat csaptunk.
 
Aztán egy hét mulva kiderült, hogy a kiscica gazdái elutaztak. Kölcsönadták őt a szomszédjuknak, hogy vigyázzanak rá, de valahogy fölfedezett minket, és nálunk töltötte azt az időt, amíg a gazdái szabadságon voltak. Azért annyi becsület volt benne, hogy a kölcsönadott helyre hazament aludni :)
 Na ez a felvonulás és ágyfoglalás teljesen titokban történt, de hát nekünk ez a szoba annyira tetszett, hogy az unokatesómmal teljes birtokbavételt ejtettünk meg. Kerestek is bennünket, de nem nagyon jelentkeztünk. Imádtuk a szép és fincsi puha-pihe párnákat. Érdekes, hogy az unokatesóm dilije is a kispárna :)
 Na végre megkerültünk, Syndike is elfáradt a napi kergetőzésbe, így  aztán úgy döntöttünk, hogy most  a nagymama ágyát fogjuk elfoglalni. Na de nyuszika nélkül még itt sem tudtunk aludni. Nekünk mindíg kell valami kabala játék, akikkel alszunk. S ez a mai napig is így van, pedig már csak egyedül vagyok, nincs Syndike. Unokatesómat is ritkán látom.
 Így szerettük mi egymást a drága kis Syndikével,  aki sajnos már három éve itt hagyott bennünket. A gazdáim és én is nagyon bánatosak voltunk, de hát ilyen az élet.
 Syndike is nagyon szeretett ám engem. Mi mindíg együtt aludtunk, s amikor nem látta senki még puszit is adtunk egymásnak.
Én életem első 7 hónapjában soha sem tudtam mi az az igazi szeretet. Lehet ilyen boldogan és gondtalanul is élni, és tudnak így szeretni emberek - állatokat, mint ahogy minket szeretnek a mai napig is.
Én nagyon boldog vagyok, hogy ilyen családom van, s nálunk nem csak az év egyetlen napján van az Állatok világnapja, hanem minden nap azt érzem, hogy a figyelem középpontjában vagyok és nagyon-nagyon szeretnek engem.
 
Kívánom minden sorstársamnak, hogy ilyen szerető, gondoskodó családhoz kerüljön, mint én.
 
 

Csirkemáj lisztbe forgatva


Ezt a fajta csirkemájat nagyon sokszor készítettem már, de az utóbbi időben teljesen feledésbe merült, pedig nagy kedvelői vagyunk a csirkemáj bármely formájában elkészített változatának.
Bloglátogatásaim során azt hiszem, hogy Évánál a takarékos konyha blogírójánál láttam, de visszakeresve sehol sem találtam rá, így csak magát a blogot fogom alálinkelni. Érdemes hozzá ellátogatni, mert nagyon szuper receptjei vannak.
 
A csirkemájakat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, lecsepegtetjük.
Egyszerűen lisztbe megforgatjuk és nem túl forró olajban mindkét oldalát átsütjük.
Én a májat mindíg utólag sózom, mert az a tapasztalatom, hogy ilyenkor nem fog megkeményedni.
Tálaláskor kevéske majorannával mehintjük a májat.
 
A rizs elkészítése:
 
1 tasak (125 gr) rizst, dupla annyi forró sós, kicsit olajos vízbe szórtam és  20 perc alatt megfőztem. Leszürni, csöpögtetni nem kell, mert ez a vízmennyiség éppen annyi, amennyit a főzési idő alatt felvesz, és a rizs is megpuhul. Apróra vágott zöldségzöldet, keverünk hozzá.
zöldséges rizzsel, uborka salátával fogyasztottuk.
A recept elkészítése a 30 perces kategóriába tartozik. Amíg a rizs megfő, addig a máj is elkészül.

2012. október 2., kedd

Spenótos penne füstölt sajttal

 
 
Tavasszal, amikor még olyan csodálatos friss spenótokat vásároltunk a piacon, fogtam és egy nagy csomót csokrokba kötöttem és bezacskózva elraktam a fagyasztóba. Még soha sem fagyasztottam spenót leveleket. Most eszembe jutottak és kiváncsi is voltam rá, hogy milyen.

A recept 2 személyre szól.
25 dkg penne tészta
egy nagy csokor spenót levél
só, fehér bors,
2 gerezd fokhagyma
kevés olaj
10 dkg füstölt házi sajt

Elkészítése:
 
Lobogó sós, olajos vízben kifőzzük a penne tésztát. Amíg a tészta fő, elkészítjük a spenótot.
Kevés zsíradékon (olajon) megpuhítjuk a csíkokra vágott spenótleveleket, sózzuk, borsozzuk. Amikor kész, a 2 gerezd fokhagymát ráreszeljük. A kifőtt tésztát beleborítjuk és összekeverjük.
Tálaljuk, és a tetejére füstölt reszeltsajtot teszünk.
Ha van kéznél egy kis húsos füstölt szalonna, vagy bacon, kifejezetten jót tesz a tészta ízének, ha kiolvasztva a tetejére szórjuk.
 
