Ezzel a húsvétra készülő tojással már a tavalyi húsvétkor is kacérkodtam, de annyira bonyolultnak találtam így ránézésre, hogy nem mertem hozzáfogni. Amikor most húsvét előtt LATSIA újra feltette blogjára, azt mondtam: ezt nekem is ki kell próbálni. Kár volt egy évet várni az elkészítésével, mert az összes húsvétra elkészítendő elő- és főételek közül ez igényelte a legkevesebb időt. Mindenkinek ajánlom, mert egyrészt nagyon mutatós, másrészt, ha jól fűszerezzük, akkor isteni finom is. Én 12 db tojást vettem alapul, mert hatan voltunk a mai húsvéti kóstolónál. A tojásokból (mind a 12-ből) vörösáfonyás sárgatúrót készítettem, ami ugyancsak elnyerte mindenki tetszését. Erről is beszámolok később.
Miután csak nagyon keveset változtattam Latsia receptjén, ezért úgy írom le ahogyan ő is készítette, illetve zárójelben kiegészítem azzal, hogy én csináltam. Csak annyit jegyeznék meg, hogy nekem a 12 db-hoz nem kellett 4 dl húsleves lé, s legközelebb kicsit - az átlagosnál - sósabbra készíteném a levest, amivel kitöltöm a tojásokat.
Hozzávalók
2 ek zselatinpor
1 dl hideg víz
10 üres tojáshéj (nálam 12) 1/2 sárga és 1/2 piros színű paprika csíkokra vágva
15 dkg sonka csíkokra vágva (nálam a 12 tojásra, 20 dkg)
pár szem olajbogyó felaprítva vagy félbevágva (ezt kihagytam)
konzerv kukorica és zöldborsó (nekem a 12 tojáshoz jó bőven fél-fél maréknyi)
4 dl világos tyúkhúsleves (nekem a 12 tojáshoz kevesebb kellett)
petrezselyemzöld
1 dl hideg víz
10 üres tojáshéj (nálam 12) 1/2 sárga és 1/2 piros színű paprika csíkokra vágva
15 dkg sonka csíkokra vágva (nálam a 12 tojásra, 20 dkg)
pár szem olajbogyó felaprítva vagy félbevágva (ezt kihagytam)
konzerv kukorica és zöldborsó (nekem a 12 tojáshoz jó bőven fél-fél maréknyi)
4 dl világos tyúkhúsleves (nekem a 12 tojáshoz kevesebb kellett)
petrezselyemzöld
Elkészítése:
Először a zselatint egy tálba tesszük, leöntjük a vízzel és 1 órát hagyjuk duzzadni.
Közben, a tojások szélesebbik végének tetejét feltörjük, a tojást kiöntjük belőle és a petrezselyem levelekből 1-1-et a tojások aljára (a vékonyabbik felére, mert ez lesz majd kihűlés után a teteje) teszünk, majd a többi hozzávalóból is pakolunk rá és beleállítjuk a tojástartóba.
Amikor a zselatin megduzzadt, kiemeljük a vízből és feloldjuk a forró húslevesben.
Ráöntjük a tojáshéj tetején lévő lyukon a töltelékre a húslevest és betesszük a hűtőbe a tojásokat egy éjszakára. Amikor a zselé megszilárdult, törjük fel a héjat és vegyük ki a zselés tojást.
Megfordítva tálra téve kínáljuk.
Közben, a tojások szélesebbik végének tetejét feltörjük, a tojást kiöntjük belőle és a petrezselyem levelekből 1-1-et a tojások aljára (a vékonyabbik felére, mert ez lesz majd kihűlés után a teteje) teszünk, majd a többi hozzávalóból is pakolunk rá és beleállítjuk a tojástartóba.
Amikor a zselatin megduzzadt, kiemeljük a vízből és feloldjuk a forró húslevesben.
Ráöntjük a tojáshéj tetején lévő lyukon a töltelékre a húslevest és betesszük a hűtőbe a tojásokat egy éjszakára. Amikor a zselé megszilárdult, törjük fel a héjat és vegyük ki a zselés tojást.
Megfordítva tálra téve kínáljuk.
Latsia ! Köszönöm szépen az ötletet. Igazán nagyon mutatós és nagyon finom. Elkészítése pedig gyerekjáték.
Nem is tudom mit mondjak. Ezek csodaszépek.
VálaszTörlésJaj de klasszak!
VálaszTörlésKellemes ünnepeket :-)
De gyönyörű lett! Nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKellemes Ünnepeket!
Mit mondjak, gyönyörűek. Nagyon ügyes vagy. Gradulálok. Kellemes Húsvétot!
VálaszTörlésCsodásak a tojások! Nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésLegyen áldott, békés, örömteli húsvéti ünnepetek!
Itt is csodaszépek,köszönjük a gyors és remek receptet,nagyon ügyes vagy!Kellemes húsvéti ünnepeket Vikucim,az egész családodnak!Puszi!
VálaszTörlésKöszi Viki, neked is áldott húsvétot kívánok!
VálaszTörlésSzép Húsvétot kívánok! Csodaszépek lettek !
VálaszTörlésCsodaszépek lettek, Viki Áldott Ünnepeket kívánok Neked és egész családofnak:)
VálaszTörlésNagyon szépségesek, és biztosan nagyon finomak ezek a tojások. Tavaly én is szemeztem vele, de nem mertem hozzáfogni. Igaz már vége a húsvétnak, de mindenképpen kipróbálom a pontos leírás alapján.
VálaszTörlésSzép húsvét hétfő estét kívánok Nektek Vikikém.
Kipróbálós recept :D
VálaszTörlésÍgy megkésve, már csak annyit írok, hogy remélem kellenesen telt a Húsvétotok!
Drága Viki! Megkésve,de törve nem, utólag kívánok Kellemes Ünnepet! Főleg jó egészséget. Nagy öleléssel!
VálaszTörlésFalatkáid
Drágáim !
VálaszTörlésMindenkinek nagyon szépen köszönöm a dícsérő szavakat. Tulajdonképpen az ötlet tavaly LATSIA-é volt, én most "csak" megvalósítottam, de annyira egyszerű, hogy biztos el fogom máskor is készíteni nem csak húsvétkor.
Egy hajszálon múlott , hogy nem csináltam meg én is .Amióta tavaly feltetted Margithoz , azóta kacérkodom vele . Mivel 2 szülinapos tortát is kellett készítenem , ezért már nem volt időm . Nagyon szépek lettek , gratulálok !
VálaszTörlésTökéletesek!!!
VálaszTörlésBellus ! Köszönöm szépen, de ha tudnád milyen kevés idő alatt elkészül ? ! Na majd jön egy nagy családi összeröffenés nálatok, ahol a bográcsos helyett hidegtálat fogsz készíteni, akkor jöhet ez :) :)
VálaszTörlésVicuska ! Köszönöm szépen. Jól esik a jó szó ! :)
VálaszTörlésVikikém, nagyon örülök, hogy megtetszett és elkészítetted!:-)
VálaszTörlésA hozzávalók mennyisége függ a tojások nagyságától is..
Puszillak és gyönyörűek lettek Neked is!
Latsia ! Látod, látod ? ! én mint kezdő aszpikos tojáskészítő erre nem is gondoltam. Hát persze, hogy függ, ugyanis olyan jó kis tanyasi kapirgálós tyúkok óriás tojásait használtam.
VálaszTörlésItt is és most is köszönöm Neked ezt a finomságot, a dícséretet meg külön is :)) Nekünk nagyon bejött.