2013. december 31., kedd

Boldog Új Esztendőt

Adjon Isten minden jót,
zsíros esőt, kövér hót,
bő aratást, szüretet,
egészséget, jó kedvet,
ez új esztendőben ".
B Ú É K 2014
 
 
 Bor csorduljon poharunkba,
 Oltsuk szomjunk' hegy levével,
 Lépten, nyomon kínáljanak
 Dagadóval, derelyével!
 Orvosságunk pezsgő legyen,
 Gondos kezek bontsák rögtön
 
 Újra, mikor fogyni látszik,
 Jéghidegen ott gyöngyözzön!
 
 Elsuhant lám, ez az év is,
 Sose legyen búsabb nála!
 Zúgjon harang, s azt hirdesse,
 Tovatűnt az út sarába,
 Elillant a szomorúság,
 Nincs itt helye már a gondnak,
 Decemberi vigasságunk'
 Őrizzük hát tovább holnap,
 Tervezzük a jövőt jobbnak.
 

2013. december 25., szerda

Boldog Karácsonyi Ünnepeket

 
Gazdag Erzsi: Fehér Karácsony
 
Havazik, havazik...
Meg sem áll tavaszig.
Tán az egész világ
hó alatt aluszik.

Hó alatt aluszik,
pilláját se nyitja,
hó alatt aluszik
kertünkben a fűzfa.

Álmában barkát bont;
(csupa fehér bársony...)
Azt hiszi, tavasz van,
s itt van a karácsony.

Itt van a karácsony.
Most nyílik virága:
hócsillagot bontott
minden bokor ága.


2013. december 21., szombat

Gyors ebéd tészta imádóknak

Rohamosan közelednek a Karácsonyi ünnepek, ezért ebben az időszakban csakis a gyors ebédkészítés jöhet számításba, de ne csak gyors legyen, hanem finom is. S ha lehet, majdnem magától készüljön is el. Így került ma sor erre a pennés finomságra, aminek elkészítése tényleg nem igényel sok időt.
 
 
Hozzávalók 2 személyre
 
25 dkg darált sertéshús (de bármilyen darált, vagy csíkokra vágott hús is megfelel)
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 kisebb evőkanál mangalica zsír
1 mokkáskanál őrölt bors
csipet só
3 gerezd fokhagyma
5 db aszaltparadicsom
2 kisebb friss paradicsom
 
Köretnek
 
25 dkg penne tészta
 
Tálalásnál a  tetejére: 10 dkg apróra vágott feta sajt 
 
Elkészítése:
 
A zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, beleforgatjuk a darálthúst, majd rátesszük a nagyon apró kockára vágott vöröshagymát. Nagyon enyhén sózzuk (mert az aszaltparadicsom is fűszeres), borsozzuk.
A hús fehéredéséig (kb 5 perc) melegítjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott aszaltparadicsomot és a kockára összevágott friss paradicsomot, valamint a szeletekre vágott fokhagymát.
Fedő alatt 15 percig pároljuk.
Amíg párolódik serpenyőnkben a hús és a fűszerek, addig egy lábasban vizet forrósítunk, kevés olajat teszünk bele és kifőzzük benne a penne tésztát (kb 10 perc) Sót nem teszünk bele!!
 
A tésztát leszűrjük, tányérokra elosztjuk. Megrakjuk az asztaltparadicsomos, hagymás, fűszerezett  hússal.
Tetejére apró kockára vágott feta sajtot teszünk és jóétvággyal elfogyasztjuk.
 
Az egész elkészítési ideje terítéssel együtt 25-30 perc. Jó étvágyat !
 
 

2013. december 20., péntek

Virágzsömle újragondolva

Egyszer, nem is olyan régen - talán egy hónappal ezelőtt már volt a blogomon a virágzsömle, de akkor más volt a liszt összetétele. De egyébként is sok problémát okozott az elmult hetekben, az a kudarc, ami sorozatosan nem csak engem, másokat is érintett. S ez nem volt más, mint nem tudtuk megfejteni, hogy az élesztővel, vagy a liszttel, esetleg mindkettővel baj van. Ez a hiba nem csak nálam jelentkezett, ezért aztán újra és újra gondoltam a témát, és tegnap belevágtam. Fordítottam a dolgokon és most nem kovásszal, hanem  öregtésztával, nem vegyes liszttel csak fehérrel, a liszt mellé egy kis sikérrel, az amarant lisztet is leváltottam puffasztott amarantra. Az élesztőt viszont hagytam. Persze nagy rizikó volt, mert elég tetemes mennyiségű tészta volt ez. Ha ki kellett volna dobni, nagyon sajnáltam volna a munkát, no meg a ráfordított időt, s nem utolsó sorban a végeredményt, magát a virágzsömlét, s még ami mellette kisült, a 8 db óriás kiflit.
 
