2012. április 6., péntek

Kapros tökfőzelék

Nagypéntek lévén, ma húst nem lehet enni, így esett a választás a kedvenc főzelékemre, s a szomszéd tyúkjainak tojásaira :)

Hozzávalók:

1 kg gyalult tök
1 kanál apróra vágott kapor
kevé cukor (nálam édesítőszer)
1 pohár (kicsi) tejföl (én még egy pohárral megtoldottam) :))
fél mokkáskanál piros  fűszerpaprika
1 kanár liszt
kevés olaj a rántáshoz.

A tököt egy kisebb lábasba feltesszük főni, csipet sót adunk hozzá, (én ilyenkor teszem bele az édesítőszert) hozzáadjuk a kaprot, beleöntünk 1 dl vizet,  lefedjük és alacsony hőfokon addig  főzzük, amíg a rántás elkészül.

Kevés zsíradékon az egy kanál liszttel egy nagyon világos rántást készítünk. Félrehuzzuk és egy fél mokkáskanál pirospaprikát adunk hozzá. Elkeverjük, s hozzáadjuk a tejfölt (esetleg tejszínt, vagy tejet), s egy szűrőn keresztül belecsurgatjuk  a kapros tökhöz. Ha nagyon sűrűre sikerülne, akkor tejjel hígítjuk.  Egyet forr és már kész is van.

Kevés zsíradékon személyenként 2 tojásból tükörtojást készítünk és tálaljuk a főzelékhez.

4 megjegyzés:

  1. Egy nagyon finom főzelék! Az ünnepek után nálunk is sor kerül rá:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Viktória!
    Szeretnélek meghívni egy gasztro játékba.
    Ha van kedved hozzá, akkor a játék részleteit a Húsvéti ajánlat bejegyzésemben találod.
    Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

    VálaszTörlés
  3. Hajni és Zoli ! Igen, érdemes kipróbálni, jó kis könnyű étel :)

    VálaszTörlés
  4. Angéla, köszönöm szépen a meghívást, de már túl vagyok a húsvéti ajánlón. Ettől függetlenül beírtam a poszthoz, hogy Tőled is kaptam meghívást. Köszönöm.

    VálaszTörlés