S ezek után már csak a tálalás, és a fogyasztás következett. Rozsdás nevét attól kapta, hogy nem sajnálom a mézet hozzáadni a húshoz, s amig sül, addig a méztől lesz ilyen gyönyörü szép vöröses barna, rozsdás színe. Ellentétesen hangzik, de a kicsit édeskés hús és a fokhagymás, petrezselymes krumpli nagyon jól kiegészítik egymást.
2010. május 29., szombat
Rozsdás tarja
S ezek után már csak a tálalás, és a fogyasztás következett. Rozsdás nevét attól kapta, hogy nem sajnálom a mézet hozzáadni a húshoz, s amig sül, addig a méztől lesz ilyen gyönyörü szép vöröses barna, rozsdás színe. Ellentétesen hangzik, de a kicsit édeskés hús és a fokhagymás, petrezselymes krumpli nagyon jól kiegészítik egymást.
Az én zsúrkenyerem
2 dl langyos víz,
20 dkg BL 80-as kenyérliszt,
1 teáskanál cukor,
1,5 dkg élesztő
Ezeket elkevertem, tetejére pici lisztet szórtam, a tálat lefedtem és fél órára a mikróba tettem, hogy zárt helyen tudjon dolgozni.
A többi hozzávalók:
1,8 dl langyos víz,
1,2 dl tej,
0,5 dl olaj,
Ezeket a kenyérsütő üstjébe tettem, majd tovább hozzáadtam a szárazanyagokat
60 dkg BL 80-as kenyérliszt,
2 teáskanál (vagy egy nagy mérőkanál) só,
1 teásknaál (vagy egy kis mérőkanál) cukor,
2 evőkanál burgonyapehely,
késhegynyi askorbin sav (vagy egy kanál 10 %-os ecet)
1,5 dkg friss élesztő
Lisztezett kelesztőtálban jócskán duplájára hagytam kelni.
Amikor megkelt négy egyforma adagra elvágtam, s hosszúkás alakúra formáztam őket.
Sütőfóliával bélelt tepsire -jócskán belisztezve- egymás mellé raktam őket, ráhúztam egy jó nagy müanyagzacskót, s újra hagytam, hogy jó duplájára keljen.
A sütőt 220 fokra előmelegítettem. A zacskót lehúztam a tepsiről, bevagdostam picit a kenyérkéket. A sütőt visszavettem 200 fokra, aljába vizet spricceltem és betettem sülni.
25 perc kellett ahhoz, hogy ilyen szép színüre süljenek.
Sütőzacskóba nem is mertem sütni, mert úgy érzem, az most nem tett volna jót a nagyon lágy tésztának.
Elbújt két zsömle :-) :-)
2010. május 27., csütörtök
Epres akármi :-)
Zöldborsó leves csirkeaprólékkal, petrezselymes nokedlivel
Ma viszont egy igazi, isteni zöldborsóleves került a fazékba, mégpedig igazi házi "tanyasi" pipi aprólékaival, aminek én a lábát többre értékelem, mint a combját, vagy a mellét.
Megtisztítottam az összes hozzávalókat, a
zöldborsót, répát, petrezselyem gyökeret, paprikát, paradicsomot, zellerlevelet, 1 fej vöröshagymát, fokhagymát.
Most sem használtam zsíradékot, hanem a csirke hátáról, far-részéről a hájat leszedtem, a lábasban kiolvasztottam. Amikor a háj kiolvadt, beletettem a felkarikázott répát, s ezt addig dinszteltem, amíg a répától a zsíradék gyögyörü sárga lett. Hozzáadtam a többi zöldségfélét, (amikor úgy kérharmadig megpuhultak a zöldségek, ekkor tettem bele a fejtett borsót) s még köménymagot, fokhagymát, egy nagy fej vöröshagymát, 1 szál zellerlevelet. Megsóztam, pici fehérborsot, 1 teáskanál morzsolt lestyánt tettem hozzá.
Nagyon rövid idő alatt amíg puhára főttek a zöldségek, addig elkészítettem a nokedlit.
2 tojást felvertem, megsóztam. Egy csokor petrezselyemzöldet apróra vágtam, hozzátettem a tojáshoz, s annyi liszttel kevertem el, hogy egy jó kis nokedli tésztát kapjak, amit nagyon apróra szaggatva főztem bele a levesbe.
2010. május 25., kedd
Rántotthusi zöldség és bulgur
Zsömlék (zabpehely- és tönkölybúzás liszttel)
25-30 perc kellett a sütéshez. A sütő aljába egy edénybe kb 3-4 dl vizet tettem a gőzképződéshez.
Csirkemell csíkok kicsit másképp
Ízesítésének csak a képzelet szab határt.
Kalács (amiből mindíg kifolyik a töltelék) :-(
,,,,,,,,de nem is ez a lényeg. A tészta maga fantasztikus, bármikor, és bárhol, és bármelyik kelttésztánál megállja a helyét és soha le sem cserélném. Ebből a mennyiségből szoktam buktákat sütni, vagy bármilyen kuglófot, s mindent, amihez igazi jólbevált kelt-tészta kell. Csak egyszerüen az bosszant, hogy már mindent elkövettem, s a krém mégsem marad a bőrében, azaz mondani akarom -sülés közben- a tésztában. (bár a gyerekeim ennek annyira örülnek, mert amikor felvágjuk, akkor tiszta csoki minden és ezt ők nagyon, de nagyon szeretik. Ha ilyet kérnek, akkor csak ennyit mondanak: tudod: olyat süssél, amit csak fürdőkádban lehet megenni, mert tiszta csoki minden, és mindenki) :-) :-) .....hát minden rosszban van valami jó..........
Igy nézett ki 35 perc kelés után. A tészta magassága meghaladta a tepsi oldalméretét. Egyszerüen majdnem elszállt olyan gusztusos, finom, könnyü tészta lett.