2012. július 28., szombat

Csirkecombok vele sült krumplival


Én már mondtam, hogy a nyakamba kötöm a fotóapparátomat, de hiába no, ha elfelejtem. Csak tudnám, hogy hol van a Cavintonom ? :)
Szóval történt, hogy könnyen elkészíthető, sülés közben magára hagyható étel készüljön, ne kelljen vele sokat bíbelődni, stb, stb, Ja! és hogy a köret is vele együtt készüljön el. Így esett a választás erre a finomságra.

Hozzávalók
6 db óriási felső csirkecomb
sült csirke fűszerkeverék.

Körethez
1-2 db paradicsom
1 nagyobb zöldpaprika
1 kisebb csípős zöld paprika

2 kg krumpli (lehet kevesebb, de nem érdemes, mert nagyon finom)
A krumplihoz
1 teáskanál só
1 teáskanál fehér bors
1 teáskanál fokhagyma por
3 evőkanál mustár.

Elkészítés
A húsokat a fűszerkeverékkel jól beszórjuk, alul kicsit sóval bekenjük és félre tesszük, amíg a krumplit és a hozzá való masszát elkészítjük.

A közepes nagyságú krumplikat meghámozzuk, negyedeljük.
A sót, a borsot, a fokhagymaport és a mustárt jól összekeverjük és az egész masszát rátesszük a krumplira és  kézzel úgy elkeverjük, hogy mindenütt érje a krumplikat.
Egy jó nagy kacsasütő aljába öntjük a masszás krumplikat. Tetejére rakjuk a csirkecombokat. A paradicsomot, zöld, és fehér paprikákat felszeleteljük és a húsokra helyezzük.

A kacsasütő tetejével befedjük. Előmelegített sütőben kb  45 percig sütjük kb 220 fokon. Amikor letelik az idő levesszük a kacsasütő tetejét és ha még nem pirosodtak meg a combok, akkor szabadon még 5-10 percig süthetjük.

Isteni finom. Amit az is bizonyít, hogy amikor leültünk ebédelni, mindenki csak a tányérjával foglalkozott, s amikor már minden kiürült, még a kacsasütő aljából is kitunkolták a szaftot egy frissen sült kenyérrel, akkor jutott eszembe, hogy fotót nem készítettünk. De azt hiszem mindenki meg fogja tapasztalni, ha ezt kipróbálja.
Nem bánja meg.


Ez a frissen sült kenyér dukált hozzá.

2012. július 26., csütörtök

Töltött paprika - nálunk.....

 Van már fönn a blogon töltött paprika, bár egy kicsit más töltelékkel, de most késztetést éreztenm arra, hogy újra feltegyem. Abból az indíttatásból, hogy elmult hetekben voltunk valahol, ahol vacsorára töltött paprikát kaptunk. Tálaláskor összevillantak a szemeink, s szerintem a tekintetekből ki lehetett olvasni, hogy na ez bizony nálunk nem így működik. Bevallom mindenki tisztességesen elfogyasztotta, amiért dícséret illeti az egész "csapatot", de meg kellett itthon főzzem, hogy újra azt az ízt érezzük, ami mi érzünk töltött paprikának. :)

Hozzávalók:
8 db kicsumázott zöldpaprika
1 zacskó rizs (12,5 dkg - tasakosból)
0,5 kg sertés darált hús
1 db egész tojás
1 teáskanál piros fűszerpaprika
só, ízlés szerint (kb jó teáskanállal)
1 liter (két doboz) sűrített paradicsom
1 szár zellerzöld
2 kanál étkezési keményítő

A darálthúst a rizzsel, sóval, piros paprikával, tojással összekeverjük, és betöltjük a paprikákba.  Egy lábasba belerakjuk egymás mellé. Hozzá adjuk a zellerzöldet. Annyi vizet öntünk rá, hogy kétharmdig ellepje. Fedőt teszünk a lábasra és alacsony hőfokon kb 35 percig főzzük. (ellenőrízhetjük közben a paprikákat, mert hamarabb is elkészülhet. Az én paprikám elég vastag húsú volt, ezért kellett neki ennyi idő)
Az étkezési keményítőt a két doboz sűrített paradicsommal símára keverjük, s amikor a paprikák megfőttek (de olyan jó kis roppanósak maradtak) hozzáadjuk a paradicsomot. Összeforraljuk és már tálalhatjuk is.