 
Mint a fenti kép is mutatja, nem volt hiába való a váltás, az élesztővel sem volt semmi probléma, de akkor mégis mi történhetett ? Kit érdekel már ez, amikor ilyen csodálatos és nagyon finom péksütemény, kenyérféleség készül.
 

 
Virágzsömle és kiflik összetevői és elkészítése:
 

Nyerstészta mennyisége 2,6 kg

Öreg tészta (előző nap készítjük el és 18-20 óráig kinn hagyjuk a konyhapulton. (Ha este készítjük el, akkor egész éjszaka ott hagyjuk és csak másnap délelőtt, kora délután sütünk az öregtésztával)
Megkel, majdvisszaesik. A visszaesett tésztát megfelezzük, ez kb 40 dkg. Ezt egy fedeles dobozba tesszük, és berakjuk a hűtőbe a következő sütésig.
A másik felét (40 dkg) adjuk a készítendő anyagunkhoz.

 
Az öregtészta hozzávalói
3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg friss élesztő
 
Zsömle és kifli hozzávalói
40  dkg öregtészta
 7  dl víz (először csak 6,5 dl-t adunk hozzá, a
    visszamaradt fél decit óvatosan adagoljuk, ha
    még kell. (nekem nem kellett)
 9 dkg kacsazsír
4,2 dkg élesztő (1 csomag LINCO)
3   dkg só
3   dkg puffasztott amarant (bio boltban kapható)
1,2 kg BL 55-ös liszt
1   evőkanál sikér

A vizet meglangyosítjuk, dagasztógép táljába öntjük. Beletesszük a sót, megkeverjük egy kanállal. A kacsazsírt is most adjuk hozzá. A liszthez hozzáadjuk a puffasztott amarantot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és beleöntjük a dagasztó edénybe.
Dagasztás közben figyeljük a tésztát és ha még kell a fél deci víz, akkor nagyon óvatosan adagoljuk hozzá.

