2014. december 24., szerda
2014. december 16., kedd
Padlizsánkrém - Bözsivel
Ezt az ízt keresem több, mint 10 éve. Végre megtaláltam azt, amit annó Hajdúszoboszlón kóstoltunk......
Sok-sok próbálkozás után végre ugyanazt a padlizsánkrémet fogyaszthattuk, mint amit ott (Hajdúszoboszlón egy kézműves vásárban) kóstoltunk.
Persze akkor mindhiába kérdeztem, hogy miből tevődik össze, nem árulták el a receptet, de már nem is kérem :)) Bár nagyon elképzelhető, hogy ez az összetétel egészen más, mint amit ott ettünk, de az íze olyannyira ugyan az, hogy elfelejteni sem lehet!
Hozzávalók: 2 db jó közepes padlizsán (meghámozva 500 g)
120 g sonkahagyma
100 g víz
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
50 g tökmagolaj
3 teáskanál cukor
1 teáskanál (csapottan) só
citrombors (ízlés szerint)
Elkészítését természetesen Bözsi a Rabszolganő (Lux Gourmet Chef ) végezte most is.
Az olajat felmelegítjük: 1 perc/120 fok/1 sebesség
hozzáadjuk a fokhagymát: 1 perc/120 fok/1 sebesség
A felkockázott, meghámozott padlizsánt, és a negyedekbe vágott sonkahagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadjuk. Ezt most 5 perc/120 fok/1 sebesség
Felöntjük 1,5 dl vízzel és adunk hozzá fél mokkáskanál citromborsot,
2 x 5 ml fehér és vörös balzsamecetet (ami fehér/vörös borecetből, szőlőmust sűrítményből készül. LIDL-ben lehet kapni)
2 perc/120 fok/1 fokozat.
A fehér és vörösbor balzsamecetet kiválthatjuk fehér borral is!
Elkészültünk, s most már csak a turbó fokozattal fejezzük be a műveletet
2 x 5 nyomás turbófokozattal sűrítjük a padlizsánkrémünket és már tálalhatjuk is a frissen pírított kenyérrel.
Jó étvágyat ehhez a finom padlizsánkrémhez és a ropogós pirítoshoz. No és Bözsit a Rabszolga nőt is dicsérjük meg, mert egyetlen edényben elkészült a finomság, és pillanatok alatt.
Rántott csirkemáj ízes köretekkel
Rántott csírkemáj, mert nagyon szeretjük
0,5 kg csírke máj
2 dl tej
1 mokkáskanál citrombors
csipet só (amit a panírba keverünk)
panír
olaj a kisütéshez.
Köretnek:
provance fűszerkeverékkel szórt sós burgonya (2 óriás krumpli)
frissen szeletelt zöldsaláta, fehér és kék szőlő borecettel meglocsolva
Elkészítés:
A csírkemájat letisztítjuk a hártyáktól, majd kevés fokhagymás tejben kiáztatjuk.
Fokhagymás pirított kenyérből panírt készítünk. (késes robotgéppel finomra daráljuk) Hozzáadjuk a sót, a citromborsot és a tejben kiáztatott májat először lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, s a fokhagymás, citromborsos panírban megforgatjuk. Kezünkkel jól rátapasztjuk a májra a panírt.
Az olajat felforrósítjuk, belerakjuk a panírozott csírkemájakat és szép pirosra kisütjük.
Papírtörlőn leszárítjuk a lecsöpögő olajat.
Tálaláskor a sós vízben főtt krumplit provance fűszerkeverékkel megszórjuk.
Az apróra szelt zöld (vegyes) salátát fehér és fekete szőlő borecettel spricceljük le.