Mára teljes húsundoritisz uralkodott rajtunk. Mindent lehetett készíteni ebédre, csak húst ne, ne, és neeeeeee !!!2010. június 30., szerda
Tejberizs és az őszibarack befőtt :)
Mára teljes húsundoritisz uralkodott rajtunk. Mindent lehetett készíteni ebédre, csak húst ne, ne, és neeeeeee !!!Császárszalonna kicsit másképp
A múlt vasárnapi buli-kajából (amit grillezésre szántunk, de a nyárban lévő kora téli idő közbeszólt) maradt még egy jó adag a hütőszekrényben és pácolódtak még egy kicsit. Hétfőn, amikor bevásárló körutunkat jártuk, az egyik üzletben csodálatos grillgombát találtam, amit azonnal be is raktam a kosárba. Olyan gyönyörü óriási gombafejek voltak, hogy ritkaság manapság találkozni ilyennel. Nem is volt kétséges, hogy a hütőszekrényben még pácolódó császárhushoz (s még 1-2 db csirkeszárny is maradt) ezt fogom elkésziteni. Az idő azonban még hétfőn sem engedte a szabadtéri sütkérezést, ezért aztán kiskonyhámban készült el ez a finom falat.2010. június 27., vasárnap
Éljenek a Lászlók és a születésnaposok
Még soha életemben nem sütöttem oroszkrémest, vagy oroszkrémtortát. Hát éppen itt volt az ideje. Ugyanis ma ünnepeltük a László napot és Kriszta lányunk picit előrehozott születésnapját. Eszembe jutott, hogy hajdanán az én férjem állandóan az oroszkrémes, vagy az oroszkrémtorta szerelemese volt.
Igy alakult, hogy háromszori nekirugaszkodásra sültek ki a lapok, a szokásos piskóta receptem alapján.8 tojás (kettéválasztva a fehérje és a sárgája)
8 evőkanál kristálycukor
8 evőkanál rétesliszt,
1 csomag sütőpor.
egy nagyon picike só a tojásfehérjébe
A nyolc tojásfehérjét a robotgép a kristálycukorral 2 perc alatt kemény habbá verte, majd egyenként hozzáadtam a tojássárgákat. Ez még kb fél percet vett igénybe.
A réteslisztbe elkevertem a sütőport és a kevert lisztet már egy szilikon kanállal óvatosan hozzákevertem a felvert habhoz.
Sütőpapirral kibélelt tepsire öntöttem a masszát, elsimítottam és a 170 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt kisütöttem.
Az oldalát és a tetejét a megmaradt tejszinhabbal diszítettem, s hogy ne legyen az egész hófehérke, és mindenki ízlésének is megfeleljen: őszibarack szeletekkel, s pár szem meggyel szineztem ezt az óriás tortát. 
Azt már be sem merem vallani, hogy ebből a mennyiségből mennyi maradt, de azt igen, hogy több, mint a fele elfogyott :)
Uborkasaláta - ami lemaradt :)
Életem? vagy esetleg az epék megrontója ? - lehet így is mondani, de én akkor is imádom, s még akkor is, ha utána nyögök órákig :) --- de hogy biztos legyek a dolgomban és minél kevesebbet szenvedjek az uborkasaláta hiánya miatt: a következőképpen készítem el.Grillparti helyett :)
Ma isten igazából egy igazi kerti partira készültünk. Annak rendje, módja szerint a húsok, (csirkeszárnyak, jó nagy darab császárszalonnák) már napok óta a pácban és a hütőben hevertek várva a jóidőre, és a vasárnapra, merthogy ma ünnepeltük a Lászlókat, s Kriszta lányunk születésnapját. De a megrendelt jóidő szintén már a megszokott rendjében nem a jó meleget, hanem inkább egy "sarkvidéki" hideget hoztak.
Igy kerültek a jócskán bepácolt húsok -még az este beáztatott- római tálba, s utána pedig a konyha és a sütő melege adta áldását e nemes és finom husikra. 
Az ünnepelteknek semmi kifogásuk nem volt az elkészült ebédhez, csupán annyi, hogy mozgás nélkül, rogyásig ettük magunkat.
Rántott trappista sajt
Na ez iiiiigen !!! ez azért nem ám padlizsán :) Ez egy egyszerüen elkészített (kicsit dobozbarakni elfelejtett, picikét megszáradott) trappista sajtszeletek. Így jártam ! - de ráadásul milyen jól, ugyanis hamar felfogván a helyzetet, gyorsan elkészült belőle egy nagyon finom könnyü ebéd. 
Körözött - egyszerüen
Az előzőleg (2 nagy doboz tejföl és 2 nagy doboz joghurtból) 2 nap alatt lecsúrgatott házi krémsajtot megsóztam, pici piros füszerpaprikát és köménymagot adtam hozzá. Ez egy abszolut egyszerü változata a körözöttnek, de ez most kivételesen kérésre készült igy. "a" Padlizsán........... aki marad továbbra is a polcokon....
