Azt hiszem ebben a hőségben nincs sok kedve az ember lányának/- fiának még enni sem, nemhogy nehéz ételeket készíteni, fogyasztani.
Nálunk a lecsóra esett a választás. Viszont az is igaz, hogy én a lecsót nagyon hosszú ideig főzöm, mert nálam így az igazi.
Hozzávalók:
1 evőkanál mangalica zsír
2 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
3 óriási fej vöröshagyma
só
11-15 dkg tarhonya
Elkészítése:
A vöröshagymákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és a zsíron -fedő alatt- megpuhítjuk, sózzuk. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát. Amikor a paprika a felére összeesett (ez kb 1 óra - alacsony hőfokon) akkor adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot. Szintén fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsomok összeesnek, majdnem a felére. Ilyenkor még aránylag jó leveses a lecsó, de ez így jó.
Összekeverjük a paprikát és a paradicsomot, a tetejére szórjuk a tarhonyát, lefedjük és már csak akkor vesszük le róla a fedőt, amikor a tarhonya beszívta a lecsó levét. Addigra a tarhonya is készre főtt.
Igazi nyári eledel. Nálunk akár naponta jöhetne az asztalra. Az igazi lecsó lényege, a sok-sok vöröshagyma, ettől olyan jó szaftos lesz és ízletes. Persze nem mellékes, hogy a paprika és a paradicsom is nagyon jó ízű legyen.
A lecsó nálunk nagy kedvenc. most van már szezonja lassan.
VálaszTörlésKedvencem a lecsó, de nem is tudom, idén miért nem készítettem! De sebaj, itt egy remek recept :)
VálaszTörlésNa de kérem tisztelettel drága körösztanyám! Lecsó kolbász nélkül?! :)
VálaszTörlésAmi ! Nosza rajta :)
VálaszTörlésDrága körösztgyerekem, több nap, mint kóbász, mondaná nagyapám. Az igazság az, hogy már a kolbászra sem vágyunk ebben a melegben, de az első lecsót mindíg natúran esszük, még csak tarhonyát sem teszek bele. Most kivételt kellett tenni, mert már nagyon korgott a gyomrom és még elég leveses volt a lecsó :)
VálaszTörlés