Végre hazai ízeket ehettünk :)

2012. július 24., kedd

Sós-tejes kifli, az a békebeli

Akár békebeli kiflinek is nevezhetném ezt a kiflicsodát. Egyik alkalommal valaki azt hiányolta, hogy a mai kifliket nem lehet úgy körbe letekerni, mint ahogyan azt abban a jó kis békebeli időkben tettük, na úgy még a múlt században :)
Hát, íme itt a bizonyíték, hogy lehet még ilyen kifliket (na nem a boltban kapni, hanem) itthon sütni, s nem is olyan nagy ördöngősség.
Én ezt a kiflit, most kovászosan készítettem. Kenyérre voltam beállítva, de ez lett belőle. Nem bántuk meg!
Előző este elkészítettem a kovászt:

20 dkg BL80-as liszt
csipet só
2 dkg élesztő
2 dl viz.
Az összetevőket jól összekevertem és egy lezárható műanyag edényben (nálam egy kisebb kelesztőtál) hagytam másnapig pihenni.

60 dkg BL80-as liszt
1 teáskanál só
2,5 - 3  dl tej (de lehet vízzel is készíteni) (lisztfüggő a tej/víz mennyisége)
3 evőkanál étolaj
csipet cukor
2 dkg élesztő
és az előző este elkészített kovász

1 evőkanál olvasztott mangalica zsír (helyettesíthető margarinnal vagy vajjal). Ez majd a kinyújtott tészta tetejének megkenéséhez kell.

Az összes hozzávalót a dagasztógépbe rakjuk és kb 10 percig keveri a gép. Olyan jó kis sima gombóccá álljon össze a tészta, akkor lesz jó.
Amikor ezzel elkészültünk kivesszük a tésztát a dagasztó gépből, gombóccá formáljuk, kelesztőtálba téve 30 percet pihentetjük.
Első kelesztés után a tésztát elfelezzük, szintén gombócot formálunk belőle és újra pihentetjük letakarva 10 percet, majd  egyenként kör alakúra kinyújtjuk.
Amikor az első kör kinyújtásával elkészültünk, a tésztát olvasztott zsirral (vaj,margarin) megkenjük.
8 cikkre szabjuk, s mégegyszer a nyújtófával végig görgetünk rajta egyet.
A tészta szélesebbik felénél elkezdjük jó szorosan feltekerni. Sütőpapírral bélelt tepsire téve kelesztjük még 25-30 percig.  Tetejét tejjel lekenjük, szezám magot és nagyszemű sót szórunk rá.
Ugyanígy járunk el a másik gombóccal is.
Ezalatt a sütőt a maximumra felemelgítjük (ez kb 20 perc). Betesszük a felmelegített sütőbe a kifliket, a hőfokot  visszavesszük 180 fokra és 18-20 perc alatt ilyen szép színűre sütjük.


 Ebből a hozzávalókból 16 db kifli készült. Azt azért általában mindíg odaírom a receptjeimhez, hogy az én sütőm alacsony fokon és sokkal hamarabb süt, mint egyéb sütők. Itt mindenkinek oda kell figyelni, milyen hőfokon, hány percig kell sütni, de gondolom ezt már mindenki saját maga kitapasztalta.

2012. július 22., vasárnap

Tojáskrém


Egyszerű, gyorsan elkészíthető, finom és megunhatatlan a sajtos tojáskrém, ami a frissen kisült kiflikre kenhető

Hozzávalók:
5 db keményre főtt tojás
10 dkg reszelt (füstölt) sajt
fehérbors
2 evőkanál majonéz
1 kiskanál dioni mustár
1 kisebb fej vöröshagyma

Elkészítés:

A főtt tojásokat és a sajtot nagy lukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a sót, a borsot, a majonézt, a mustárt,  a nagyon vékonyra szeletelt vöröshagymát (de lehet uj hagymát is).
Összekeverjük, s ha van rá időnk, akkor egy kicsit visszarakjuk a hűtőszekrénybe. Ha viszont éppen kisűlt a friss kiflink, akkor egyenként megkenjük a tojáskrémmel és egy jó nagy pohár gyümölcs teával elfogyasztjuk.


S még mondja valaki, hogy a régi szép időket nem lehet visszaidézni, s az itthon sütött kifliket nem lehet körbe letekerni :)
Íme itt a példa rá.


Majd hozom a sós-tejes kifli receptjét is, mert bizony az is nagyon finomra sikerült.

2012. július 19., csütörtök

Sonkás, sajtos kifli kovásszal


Úgy döntöttünk, hogy ezen a nyáron az unokákkal elmegyünk egy kicsit kikapcsolódni. Mindent megrendeltünk, lerendeztünk, de arra is gondoltunk, hogy az esetleges "hosszú" úton megéhezünk. Valamit kellene sütni. A lányok már indulás előtti napon nálunk aludtak. Petrus (a kisebbik), aki imád a konyhában segíteni úgy döntött, hogy most mindent Ő csinál. Na azért gondoltam én, hogy ezt nem fogja bírni. Mint kiderült majdnem csalódtam. Egyedül a kiflik formázását csináltam én, a többi munka Petra érdeme.