Hát ezen is túl vagyok. Annyira szeretném, imádnám a padlizsánt, de csak úgy, ahogyan egyszer valamikor régen Hajduszoboszlón ettem, s aminek izét még ma is érzem, de hát mi eddig sem, azóta sem, de azt hiszem a közel jövőben sem leszünk jóbarátok. 2010. június 16., szerda
Sajtos rúd
Sajtos Rúd hozzávalói és elkészítése: (1 adaghoz adom meg a receptet. Én háromszorosát sütöttem ma meg, s holnap jön a következő 3 szoros adag)
Nincs itt mit mellé beszélni. A hétvégén buli lesz, de jó nagy. Ma elkezdtem a sósrudakat gyártani, mert ez most az én reszortom. Bár az is igaz, hogy meglepi lesz, s végig is izgultam az egész sütési időt, hogy jaj csak nehogy most toppanjon be valaki a családból, mert erről tényleg nem tud senki. S még nincs vége, mert holnap legalább még egy ekkora adag megsütésére készülök.
A tüzhelyet 200 fokra előmelegítettem, s ahogy az első adag tepsire került, már indult is a sütáőbe.Amikor betettem a tésztát, a hőfokot 170 fokra visszavettem és 20-22 perc kellett a sütésnek.
Itt már egy adag kisült, mig a másik a tepsin várakozik, hogy bekerüljön a sütőbe.Kapros zöldbabfőzelék
Akkorát sikítottam ma a konyhában, hogy még én is majdnem megijedtem, ugyanis ránéztem, de csak úgy véletlen az órára -merthogy egész délelőtt sütögettem a sokmagvas bagettjeimet - s az óra mutatók majdnem egymáson voltak, ami azt jelentette, mindjárt harangoznak délre. Halvány fogalmam nem volt mi lesz az ebéd. Pontosan 11 óra 55 perc. Minden egy pillanat alatt átvillant az agyamon, már a zöldbabfőzelék gondolatban kész is volt, de hogy mi lesz rajta, arról még álmodni sem mertem.
Rohanós mai napom volt. Készülünk a hétvégi bulira és már elősütögetek, főzögetek. Ma délelőtt sokmagvas bagetteket gyártottam, összesen 9 db-ot. Közben egy félóra ebédidő - ebédkészitéssel egybevetve - :-) majd utána egész estig sajtos rudakat gyártottam, de erről majd egy másik postban.Ja!!!! és vacsorára -ha már ugyis meleg a sütő- akkor egy jó nagy adag hurka-kolbász-cingánka sült meg egy hatalmas kacsasütőben. Hát mit csináljunk, ha beköszöntött a kora ősz, s ilyen hidegben jól is esett ez a kicsit komolyabb vacsi :-)
Lecsó - gyorsan (van, kinek tojással) :-)
Van nekem két fajta lecsókedvencem. Az egyszerü - amikor kevés időm van - s van egy igazi (ami számomra az igazi lecsó). Na ez itt éppen a legegyszerübb és a legrövidebb idő alatt elkészülkő. Hozzávalók:
2 evőkanál olaj,
2 közepes fej vöröshagyma,
3 db zöldpaprika,
3 db paradicsom,
pár szelet császárszalonna (vagy kinek mi van a hütőszekrényében)
só,
fehérbors (egy csipetnyi)
izlés szerint felvert tojás, ha valaki csakis és kizárólag lecsót tojással, vagy netán tojást lecsóval szeretne enni :)
Az olajat felhevítem, s ahogy a hozzávalók sorakoznak, abban a sorrendben rakom az olajba, (hagymát apró kockára vágra, paprikát karikára, paradicsomot negyedelem) Megsózom, borsozom, s kb 5 perc mulva hozzáadom a felkockázott császárszalonnát.
Még kb 10 perc és el is készült a lecsó, de ha esetleg a paradicsom nagyon leveses, akkor egy kicsit tovább kell párologtatni.