Akkor jó a tészta, amikor már elvált az edény falától. Nagyon finom kissé lágy, de nem ragadós tésztát kell kapjunk. (Nem lisztezzük, csak ha nagyon kell, de ekkor is csak enyhén, hogy ne ragadjon a munkalaphoz és a kezünkhöz).
A kelesztőtálba 1 kisebb evőkanálnyi étolajat teszünk, és ebbe rakjuk a tésztát.
60 percig kelesztjük. (a kelesztés felénél 30 perc után kicsit átmozgatjuk a tésztát, majd visszarakjuk a tálba és újabb 30 perc kelesztés következik)
Megkelt a tésztánk, kiborítjuk a munkalapjra, vagy olyan felületre, ahol liszt nélkül tudunk dolgozni.
Nem gyúrjuk, nem formázzuk a tésztát.
Fogunk egy éles szerszámot és a mérleget.
8 db 15-17 dkg-os darabot levágunk (ez kerül a forma szélére
1 db 30 dkg-os gombóc marad. (ez lesz a közepe)
A gombócoknak csak annyira hajtjuk alá a széleit, hogy kerek formájú legyen, de nem kell formázni és nem kell agyon gyömöszölni.
Előveszünk egy tepsit, teszünk rá sütőfóliát, vagy a LIDL-s fekete tejflon fóliát. Erre rakjuk a kihúzott tortaformánkat. 
A tortaformánkat a tepsi szélességére húzzuk ki kb 28 cm, és körbe rakjuk a 8 db gombóccal. Nem baj, ha nem érnek össze, majd összekelnek.
A közepébe tesszük a 30 dkg-os gombócunkat. Ennek sem kell hozzáérni a többihez.
Egy konyharuhával letakarjuk és félretesszük, 35-40 percig kelesztjük.
Ekkor bekapcsoljuk a sütőt és 250 fokra melegítjük.
Ez kb még 20 perc, ezalatt az idő alatt még tovább kelnek a zsömlék a tortaformában.
Mielőtt betesszük a sütőbe, jócskán lespricceljük vízzel, de annyira, hogy majdnem álljon alatta a víz.
Megszórjuk kedvünknek tetsző magvakkal és  betesszük a sütőbe.
250 fokon 10 percig, majd 180 fokon 30-35 percig tovább sütjük.
Ha nem vagyunk biztosak a sütőnkben, akkor egy fóliával letakarjuk a zsömléket, de már csak akkor, amikor levettük a hőfokot.
A sütési idő, teljesen sütőfüggő. (nálam villany sütőre értendő ez az idő)
Amíg a zsömléink kelnek, addig tovább folytatjuk a kiflikkel.
A visszamaradt tésztából nagyon finoman egy
nagyobb kört nyújtunk, de a tészta olyan kb  1,5 - 2 cm vastag legyen.
Éles vágóeszközzel 8 cikkre vágjuk. A kifliket sem gyurmázzuk, nem dögönyözzük, csak finoman formázzuk meg. Magunk elé vesszük az első cikket, a szélesebbik részénél mindkét csücskét 2-2 cm-re behajtjuk és óvatosan, finoman feltekerjük, kicsit megnyújtva (de csak nagyon kicsit) a keskenyebbik végét. Arra ügyeljünk, hogy a feltekert kiflinek a csücsök az aljára kerüljön, mert ha nem így teszünk, akkor sűlés közben kinyílik a kiflink.
Fóliával bélelt tepsire rakjuk és behúzzuk egy nejlonba (nálam újonnan vásárolt óriási szemetes zacskó). Belefújunk levegőt, a zacskó végét a tepsi alá gyűrjük és berakjuk hideg helyre. Nem fontos hűtőbe. Ebben a hűvösebb időben elég a  kamra hőmérséklete.
Amikor a Virágzsömlénket betettük sülni és már  letelt az első 10 perc, ekkor hozzuk ki a kifliket a konyhába, rajta hagyjuk még a nejlon zacskót  (zsákot). Ha eltávozott volna a levegő belőle, akkor Pótoljuk kis tündőnkkel :)
Virágzsömlént kisült, de ugye arra figyeljünk, hogy 180 fok a hőrmérséklet benne. Kivettük a
Virágzsömléket és a hőfokot újra  felkapcsoljuk 250 fokra.
A kiflikről lehúzzuk a nejlont. Lepermetezzük jócskán vízzel. Itt is álljon a tepsiben egy kicsit
a víz. Nagyobb szemű sóval, vagy kinek-kinek tetszése szerinti magvakkal megszórjuk. Várunk még 1-2 percet és betesszük a sütőbe. Nem baj, ha nem érte el a hőfog a 250 fokot, mert kb erre az időre már olyan 240 fok lehet a hőmérséklet benne.
Itt is 10 percig sütjük magas hőfokon, majd levesszük a hőt 170 fokra (nem tévedés: 170 !!!) és még kb 10-15 percig sütjük. Ez is sütőfüggő.
Ha szép világosra szeretnénk (én így szeretem), akkor a kifliket is letakarjuk fóliával, vagy sütőpapírral.
Amikor minden kisült, rácsra rakjuk és ott hagyjuk kihűlni.
 
 




Megjegyzés: a puffasztott amarant 100 g-os kiszerelésben bio boltban kapható. Az amarant fogyasztása nagon fontos a szervezetünknek, viszont arra is kell figyelni, nehogy túl adagoljuk. Tartalmaz: kálciumot, magnéziumot vasat, káliumot, cinket, mangánt és rezet. Nem csak kenyérbe használhatjuk, hanem akár levesbetétnek is, vagy tejben, kefírben, joghurtban elkeverhetjük. Sokféle változatban fogyaszthatjuk.  Évekkel ezelőtt én amarant lisztet használtam, de most már tapasztalatom, hogy a puffasztott amarant sokkal jobb hatással van a tésztára.
Ez egy óriási mennyiségű péksütemény, aki nem szeretne ilyen nagy adagot sütni, akkor arányosan csökkentse a hozzávalókat.
Pl, ha a hozzávalókat felezni akarjuk (pl: 60 dkg lisztből) attól még a 40 dkg öregtésztát hozzáadhatja. Ettől az eredmény csak jobb lesz.
Ha viszont kisütjük ezt a mennyiséget, akkor kedvünk szerint daraboljuk. (nem kell vágni, csak törni) Bezacskózzuk és fagyasztóba rakjuk fogyasztásig.
Kiolvasztáskor nem kell mikrót és sütőt használni. Étkezés előtt már 1 órával elég kivenni, de ha reggelre kell akkor este vesszük ki, vagy fordítva.