Elkészítési ideje a félórás kategóriákba tartozik.
 
Tapasztalatom a fagyasztott spenóttal: ezután is alkalmazni fogom. Egyáltalán nem veszített sem ízéből, sem értékéből. Nagyon fincsi ebédünk volt, s ami a lényeg, hogy nagyon hamar elkészült.

Fehér kenyér

Tudom, hogy mostanában nem divatos fehér kenyeret sütni, de én már annyi barna, meg ízetlen kenyeret megettem életemben, hogy most csakazért is egy ideig fehér kenyeret fogunk fogyasztani.
Azt is tudom, hogy már biztos van fönn a blogon recept, de ezt meg kell mutassam nektek.
Egyszerűen nincs vele semmi fölösleges időtöltés, szinte észrevételenül készül el.
Hozzávalók (annyira biztos adag, hogy menetközben még csak lisztezni sem kell a tésztát)
Öregtészta:
50 dkg liszt,
3 dl viz
csipet só
2 dkg élesztő
Dagasztógép összekeveri mondjuk reggel. Egész nap egy tálban a konyhapulton hagyom, hogy túlkeljen. Késő este berakom egy jól záródó dobozba és irány a hűtőszekrény.
Ez a mennyiség nekem három kenyérhez elegendő, a megmaradt részeket lefagyasztom.
Az öregtészta a hűtőszekrényben általában egy hétig eláll. Aki ritkábban süt kenyeret, az ezt a mennyiséget ossza el három felé. Nejlon zacskóba téve az öregtészta lefagyasztható. Sütés előtt kell csak kivenni és ha a konyha melegét átvette már használható.
Hozzávalók a kenyérhez:
25 dkg öregtészta
70 dkg BL 80-as kenyér liszt
2,2 dkg só (a kenyérsütő nagyobbik műanyag kanala)
3 dl víz
2 evőkanál olaj
2 dkg élesztő
Dagasztógépben kb 7-8 percig kever és dagaszt mindaddig, amíg a tészta elválik az edény falától.
Amikor elvált, leállítom a dagasztógépet, a tésztát kiveszem, adok neki egy kis formát, és ebbe a (még nagymamám szőtte kendőbe) és kelesztő kosárba teszem.
30 perc mulva 6-7 szeri mozdulattal kicsit átgyurom, majd ujra visszateszem a kelesztő kosárba.

Újabb 30 perc elteltével ekkora nagyra nő a tészta, amit kiborítok, s szintén 6-7 szeri mozdulattal megformázom. Lisztezni abszolut nem kell sem a deszkát, sem a tésztát.
A bevágási technikán változtattam. A tészta aljánál kb fél cm mélyen zsiletpengével körbevágom, majd a tészta tetejét is bekarcolgatom, de ezt már csak éppen, hogy kicsi csíkok legyenek a kenyér tésztán.
40 percre beállítom az órát, addig kel, majd ekkor bekapcsolom a sütőt, a tésztát és a sütőedény jénai tetejét bespriccelem. 20 perc alatt melegszik fel a maximumra (nálam 250 C fok). Tehát összesen 60 percig kel a sütő formában.
Beteszem a megkelt kenyeret a felforrósodott sütőbe. 250 fokon hagyom 10 percig, majd leveszem a hőfokot 170 fokra, s további 35 percig sütöm.
Amikor sípol a sütő, azt jelenti, kimehetek a konyhába, mert ilyen gyönyörűre megsült a kenyerem.
Kiborítom rácsra (NEM SPRICCELEM LE, mégis cserepesedik), ott hagyom kihülni. S ilyen szépséges ropogós héjú kenyerem sűl.
Ez egy annyira bevált recept, hogy amióta ezt sütöm, nekem még a kezem sem lesz lisztes. A gyerekeim annyira imádják, hogy ezt az 1,3 kg-os kenyeret egy vasárnapi ebédnél (sercliken majdnem összeveszve) el is fogyasztanak.
Nekünk a papával egy egész hétig elég egy ilyen kenyér.

Posztköltözés 4. - Vörösáfonyás palacsinta


Fél liter tejből 2 tojásból, csipet sóval, 40 dkg liszttel, 2 kanál étolajjal kikeverjük a palacsinta tésztát. Ekkor még elég sűrű. Szódavízzel (vagy buborékos ásványvízzel) hígítjuk. Egy óra hosszáig pihentetjük.
A palacsinta tésztába én cukrot sem édesítőt soha sem szoktam tenni.
Pihentetés után a teflon palacsintasütőt bespricceljük olajjal és kisütjük a palacsintákat.
Vörösáfonya lekvárral kenjük, feltekerjük és így kínáljuk.