Megfelezem a lecsót, a saját részemet csak úgy natúran tálalom, míg a másik adagra ráteszem a felvert tojást, és jó lágyra hagyom. (na a ház ura igy szereti) :-)))
2010. június 14., hétfő
Időjárásjelentés - lustaságom története :-)
Az elmúlt fél órában száz ágra sütött a nap, fekete felhők kerekedtek, dörgött, villámlott, majd óriási jégeső csapkodta a "tanyámat".Meggyes-tejszines-barackos
Még mindíg hőség van. Tulajdonképpen fagyit akartam készíteni, amit meg is csináltam, csak szerencsétlen nem lett valami fotózható, de erről majd egy másik postban, mert akármilyen csúnya is lett, de nagyon finomra sikerült. Pangasius gombával, uj krumplival
A levesek után -de még mindig az óriási hőségben- még mindig nem vágyunk nehéz ételekre. Na de ennek a pangasiusnak, meg a köretnek olyan története van, hogy le sem merem írni. Báááááár, ha azt mondom, hogy valaki -ha ugy ette volna ahogy majdnem elkészült, akkor csak annyit mondott volna, hogy a szakácsnő nagyon szerelmes volt- húúúúúúúúúúúú
Sózós történetemet csak akkor árultam el, amikor már túl voltunk az elfogyasztásán. Gondoltam jobb későn, mint soha: bevallani. A férjem csak annyit jegyzett meg, hogy egészen finom és hála az égnek nem vette észre, hogy szerelmetes szakácsnő volt a felesége a tegnapi ebédfőzés közben :) :) Meggyleves almapürével süritve
Jött a még nagyobb meleg és a mégnagyobb elszántság, hogy elkészüljön egy ujabb -de nagyon könnyü gyümölcsleves, ami végtelen egyszerü, mégcsak habarás sincs benne.Frankfurti leves - egyszerüen - zsir nélkül
Mindenkinek -aki szereti- kedves egészségére :) Ebben a nagy hőségben sem enni, sem főzni nincs kedvem, de a hütőben lapult egy parányi kelkáposzta, 2 közepes krumpli, 5 db virsli, 2 gerezd fokhagyma, 2010. június 10., csütörtök
Bagett zöldfüszeres vajkrémmel töltve
Elkészült, sikerült, s olyan lett, amilyet elképzeltem. Pár éve -miután nagyon szeretjük- mindig a LIDL-ben szoktunk vásárolni zöldfüszeres, vagy fokhagymás töltött bagetteket, de azt hiszem ezen túl ez már kiamarad a bevásárló kosárból
Nem akartam hinni a szememnek, aztán meg az izlelőbimbóinknak. Nagyon régen készültem erre a zöldfüszeres töltésü bagettre, csak nem tudtam elképzelni, hogyan fog megmaradni a vajkrém a tészta közepén. Annyit azért tapasztaltam, hogy legközelebb talán csökkenteni kellene a vajat és inkább több zöldfüszert beletenni. Bár a füszerezéssel, az ízesítéssel nem volt baj, csak nekem talán töménynek tünt. Bár ez sem mérvadó, mert én alapból nem szeretem a vajat.
Először elkészítettem a vajkrémet. Jó nagy adagot bekevertem. Nem is tudom, mit gondoltam, de miután most csináltam először nem akartam, hogy kevés legyen.25 dkg vajhoz, sót, fehérborsot, 7 füszersót, szerecsendiót, 4 gerezd zúzott fokhagymát és apróra vágott petrezselyemzöldet, 1 teáskanál száritott bazsalikomot adtam. Jól összekevertem, s ezután még 2 evőkanál réteslisztet is belekevertem. Félretettem addig, amig a bagett tésztája elkészült.
A bagett tészta összetevőit ITT lehet olvasni, s csak annyi változtatást csináltam, hogy pluszban 10 dkg réteslisztet, 1 dl tejet még hozzákevertem. A továbbiakban minden úgy készült, mint az előző bagettnél, de úgy gondoltam, hogy most fázisfotókkal fogom illusztrálni az egészet.
Kicsit összekeveredtek a képek, de sajnos csak ugy tudnám sorba rakni, ha ujra kezdeném.
Itt már a kinyújtott gombóc. Tapasztalatom, hogy legközelebb vékonyabban fogom a vajat rákenni. Vagy kevesebb vaj, és sokkal több zöldfüszer. Bár igy is tökéletes lett, csak én eleve nem szeretem a vajat.
Igy tekergettem fel. Két oldalánál kicsit behajtottam, s ugy tekertem fel, mint egy bejglit, csak minden tekerésnél jócskán rányomkodtam a tésztát a töltelékre.

Igy nézett ki, amikor megkelt a kelesztőtálban a tészta.

Öt egyforma gombócra osztottam, jócskán lisztezett felületen még kb 10 percig pihentettem, s csak utána nyújtottam, formáztam, kentem és tekertem.
Feltekerés után a két bagettsütőbe így helyeztem el. A bal oldali kettőt töltöttem meg csak zöldfüszeres vajkrémmel. Elővigyázatosságból, mert nem tudtam, hogyan fog viselkedni a vaj a tésztában. (Nem kellett volna parázni)
A jobb oldali három bagett üresen maradt, azokat csak nyújtottam, formáztam, feltekertem. S miután feltekertem, akkor még a lisztezett felületen párszor átguritottam a tenyerem alatt, mint egy nudlit, hogy a tészta alja is szépen összeérjen. Óvatosan átemeltem a sütőformába, s a két formát egymásba helyeztem. Egy óriási nejlon zacskót huztam a tetejére, s ott kelesztettem duplájára. Epres csokis turókrémes finomság
Már megint félre tettük a fogyókúrát. Bár ha jól megnézzük, akkor ennek az epres-csokis-turós finomságnak nagyrésze valóban turó-tejföl-krémsajt. Azt a kis csokit pedig leszámitjuk és nem figyelünk oda :-) Miért rontanánk el a jókedvünket. 
Hát azt egyáltalán nem mondom, hogy a férjem ebből nem evett, mert az első az volt, hogy egy jó nagy tányérkával lecsúsztatott a torkán, s utána még a cukrozott epreket is elfogyasztotta.