2013. december 9., hétfő

Adventi várakozás - az első és második vasárnap

Mostanában nem sok időm van az interneten "lógni", de a Karácsonyi előkészületek ennek ellenére -gondolom- minden háztartásban jelen vannak. Nálunk sincs ez másképp. Advent első vasárnapjának süteménye egy egyszerű piskótatekercs
 
6 egész tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
 
 
 
Az egész tojásokat a cukorral felverjük, s amikor már jó duplájára növekedett a térfogata, akkor hozzáadjuk a lisztet. A habverővel elkeverjük a lisztet, s fóliával bélelt tepsire öntjük.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Amikor kisült, papírral együtt feltekerjük, s még egy konyharuhába is becsomagoljuk.
 

 
Pár perc után a piskóta tésztánkat kibontjuk a papírból és megkenjük.
Az én rebarbara lekvárom kicsit hígnak bizonyult, ezért darált dióval összekevertem, majd megkentem a tésztát és újra feltekertem. Tetejét porcukorral hintettem.

 
Advent második vasárnapjára egy olyan sütemény készült, amit megmutatni sem érdemes. Nem tetszik sem a formája, de nekem ízre sem jött be. Ezt a süteményt kb. már 5-6 éve kinéztem magamnak még a gportál oldalán, azóta sem tudtunk olyan kapcsolatba kerülni, hogy el is készüljön, most mégis  elkészült, de az is lehet, hogy utoljára. (egyszóval: nekem nem jött be)
 
Azért, ha valaki szeretné elkészíteni, a receptet Innen vettem. Sok sikert hozzá.

 
Amíg én magamban szégyenkeztem a két nagy tepsi pöfeteg miatt, addig a gyerekeim egy szempillantás alatt bedurmolták az egészet.
Hát hiába, ízlések és.......................  Nekik bejött.
 
 

Virslis lábtörlő

 
 
Azért megsúgom, hogy ez a lábtörlő sem jött volna létre, ha a sága nem küld ilyen iszonyat sok -már-már megunni látszó terméket, de azért nem romlott ránk semmi, s még mindíg van egy kicsi.  És azért megmutatom, hogy mit is rejtett az a SÁGA hűtőtáska, s plusz még egy doboz, amiben egy edényfogó kesztyű, és egy konyhai kötény bújt meg.
 







 
 
Még a múlt héten is a SÁGA termékeit fogyasztottuk, de már kezdünk kicsit "belefáradni" :) így aztán elhatározásra jutott, hogy na most akkor jó nagy adag virslis lábtörlő készül. Méghozzá 2 óriási tepsivel, s jó sűrűn befonva virslivel. Elmondhatjuk: "na, ezt is kivégeztük".... virslink már kevés maradt, de még van a SÁGA termékeiből, amit fogyasztani kell, mert a szavatossági idő vége felé tartunk.
Nos, hogy a virsliknek, füstliknek ne legyen gondjuk, mi aztán befűztünk egy jó nagy csomót egy finom tésztába és megsütöttük, aztán meg jól megettük :)
 
 
Hozzávalók a tésztához
70 dkg liszt, (eleve dupla adaggal indítottunk. A recept egy adagra szól)
1 csomag élesztő
1, 5 dl víz vagy tej,
1, 5 dl kefír,
2 evőkanál olaj,
1 csapott ek. só
1 csapott ek. cukor
A szövéshez:
nagyságtól függően kb. 10 db. roppanós virsliűztük ezt mi nem számoltuk, csak pakoltuk, fűztük, amíg csak volt, és amíg bírtuk)
Kenéshez:
1 tojás
A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután kettévesszük, kinyújtjuk a tepsink nagyságú lappá, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Hosszanti irányban végigvágjuk a tésztát úgy, hogy a végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket. Ezután a hosszában a virsliket, beszövögetjük a tészta csíkok közé. Felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 C-on pirosra sütjük. A másik felével is így járunk el.
Mustárral, ketchuppal, majonézzel,vagy friss zöldséggel tálaljuk.


2013. december 2., hétfő

Petra unokám főz - Medvehagymás, sonkás, gombás hosszú metélt

Szeretnék bemutatkozni: Szabó Petra vagyok, 11 éves és 5. osztályos. Nagyon szeretek iskolába járni, tanúlni, de minden hétvégét a mamámnál töltünk és a konyhai munkából is nagyon szívesen kiveszem a részem. Már elég sok ételt el tudok készíteni, de ez  most egy önálló főzés volt, ami nem más, mint egy Medvehagymás, sonkás, gombás, tejszínes hosszú metélt.
 
