2012. március 23., péntek

Tojásrántotta - az igazi :)

Hoztam Nektek egy jó kis "paraszt gyomornak" való bőséges, kiadós vacsorát. Igaz, hogy nálunk ez volt a reggeli, de azt hiszem, hogy korai vacsorának is megteszi :) 

Hát hiába ! Nem élhetek szalonna nélkül, pedig ennek a tojásrántottának a fő alapja az igazi házi - enyhén füstölt - szalonna, na meg a szomszédban tojó házi tyúkok termése. Azt hiszem látszik is a tojás színén, hogy ezt nem valami húsvéti nyuszi tojta. :) - s még aránylag baráti áron is vettem őket.
És akkor még nem említettem, hogy van ám ebben egy  kb 7 cm-es póréhagyma is, meg itt-ott elvétve egy paradicsom, egy fél paprika (mert csak ennyi volt itthon).

S akkor, ha még valaki kíváncsi arra is hogyan készült? íme itt a receptje.

Egy jó adag (kinek milyen étvágya van) házi húsos szalonnát vékony kis "lemezkékre" vágjuk.  
A póréhagymát felkarikázzuk.
A  6 db tojást felverjük, belekeverünk kb fél dl tejet, óvatosan, enyhén sózzuk, mert a szalonna is sós és füstölt.

Egy teflon serpenyőben a szalonnákat kiolvasztjuk, rátesszük a póréhagyma karikákat, egy kisebb paradicsomot, és egy fél zöldpaprikát vékony szeletekre vágva.
Amikor ezek "összegyógyultak" a serpenyőben, ráöntjük a felvert tojásokat, de nem kavarjuk meg, hanem egy fa kanállal körben a serpenyő szélénél befelé és fölfelé húzzuk mindaddig, amíg jó lazára meg nem sült a rántottánk.
A hozzáadott tejtől, olyan szép laza és magas lesz :) 

Na nem kell ám megijedni, ebből én nem ettem, csak csurgattam a nyálacskámat. Ezt a kora reggeli dolgos fiuk kapták, egy finom forró mézes tea kíséretében.


 Na és persze, hogy a korán reggel kisült graham bucik illettek hozzá a legjobban :)

 
A magvas bucik receptje ITT található ! 

12 megjegyzés:

  1. Jó parasztosan az igazi. Azok a bucik remekül néznek ki! :)))

    VálaszTörlés
  2. Micsoda étvágygerjesztő színe van!!! Ki korán kel, szépséges graham bucit lel- szépen meg vannak formázva! :)

    VálaszTörlés
  3. Vikikém remek reggelit hoztál össze azoknak a dolgos fiúknak. A bucik is gyönyörűségesek, mint minden péksütemény ami a kezeid közül kikerül.
    Elsőre nagyon megörültem hogy végre már Te is megtudod enni az ilyen finomságokat, de aztán szomorúan olvastam, hogy sajnos még mindig dacoskodik a nemlétező epéd.:(

    VálaszTörlés
  4. Nincs is jobb egy ilyen gazdag parasztos reggelonél! Ezzel aztán lehet dolgozni, nem éhes az ember 1,2 óra múlva:) Én is szívesen bevállalnám szalonnástól mindenestől, akár most rögtön!

    VálaszTörlés
  5. Petra ! Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  6. Vicuska ! Úgy, ahogy mondod :)

    VálaszTörlés
  7. Gizus, köszönöm szépen a dicséretet, jól esik a "nehéz" időkben :)
    Ez a "nemlétező" epeprobléma úgy látszik hűségesebb, mint egy házastárs, ez már tuti nem fog elhagyni, pedig naponta elküldöm melegebb éghajlatra (-is) :)

    VálaszTörlés
  8. Emi, köszönöm szépen. Kanalazz bele nyugodtan :)

    VálaszTörlés
  9. De finom reggelijük volt a dolgos fiúknak Viki!A graham bucik receptjét megtalálom valahol?

    VálaszTörlés
  10. Nellikém, köszönöm !
    Igen megtalálod a magvas bucik receptjét ezen a linken, de be is teszem ide is, ha valakit még érdekel :)

    http://vikkokucko.blogspot.com/2012/03/magvas-graham-bucik.html

    Ennek a buciknak hogy ilyenek legyenek van egy tekerési technikája. A tésztát aránylag egyforma darabokra vágom, (általában 8 dkg-os). Egyenként kinyujtam ahogy sikerül, de majdnem kerekre. Utána félbehajtom és úgy tekerem föl. Ez a technika nálam nagyon beevált.

    VálaszTörlés
  11. Igeeen, nálunk is pont ilyen az "igazi", csak időnként még egy kis kolbász is csatlakozik a belevalókhoz! Istenien néz ki! :)

    VálaszTörlés
  12. Csipet ! Köszönöm. Nálunk is kihagyhatatlan, de ekkor még a füstön lógtak a kolbászok :)

    VálaszTörlés