Posztköltözés 3. - Tarkedli - Cseh fánk


40 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
2 tojás,
5 dl tej,
10 dkg cukor,
15 dkg zsír,
1 kisebb üveg áfonya lekvár
Elkészítése
A liszt közepébe mélyedést készítünk, 2 dl langyos tejet öntünk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt 2 dkg cukorral, és egy kissé megkelesztjük.
A kovászba keverjük a 2 tojássárgáját, a sót, a többi tejet, és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig kikeverjük. (Én robotgéppel készítettem)
Egész gyenge, lágy tésztát kapunk.
Melegített fedővel lefedjük, és 3/4 órán át kelesztjük.
Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s még néhány percig kelesztjük.
Serpenyőbe zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk, és nem túl gyorsan, hogy a közepe is átsüljön, mindkét oldalát megsütjük,
áfonya lekvárral, melegen tálaljuk

posztköltözés 2. - BLOGMENTÉS



A blog mentése a következő. Én ilyen egyszerűen szoktam menteni, de ma addig bogarásztam a netem, amig meg nem találtam azt a helyet, ahonnan én annó olvastam róla, bár nekem az kissé bonyolult volt :) Az internetes elérést az én mentési módszerem ELŐTT belinkelem.
Az én módszerem:
Tervezés
Beállítások
Blog exportálása
Felugrik egy ablak, s ott kitöltöd a kért adatokat, majd ráklikkelsz a BLOG FELTÖLTÉSE (narancssárga) ikonra.
Kapsz egy xml.fájlt, ezt én általában az asztalomra szoktam kirakni, majd egy mappába helyezem el.
Blog visszaállításnál ugyanez a sorrend,
Tervezés
Beállítások
Blog importálása.
A blog importálásánál mindíg a legfrissebb dátumú mentés az aktuális, erre figyelj oda.
Én ilyen egyszerűen mentem le a blogomat, s milyen szerencse.
FONTOS !!!!
Az új rendszerre történő átállás után a blog mentése a következő

A blog tartalmának mentése (vagyis a posztok):

Beállítások - Egyéb

Legfelül: Blogkezelő eszközök: Export, import, törlés

A sablon mentése: Sablon - Biztonsági mentés/Visszaállítás gomb
 
 

Posztköltözés 1. - elveszett blog


Egy kellemes joghurtos-erdei gyömölcsös finomságot hoztam, márcsak azért is, mert a három évvel ezelőtt megnyitott blogom csak úgy szőrén-szálán eltünt. Valahogy kárpótolnom kell -elsősorban magam- mert egyelőre nem tartom valószínűnek, hogy vissza tudom szerezni mindazt, ami csak úgy elveszett. Sajnálom a sok-sok barátságot, ami az évek alatt kialakult, s nem beszélve arról, hogy nekem még csak szakácskönyvem sincs. Ami receptjeim vannak, voltak, azok mind a blogon szerepeltek. Na de fel a fejjel, majd lesz ez még így sem.
Az, hogy hogyan jött vissza mégis valamennyi el nem veszett dolog? egyetlen szerencsém volt, hogy az utolsó bejegyzés után lementettem a blogot. Sajnos ugyanazzal a névvel regisztrálni már nem lehetett, de legalább a receptjeim megmaradtak.
Az olvasóim, követőim közül ha estleg valaki visszatér, azt nagyon megköszönöm, de nekem már ez is óriási dolog, hogy vissza tudtam tölteni a tartalmat.
Sok szeretettel várok mindenkit, ha esetleg erre jár és megtisztel azzal, hogy újra követőm lesz.

Elvesztetted a RENDSZERES OLVASÓK modulodat ?



A hiba tényleg nem az ÖN KÉSZÜLÉKÉBEN van !!!! Ha már egy jó ideje elvesztetted a RENDSZERES OLVASÓID modulodat, annak megvannak az okai.
Ha az elmúlt időben megváltoztattad a blogod nevét, címét, akkor azt gyorsan állítsd vissza a régi névre, rakd be a szélső modulodba a RENDSZERES OLVASÓI-dat, mentsd le, és máris visszakaptad azt a sok jó barátot, ismerőst, akiket eddig nélkülöznöd kellett.
Utána visszaállíthatod a blog nevét a jelenlegire, a RENDSZERES OLVASÓK-nak akkor is ott kell maradnia.
Teljesen kipróbált és működik.

Addig - addig, hogy sikerült egy pár blogon visszaállítani ezt a modult. A sok fáradozás után viszont rátaláltunk egy olyan blogra, amely a BLOGBAJAID-ra ad gyógyírt. Érdemes olvasgatni, mert nagyon jó segítséget nyújt sok probléma megoldásában.
A megváltó blogot ITT találod.
Sok sikert kívánok azoknak, akik eddig attól szenvedtek, hogy elvesztették rendszeres olvasóikat.

2012. október 1., hétfő

Megtaláltam az elveszett blogomat !!!!!!!

Ezt el sem akarom hinni, és azt sem tudom hogyan csináltam. Ráment két napom, s megtaláltam a BLOGOM ??????????????????
 
Ki hiszi ezt el.
 
Kérem azokat a blogtársaimat, akiknél még ez a blogcím szerepel és látják ezt a bejegyzés, egy visszajelzés erejéig látogassatok meg.
 
Nagyon megköszönném.
 
Viki