 
Még egy kis sült házi szalonnával is gazdagítottam a tésztát.
 
 
Ugye milyen jól néz ki ??? - de inkább most elmesélem, hogyan is készítettem.
 

 
40 dkg lisztet
4 db tojást
1 teáskanál sót
2 evőkanál olajat
 
a kenyérsütőgépbe tettem és elindítottam a programot.

 
Ilyen szép síma tészta lett, amikor kijött a kenyérsütő gépből.

 
A tésztához a köretet külön készítettem el.
1 db csírkemellet csíkokra vágtam

 
A fagyasztóból elővettem  a még tavasszal elrakott medvehagymát és ameddig a tésztagyúrás-nyújtás készült, addig a medvehagyma is kiolvadt.

 
Kis izgalommal, de elkezdődött a tészta kigombócolása

....................majd a kis masinát felszereltük a konyhai asztalra és minden egyes tésztagombócot áthajtottam az 5-ös fokozatig.

 
Olyan izgalmas volt, ahogy a kis gombócokból ekkora tészta csíkok lettek.

 
Elkészültem a gombócok kinyújtásával. Itt egy kis időre hagyni kellett a tésztát picit szikkadni.

 
Szikkadás után felszereltem a nyújtógépre egy vágó szerkezetet és minden csíkot áthajtottam, s ilyen szépen elvágta.
 
 
Időközben egy nagyobb lábasban vizet tettem fel a tűzhelyre. Raktam bele sót és egy kevéske olajat, hogy a tészták fővés közben ne ragadjanak össze. Amíg a tészta főtt, addig elkezdődött a medvehagymás husi elkészítése is. De ezalatt az idő alatt egy jó pár szelet fehér szalonnát bevagdostam és egy serpenyőben, fedő alatt kisütöttem, s félre tettem addig, amíg mindennel elkészülök.


 
Egy lábasba kevés zsírt felolvasztottam. Amikor felolvadt, a csíkokra vágott csírkemellet beletettem, és addig kevergettem, amíg szépen kifehéredtek a husik. Amikor ez is megtörtént, akkor hozzáadtam az apróra vágott gombaszeleteket, és  a kiolvadt medvehagymát is  rátettem. Az egészet kicsit megsóztam, megborsoztam és pár perc alatt összeforraltam. A legvégén egy kis tejszínt tettem hozzá, ettől olyan selymes lesz a hús szaftja. A tejszínnel még 1-2 perc alatt összefőztem.
 
Hát így néz ki az én medvehagymás sonkás, gombás, tejszínes hosszú metéltem, ami mellesleg az én legnagyobb kedvencem. Ajánlom nektek, hogy próbáljátok ki, mert nagyon-nagyon finom. A szalonnát ne felejtsétek el rárakni a tetejére !!!!!
 

2013. december 1., vasárnap

Bébi pulykacomb sörtésztában sült hagymakarikával

Bébi pulykákat sikerült vásárolni. Ezek valóban bébik voltak, mert olyan 3 - 3,5 kg-osak darabonként. Először nagynak tüntek, de szétbontáskor már csak a filézett melle vonzott jobban, mint az egyéb darabjai. Ez az alsó comb sem egy nagy durranás, de gondoltam kiegészítem egy kis sörtésztában sült hagymakarikával. Jól gondoltam, mert így elég is volt, finom is volt, el is fogyott. Egyszóval a legközelebbit is így fogom elkészíteni.
 
 
A combokat kevés pulykahús fűszerkeverékkel bedörzsöltem, egy éjszakára hűtőszekrényben várták a másnapot, hogy bekerüljenek a sütőbe. Fedeles jénai edényben sültek. A combok alá kevéske vizet öntöttem, még egy pár cikk fokhagymát is adtam hozzá. Hosszú ideig, és gyenge hőfokon párolódtak, majd az utolsó negyedórára emeltem a hőfokot és szép pirosra sültek.
 
Köretnek zöldséges sárga rizst tálaltam, s a sörtésztában sűlt hagymakarikákkal egészítettem ki a "parányi" combot.
 
A sörtészta receptje:
 
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 dl sör
3 tojás
0,5 dl olaj
kevés só
 
Ekészítése:
A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
Ebbe a sűrű keverékbe forgatjuk bele a vastag szeletekre vágott, előzőleg megsózott hagymakarikákat.  Előtte azonban lisztbe lehet mártani, hogy jobban tapadjon rá a sörtészta.