2012. október 20., szombat

Kacsamáj sült almával, konyakban áztatott aszaltszilvával

 
Pár szem aszaltszilvát 1 dl konyakban egy egész napra beáztatunk. (vagy sütés előtt egy nappal.)
 
Ezt a jókora kacsamájat szépen megtisztítjuk. Jó 2-3 cm-es szeletekre felvágjuk.  Kevés kacsazsíron mindkét oldalát nagyon gyorsan átsütjük, kirakjuk tányérra.

 A serpenyőben visszamaradt kacsazsírhoz hozzáadjuk  az asztaltszilváról leöntött konyakot, és a vastagabb karikára vágott, megtisztított almaszeleteket ebben a konyakos zsírban mindkét oldalán  átsütjük.


Kevés hasábburgonyát sütünk és köretként kínáljuk ehhez a finomságos gazdag ízvilágú kacsamájhoz.


Jó étvágyat !

13 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon finom lehetett!! Ekkora kacsamájat én még nem láttam!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marcsi! tényleg fincsi volt, az a konyak, meg az aszaltszilva ??? háááát - pedig mi nem vagyunk egy ivósak, de az íze valami fantasztikus volt. A máj pedig tényleg óriási és nagyon fincsi vot.

      Törlés
  2. Viki nagyon finom lehetett!:) Máj gyönyörűen néz ki!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marym! Én is csak lestem, amikor bontottam a kacsát. Azt hittem elájulok. Tényleg szép mája volt.
      Az persze Te nem is tudod, hogy én még annó "falusi" akarommondani vidéki "kislány" koromban tömtem kacsákat. Kitaláltam, hogy minden töméskor kaptak egy db kockacukrot. Na azt a májat soha az életben nem felejtjük el. De a kolleganőim sem, mert elmeséltem, hogy mit csináltam és elkunyerálták a tömött kacsáimat :)

      Törlés
  3. Megint ajjajj nekem! Hát lehet ilyet elkövetni ellenem? Most menjek kacsát lopni? Hűűű de megéheztem megint!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csavi ! én igazán nem biztatlak semmivel, de ha már elmész kacsát lopizni, akkor én meg megyek kacsát tömni. Lesz akkora mája, hogy egész Mezőkovácsháza a csudájára járna :)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik.

    Viki, um abraço para você.

    Sol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Solenga! Você é tão doce. Obrigado. Uma vez que eu dou-lhe boas-vindas como um fígado de pato bem. :)

      Um grande abraço a vocês amigos.

      Törlés
  5. Nagyon guszta :o) Milyen finom lehet ?
    Nem ismeri véletlenül a kerti Áfonyát?
    Érdekelne a felhasználhatósága...
    Köszönöm Rózsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedes Rózsa ! Köszönöm az elismerést.

      Az Áfonya egy nagyon fontos gyógynövény. Sok béta-karotin van benne, (az A-vitamin elővitaminja), ami pozitív hatással van a látásra, csökkenti a fényérzékenységet és a szürkületi vakságot.
      Készíthető belőle lekvár, áfonya öntet.

      Kerti Áfonya:
      A szolanum melancocerasum növény termése.A Kárpát-medencében idegen, betelepülő egynyári növény. Viszonylagos ismeretlensége
      miatt 2003 novemberében a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszéken bevizsgálták és az alábbi eredményt
      kapták: a szolanum növénynek kiemelkedő az antocianin tartalma, valamint nagyon gazdag ásványi anyagokban, főleg mikroelemekben.
      Tartalmaz nagymennyiségü C vitamint és káliumot, továbbá foszfort, magnéziumot, kálciumot, nátriumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, szelént, szelént, molibdént, krómot, pektint.
      A kerti áfonya kiváló beltartalmi értékei folytán képes a szervezet saját védekező rendszerét megerősiteni olyan mértékben, hogy alkalmas legyen a legtöbb betegség megelőzésére,
      illetve gyorsabb leküzdésére.

      Kerti ebszőlő néven keress rá a google-ba. Főleg a Terebes Gyümölcs kalauzban.

      Jaaaa és ha szépen kérhetlek, tegeződhetnénk ? :)


      Törlés
    2. Kerti ebszőlő - Terebestől:

      http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/ebszolo.html

      Törlés
  6. Gyönyörű volt ez a kacsamáj. Nagyon finom lehetett ez az étel. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi ! Köszönöm szépen. Én is meglepődtem, amikor bontottam a kacsát. Nem gondoltam, hogy ekkora mája lesz. s bizony nagyon finom is volt

      Törlés