Kedvenc kelt tészta receptemet soha nem cserélném fel, legyen az akár édes, akár sós tészta.
Ha édes tésztaként készítem, akkor kicsivel több cukrot (édesítőszert) teszek bele, de amikor -mint most is- virslivel, vagy sajttal, kolbásszal töltöm, akkor csak éppen annyi cukrot használok, ami az élesztő felfuttatásához kell.
Ezek a bucik annyira sikeresek voltak, hogy félbevágva nem volt lehetőség fotót készíteni, mert nem volt félidő. Családom csak úgy nyelte, mint kacsa a nokedlit, de ha jól megnézzük az első fotót, akkor az egyikből kikandikál a virsli :)
65 dkg
liszt (most Nagyi titka lisztet használtam)
3 tojás sárgája
3 evőkanál étolaj
4 deci langyos tej
4 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
3 tojás sárgája
3 evőkanál étolaj
4 deci langyos tej
4 dkg élesztő
1 mokkáskanál só
1
teáskanál cukor (ezzel futtatjuk fel az élesztőt)
Az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót a dagasztógép edényébe rakjuk, s amikor felfutott az élesztő hozzáöntjük.
4-5 perc alatt nagyon szép tésztát állít össze a masinám. Az egész tésztát kelesztőkosárban fél óráig pihentetjük, picit átmozgatjuk, majd további 30 percig szintén pihentetjük.
Az idő leteltével gyúródeszkára borítjuk a tésztát, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A virsi méretéhez igazítva kockára vágjuk. Minden egyes kockára ráhelyezünk egy virslit, feltekertjük, és sütőfóliával bélelt tepsire rakjuk. Letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
A sütőt ezalatt az idő alatt 220 fokra felmelegítjük. A bucikat lekenjük tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe toljuk. A hőfokot visszavesszük 180 fokra, s 20 perc alatt ilyen szép pirosra sütjük.
Ezek a virslis bucik akkor készültek, amikor a Mákos finomság és Petra unokám elcsípett két kis darabka tésztát, amiből süniket varázsolt. :)
Szépek! Tervezem én is megsütni:-)
VálaszTörlés