......hogy egy kicsit bonyolítsuk a helyzetet, kitaláltuk, hogy most bizony kovásszal készítjük a kifliket, no meg azért egy kenyeret is sütöttünk ám.


Este készítettük a kovászt, s másnap reggel sütöttünk vele. (két adag kovász két tálban készült. Egy a kiflikhez, egy adag pedig a kenyérhez. Egyik kovászt én, a másikat teljes egészében Petrus készítette.)

A kovászkészítés nagyon egyszerű volt.
15 dkg liszthez egy csipet sót tettünk, majd 1,5 dl vízzel, 2 dkg élesztővel az összeset elkevertük. Letakartuk, és éjszakára magára hagytuk a konyhában.


Reggel aztán elkezdődött a sütögetés. Először a kenyér készült el, mert annak több idő kellett. Amikor a kenyeret a második kelesztéshez megformázva a sütőedénybe raktuk, akkor fogtunk hozzá a kifli készítéséhez, ami szintén nagyon egyszerű. Itt mindent Petrusom mért ki mértani pontossággal :)
Kiírta egy papírra magának az összetevőket  és onnan olvasva adagolta a mérlegbe a hozzávalókat:

2 dl tej
0,5 dl viz
3 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
3 dkg vaj vagy margarin
50 dkg liszt (BL80-as) de jó a BL55-ös is.
2 dkg élesztő
20 dkg kovász (amit előző este elkészítettünk)

Az összetevőkből a dagasztógép egy finom lágy tésztát készített pár perc alatt. Amikor a gép összekeverte a hozzávalókat, kivettük az edényből, megfeleztük és két nagyobb cipót formáztunk belőle. Letakartuk és 20 percet pihentettük.




20 perc pihentetés után mindkét gombócot kinyújtottuk, nyolc részre elvágtuk. A kör tetejét én olvasztott vajjal megkentem. Minden egyes cikkre egy darab selyemsonkát és egy darab sajtot tettünk. A tészta szélesebbik részénél mindkét oldalon behajtottuk, majd feltekertük.


Sütőlappal borított tepsire raktuk, megkentük tojással, megszórtuk nagyobb szemű sóval és szezám maggal, s újra 20 percig pihentettük.

Mire ezekkel a müveletekkel kész voltunk, (mindkét tepsin pihentek a kiflik. Összesen 16 db) addig a kenyér kisült, a sütő is  jó meleg volt.


180 fokon 20 perc alatt sült ki az első tepsi, de a másodiknak már 17-18 perc is elegendő volt.


Elindultunk, hogy megkezdjük nyaralásunkat, de valahogy az úton senki sem éhezett meg, így ebédre isteni finom kiflit ettünk, s rajtam kívül mindenki ivott hozzá egy jól lehűtött tejet. Annyira kiadós, hogy nem tudtunk megenni 4 db-ot belőle, így a fele megmaradt. Néztem én a megmaradt kifliket és már sajnáltam előre, hogy ki kell majd dobni, mert másnap már a társaság annyira nem kívánta.
Harmad nap aztán a strandról hazajövet olyan éhesek voltak a lányok, hogy kérdezték: van még a kifliből ? - gondoltam van, de uristen vajon milyen lehet ez a 3-4 napos kifli?
30 másodpercre mikróba dugtuk és mintha akkor vettük volna ki a sütőből. Nagyon finom, nagyon puha, fantasztikus ízű uzsonnájuk volt a lányoknak.
Érdemes kipróbálni. Nagyon finom, nagyon kiadós és nagyon hamar elkészül.

2012. július 6., péntek

Cukkini lepény


Még mindíg hőség, még mindíg könnyű étel. S még mindíg hűtőürítés. Most került sorra két darab cukkini, egy csomag rétestészta. Na  mi is legyen belőle ? - cukini lepény-szerűség :) 
Valahol a neten böngészgettem, -de hogy hol jártam- azt már én magam sem tudom. Nem is ez a lényeg. Hasonló receptre akadtam. Ott, abban a receptben hájas tészta volt megadva, nekem viszont az a 8 lapos rétestésztám volt itthon. Gondoltam, megpróbálom. Ez sült ki belőle.


