2015. július 7., kedd

Pörkölt alap és lecsó (befőzés automatával)

Elkezdődött a nyári befőzés, felkészülés a téli időszakok szürke hétköznapjaira, s üvegbe zárni a nyár ízeit, hogy télen se szenvedjünk hiányt a finom - tartósítószer mentes - zöldség- gyümölcstől-. Főleg nem a lecsótól. A pörköltalap lényege pedig az, ha pörkölt alapu ételt készitünk,egyszerűen leveszünk a polcról egy üveget és máris főzhetünk. 


Elkészítéséhez nagyon kevés nyersanyagra van szükségünk.
A pörkölt alaphoz, tetszőleges mennyiségben,
hagyma (nálam édes fehér)
piros fűszerpaprika,
köménymag,
fokhagyma,
paradicsom,
zöldpaprika, (édes és erős)
só,
mangalica zsír


Magas falú serpenyőben felolvasztjuk a mangalica zsírt. A megtisztított hagymát aprító gépben összevágjuk, rátesszük a zsirra, kicsit fonnyasztjuk, s jön a többi hozzávaló: a paprika, paradicsom, fokhagyma, só. Fedővel lefedjük és hagyjuk, hogy összeérjenek a serpenyőben az ízek,
A paprikától, paradicsomtól levet fog ereszteni párolás közben. Addig hagyjuk alacsony lángon, hogy jó felére elfőjje a levét. Ekkor adjuk hozzá a piros fűszerpaprikát, megkeverjük, s még egy pár percig -amíg kicsit besűrűsödik- fedő alatt főzzük


Üvegekbe töltjük és mehet a befőző automatába. 100 fokon 120 perc. Ha lejárt az idő, kiszedjük az automatából és mehetnek a kamra polcára. 
Semmilyen tartósítószert nem adunk hozzá.



A lecsó is hasonló képpen készül. Nincs meghatározott mennyiség. Ízlésünknek, igényünknek megfelelő paprika, paradicsom, és sok-sok hagyma, mangalica zsír.

Egy közepes lábasban  (kb 5 literes) felolvasztjuk a mangalica zsírt, rátesszük a hosszú csíkokra vágott zöldpaprikát, megsózzuk. Kicsit hagyjuk, hogy a paprika összeessen. Beterítjük a felaprított hagymával és lefedjük. Hagyjuk, hogy majdnem felére összeessen a paprika és a hagyma. Eddig meg sem kavarjuk. 
Ha ezzel kész vagyunk, a meghámozott paradicsomokat negyedeljük, vagy karikára szeljük (kinek-kinek ízlése szerint). A lábasban lévő paprikát, hagymát összekeverjük és ráterítjük a paradicsomokat. Fedő nélkül főzzük tovább, mindaddig, amíg felére elfővi a levét. 


Üvegekbe szedjük és ő is indul az automatába a pörkölt alappal együtt, szintén 100 fok 120 percre.

Ez a teljesen készre főzött lecsó, ezt már csak le kell emelni a kamra polcáról, melegíteni és fogyasztani.

Később még készül natúr lecsó. Annak elkészítési ideje szinte percekben számolható. Majd arról is beszámolok. 

Télen, amikor előveszünk egy üveg lecsót, élvezhetjük a nyár finom ízeit. 



2015. július 6., hétfő

Szürke marha falatok tejszínes gombás szószban

Ezt a finom ebédet még a múlt heti hűvösebb időkben készítettem, csak sem gépem nem volt, sem időm, hogy megosszam. Viszont annyira finomra sikerült, hogy meg kell osztanom. 

Szürke marha falatok tejszínes gombás szószban


Hozzávalók és elkészítés

0,8 kg szürke marha húsból vágott falatkák amelyek 3-4 napra pácban érlelődtek

A pácoláshoz
1 nagy fej fehér hagyma
himalaya só
fehér bors
cayenne bors
szőlőmag olaj
balzsamecet
szója szósz
oliva olaj
oregánó
szerecsendió
szárított bazsalikom
1 db kisebb chili paprika 

Egy óriási vágódeszkára a következő sorrendben terítettem a fűszereket:
só, fehér bors, cayenne bors, oregánó, szerecsendió, szárított bazsalikom.

Az elterített fűszerekre ráfektettem a hús falatkákat, majd megfordítottam, hogy mindkét oldaluk fűszeres legyen.

Egy olyan jénaiba raktam a húsokat, amelynek van zárható teteje.
Egy sor hús
egy sor  karikára vágott fehér hagyma
újra egy sor hús 
és újra hagyma
chili paprika

Minden sort meglocsoltam a szója szósszal,
balzsamecettel
szőlőmag olajjal
és kb 1,5 dl oliva olajat még rálocsoltam.
Az edény tetejével jól lezártam és 3-4 napig pihent a hűtőszekrényben.

Főzésnél hozzávalók:

1 evőkanál mangalica zsír
30 dkg csiperke gomba
0,5 dl marha hús lé
2 db babérlevél
bors
piros fűszerpaprika
2 dl habtejszín

A főzés napján egy magas oldalú serpenyőben 1 evőkanál mangalica zsírt felolvasztottam, 30 dkg csiperke gombát megfonnyasztottam rajta, kicsit fűszereztem, (só, bors, kevés piros fűszerpaprika) majd felöntöttem a -korábban főzött- hús lével és beleraktam a húsfalatokat.  Ekkor tettem hozzá a 2 nagyobb babérlevelet és addig "főztem", amíg a levét felére elfőtte. 
Ekkor a 2 dl habtejszínnel besűrítettem.
Rottyant egyet és már el is készült. 


Sós vízben kifőtt spagettivel tálaltam. 


2015. július 4., szombat

Cukkini sült paprika krémmel (paleó)


A cukkininek egy igazán finom elkészítésével olyan fantasztikus vacsorám volt, hogy azt hiszem ez sokszor fog szerepelni az étrendünkben. 





Hozzávalók és elkészítés: 

50 dkg cukkini (ez már tisztított, lereszelt, lesózott, kicsavart) A nyers cukkini kb 1 kg volt.
3 db tojás
2 mokkáskanál fehér bors
10 dkg reszelt füstölt sonkás sajt

Száraz anyagok:

5 dkg szezám liszt
2 dkg tápióka keményítő
2 dkg nyílgyökér liszt
1 dkg tojásfehérje por (opcionális, és nekem ennyi volt)
2 teáskanál utifű maghéj

Kisütéshez: Kókuszolaj

A cukkinit meghámozzuk (ha nagyon fiatal, akkor nem kell) lesózzuk, összekeverjük és félre tesszük 10 percre, s addig összeállítjuk a szárazanyagot.

Ha letelt a 10 perc, jól kicsavarjuk a sós léből és hozzáadjuk az összekevert szárazanyaghoz. 

A kókusz olajat felmelegítjük, és ha már elég meleg, akkor egy evőkanállal óvatosan belerakjuk a cukkininket a serpenyőben lévő olajba. 
Ajánlott csak 3 db-ot egyszerre sütni, mert könnyebb megfordítani. Óvatosan kell forgatni. 
Ha mindkét oldalát szép pirosra megsütöttük, papírtörlőre kiszedjük, hogy a rajta maradt zsíradékot leszívja.

Ma este sült paprika krémmel fogyasztottuk. 



Vigyázat! mert annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni.