Már nagyon sokszor olvashattátok, hogy én nagyon kevés cukrot használok a konyhában, illetve a sütés- főzés során. No most az elmult időszak mégjobban megerősített abban, hogy még azt a keveset is -amit eddig használtam - arról is le kellett mondani, s így aztán teljes mértékben áttértünk a cukormentes Édes Életre:-)
Nagyon sokan kérdezték már, hogy mi az az édesítő, amit cukor helyett használok, s aminek ízét abszolut nem lehet kiérezni az ételekből, süteményekből.
Bemutatom a két ugyanazon terméket:
A bal oldali lapos flakkonban van 1.200 db pötty, ami iszonyatosan sok, ára kb 300 Ft körül van, de én mindíg akkor vásárolok be belőle, amikor akciós, s így minden alkalommal flakkononként 100,- Ft-tal olcsóbban jutok hozzá. Megveszek egy évi adagot és nincs gondom tovább. Ennek az éves mennyiségnek az árából kb 5- kg cukrot tudnék vásárolni. S mennyi is az ??? háááát ha sütünk- főzünk cukorral, akkor akár egy hónap alatt is elfogyhat. Igencsak meggondolandó hogy a káros répacukrot tömjük magunkba, vagy megalkuszunk -a nálam kényszerből- a pöttyökkel, amit mi ráadásul nagyon szeretünk.
A másik, ugyanazon termék COLOGRAN folyékony édesítő, ugyanazt a célt szolgálja, de én a folyékonyat a süteményekbe jobban szeretem használni, mint a pöttyöket. A folyakékony édesítőnek a tetején van egy kis mérőkupak, amely be van vonalkázva ml és dekagramm-os beosztással. Egy ilyen picike kupaknyi édesítőszer megfelel 10 dkg cukornak.
Arra kell odafigyelni, hogy a cukornál sokkal édesebb, tehát én sokkal kevesebbet teszek a süteményekbe, ételekbe, mint amennyi cukrot a recept előír. Természetesen ez ízlés kérdése.
Nincs mellékíze, kitünően lehet vele sütni, főzni, s ráadásul egészséges is. Én már sok évtizede használok édesítőszereket, de ez vált be a legjobban. Ajánlom bárkinek, miután gyerekek is korlátozás nélkül fogyaszthatják.
Én is ezeket az édesítőszereket használom, és nagyon szeretem őket!! Tényleg nem érződik ki kellemetlen íz, bármibe használható.
VálaszTörlésViki, én is most kezdtem el utánanézni, mint lehetne radikálisan visszafogni a cukorfogyasztást. Hát nem egyszerű. Gondolkoztam a nyírfacukron, de az nagyon drága,meg kicsit elriasztott, h azt írták rajta, h nagy mennyiségtől hasmenés lehet. Oké, nem eszek belőle 10-20 dekányit, de akkor is. Egyelőre most próbálkozom a Norbis negyed kanál cukorral, ez 99% cukor és 1%-ban vmi olyan édesítő, amitől négyszer olyan édes lesz a cukor, tehát negyedannyit teszek az ételekbe. Kezdetnek nem rossz, tetszik. De utánaolvasok az általad javasoltnak i!
VálaszTörlésÉn is ezt az édesítőt használom limonádé készítéséhez,és tényleg nincs semmi utóíze mint a legtöbb édesítőnek.
VálaszTörlésÉn is Cologran pöttyöket használok, a folyékonyat még nem próbáltam, de most hogy leírtad, van hozzá mérőkupak, fogok venni.
VálaszTörlésMarcsi ! Én is nagyon szeretem, főleg a nem érezhető külön íze miatt.
VálaszTörlésEri !
Én (sajna cukorbetegség miatt) kényszerültem rá az édesítőszer használatára, bár én eszem a legkevesebb cukrot a cssaládban, bár nem is ettől alakul ki a betegség.
kb 40 éve nem használok cukrot és ezalatt az idő alatt sok-sok édesítőt kipróbáltam, áttanulmányoztam, de ez jött be a legjobban.
Ajánlom kipróbálni.
Most jöttem rá, hogy a Penny-ben még ennél is olcsóbban lehet kapni.
Juci ! ugye, hogy milyen fincsi ?
Csongi !
Szerintem bátran használd, csak először figyelj arra, hogy sokkal édesebb, mint a cukor, legalábbis én igy érzem, ezért én kevesebbet is szoktam beletenni az ételbe, mint amennyit a receptek, vagy az ízlelőbimbőim jeleznek :)
Nem ismerem a "norbis" édesítőt,viszont evvel a tablettával,folyékonnyal évek óta főzök,sütök,a befőttekbe,lekvárokba is ezt teszem.Nyugodtan használhatja bárki.A nyírfacukrot is kipróbáltam,nem volt mellékhatása,de nekem nem olyan édes,mint a hagyományos,amit-ennyi pénzért-joggal elvárnék egy cukortól.Zsóka
VálaszTörlésFigyeljetek oda az édesítőkre, mert gyakran ugyan nem növelik a vércukorszintet, de ugyanúgy megugrasztják az inzulinszintet, ami sem diabéteszes, sem egészséges embereknek nem tesz jót - akkor inkább a cukor. Mások átszűrődnek a vér-agy gáton. Ha tényleg cukormentesen akartok főzni, próbáljatok meg fokozatosan leszokni az édes ízről, és használjatok mézet, aminek legalább kisebb a GI-je. Sajnos ez a kérdés is olyan, amivel muszáj szembenézni.
VálaszTörlésÜdv:
Vera
Névtelen!
VálaszTörlésUgyan régi hozzászólások, de azért talán még él a téma. A Xilit nem ugrasztja meg a vércukorszintet, cukorbetegen teszteltem, emellett gond nélkül használható süteményekbe. A méz GI-je 35-87, ezzel a középmezőnyben áll - a szőlőcukor 100, a nádcukor 68, azaz a vércukorszintet szinte az egekbe löki, a cukorral szinte azonos mértékben.
Csongi!
A folyékony Cologran befőzéshez is használható, nincs mellékíze, és roppant gazdaságos. Tegnap csináltam cseresznyedzsemet, 10 kg cseresznyéből indulva, ehhez a főzés vége felé adtam 30 ml Cologran-t és 20 gr pektint, lett belőle 5 l nagyon jó állagú, kellően édes, nem elfolyós dzsem. Nagyon gazdaságos, a csökkent kalóriáról nem is beszélve. Ezentúl mindent ezzel főzök be.
Üdv
Marica
Marica, köszönjók a kiegészítést. A pektint hol szerzed be?
TörlésMostanában már sok helyen kapható pektin, a multiknál és webshopokban is. A Lekvárosház Kft gyártja, citrus pektin. 600-800 ft, 5-10 kg gyümölcshöz elég, a kívánt sűrűségtől függően. Tortába még nem tudom használni, hideg krémhez adva
VálaszTörléscsomósodik.
Viki, tetszik a blogod, tegnap egész délután itt olvasgattam. Megjegyeztem magamnak, gratulálok.
Üdv
Marica
Nemtudjátok, a tejnek mennyi a gl indexe ?
VálaszTörlésMert van neki, nem is kicsi.
Kedves Névtelen!
TörlésItt tájékozódhatsz különböző ételek Glikémiás Indexéről
http://naturportal.hu/glikemias_index_tablazat
Megszeretném kérdezni,hogy nincs -e karos hatasa,esetleg vizeleskor nem erezrek-e szúró erzést?
VálaszTörlésNagyon-nagyon régen (több évtizede) ezt használjuk. Eddig semmilyen rossz tapasztalatunk nincs.
Törlés