Hozzávalók ahogy én csináltam

1 csomag rétestészta
2 db közepes cukkini
4 dl tejföl

bors
1 teáskanál szárított bazsalikom
3 db tojás
20 dkg reszelt sajt (nálam gouda)

Elkészítés

A réteslapokat egyenként -szilikon sütőformával bélelt- tepsibe rakjuk. Minden egyes lapot enyhén bespriccelünk olajjal.
A tojást, a tejföllel, sóval, borssal, bazsalikommal elkeverjük. Egyik felét rákenjük a réteslapokra. A cukkinit (én meghámoztam mert túl nagynak tartottam, de kár volt, mert mérete ellenére is zsenge volt) uborka reszelőn vékonyra lereszeljük, s ráterítjük a tejfölös réteslapok tetejére.
A megmaradt -kikavart- tejfölt a cukkinik tetejére kenjük. A reszelt sajttal beterítjük és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütjük.


Eszméletlen finom és nagyon könnyű ebéd volt. Persze ez olyan nagy adag, hogy még 4 személynek is bőven elég, így aztán hidegen -a megmaradt adagot- bevacsoráztuk.

2012. július 5., csütörtök

Graham kenyér


Esküszöm, hogy nem TERIKÉT akartam utánozni - meg sem próbálnám, mert Ő utánozhatatlan - de eszméletlenül izgatott, hogy lehet egy kenyér ennyire magas? Azt is tudom, hogy Terike fehér kenyeret süt, ebből adódik, hogy a fehér kenyerek sokkal lazábbak tudnak lenni, mint amiket én sütök, pl: graham, vagy rozskenyér. Akkor is izgatott és gondoltam valami lehet abban, hogy másképp van bevágva a tészta. Én azt hiszem, hogy itt lehet a "kutya elásva" :)) Azt azért meg kell jegyezzem, hogy én még rajzolni sem tudok - soha nem is tudtam - nemhogy pengével, szabad kézzel,  mintát készítsek egy kelő kenyértésztára. Mindegy ! - megpróbáltam. Ez sült ki belőle, legnagyobb örömömre.



 Ez volt az első kenyér, amivel próbálkoztam, ez egy graham és rozsos változat. Ez annyira jól sikerült, hogy alig vártuk, kihüljön, megvágtuk, s itt lévén a gyerekek alig maradt belőle, de még a fotózása is lemaradt. Következett, hogy újra ki kell próbálni, mert nem hittem a szememnek.


Ez a kenyér a hagyományos graham-rozsos  kenyerem. Semmit sem változtattam az összetételén, a két kenyér között mégis óriási a különbség. Receptje ITT található.  Viszont a bevágását teljes mértékben megváltoztattam Terike mintájára, s miután ez már a harmadik, vagy a negyedik kenyér, amit így vágok be sütés előtt és mindegyik ilyen csodálatos magas, csak arra tudok következtetni, hogy szépségét, magasságát a bevágástól kapja. Graham és rozs liszt is van benne, s ennek ellenére óriásira nőtt meg.


Csakis arra tudok gondolni, hogy itt valóban, és főleg az oldalánál lévő körbevágás miatt tud ekkorára nőni. Egyszerűen, amikor pengével körbe metszem, mire körbe érek a bevágással más emelkedik.
Terike ! köszönöm az ötletet, csak még annyi lenne a kérdésem hozzád, miért van ennek a fajta kenyérnek teljesen más íze? Valami fantasztikus ! Egészen más, finom ropogós héjú és olyan igazi-igazi kenyér !!!!

2012. július 1., vasárnap

Az idei első lecsó


Azt hiszem ebben a hőségben nincs sok kedve az ember lányának/- fiának még enni sem, nemhogy nehéz ételeket készíteni, fogyasztani.

Nálunk a lecsóra esett a választás. Viszont az is igaz, hogy én a lecsót nagyon hosszú ideig főzöm, mert nálam így az igazi.

Hozzávalók:

1 evőkanál mangalica zsír
2 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
3 óriási fej vöröshagyma
11-15 dkg tarhonya

Elkészítése:

A vöröshagymákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és a zsíron -fedő alatt- megpuhítjuk, sózzuk.  Hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát. Amikor a paprika a felére összeesett (ez kb 1 óra - alacsony hőfokon) akkor adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot. Szintén fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsomok összeesnek, majdnem a felére.  Ilyenkor még aránylag jó leveses a lecsó, de ez így jó.
Összekeverjük a paprikát és a paradicsomot, a tetejére szórjuk a tarhonyát, lefedjük és már csak akkor vesszük le róla a fedőt, amikor a tarhonya beszívta a lecsó levét. Addigra a tarhonya is készre főtt.


Igazi nyári eledel. Nálunk akár naponta jöhetne az asztalra. Az igazi lecsó lényege, a sok-sok vöröshagyma, ettől olyan jó szaftos lesz és ízletes. Persze nem mellékes, hogy a paprika és a paradicsom is nagyon jó ízű legyen.