Ezek a képsorok még mindíg a húsvéthoz kapcsolódnak. Ezt a húsvéti sonkát így vagy nagyon jól lehet elkészíteni, vagy nagyon el kell szúrni -mint mi ebben az esetben- hogy füstölt hátsó csülök helyett házi füstölt kötözött sonkát vásároltunk. Minden eszünkbe jutott, hogy minél egyszerűbb legyen az elkészítés és hogy csontozni se kelljen a csülköt s így arra az elhatározásra jutottunk, hogy most sonkát veszünk. Csak azzal nem számoltunk, hogy az így írtó száraz.
Na de nálunk lehetetlenség nincs, a tehetetlenség pedig nem itt lakik nálunk :)
Még időben visszamentünk ahhoz a családhoz ahol vásárolni szoktuk a "disznóságokat" és friss vágásból hoztunk isteni finom bőrkét, amit a szalonnáról úgy egyben lefejtettek, s ezzel meg is oldolttuk, hogy a sonkánk nem lett száraz, csak azt kellett kitalálni, hogyan is fognak ezek müködni egymás mellett a sonkaprésben, de ezt is megoldottunk.
A bőrkét külön főzte meg Apa, s külön egy kuktában a kötözött sonkát, majd hagyta teljesen kihülni.
Amikor már kihültek: a bőrkével szépen kibéleltük - ekkor már nem volt sonkaszag a konyhába és én is kimerészkedtem - a sonkaprést, s szépen kezdtük beleszeletelni a kötözött száraz sonkát. A szelet sonkák tetejére mindíg jött egy sor bőrke, majd tovább folytatva a sonkával mindaddig, amíg tartott mindegyikből.
Amikor a sonkaprés megtelt, a tetejét is beborítottuk bőrkével, leszorítottuk, s hagytuk, hogy szépen nyomja össze a sonkát. Időnként egy kis levelet leöntöttünk róla, s egy fokkal a prést mindíg lejebb szorítottuk.
Na???? milyen lett ?????
Paradicsommal, zöldsalátával egy isteni húsvéti fogás, de mi ilyen préselt sonkát - füstölt hátsó csülökből - nagyon sokszor szoktunk készíteni, nem kell ahhoz, hogy éppen húsvét legyen :)
Viki!Nagyon ügyesek vagytok!Szép lett és biztosan finom is.
VálaszTörlésMár mi is készítettünk benne, majd írok róla.:-)Köszönöm, hogy általad megismerhettem a sonkaprést.:-)
Nagyon guszta jól megoldottátok!:)
VálaszTörlésElső ránézésre tortának gondoltam. Azt hittem Apa ennyire belejött a sütés-főzésbe, de ez a sonka sem semmi :))
VálaszTörlésFantasztikus!!!
VálaszTörlésViki, apát meg kell tartani és nagyon, nagyon dicsérni :))))
VálaszTörlésNellikém ! Nagyon örülök, hogy nálatok is bejött. Hidd el, hogy még a dédunokáid is áldani fognak ezért a masináért.
VálaszTörlésAz enyém már eladósorban van a korát tekintve, de még egy karc sincs rajta.
Kiváncsi vagyok a Tiedre is.
Marym ! köszönöm, igyekeztünk, kénytelenek voltunk, mert a száraz husit nem szeretjük, de ebben az időszakban a görcsöktől még gondolkodni sem tudtam.
Panna!
Nem is gondoltál rosszra. Amikor kivettem a présből teljesen úgy nézett ki, mint egy fondanttal bevont torta.
Drága. drága ez a prés, de élettartama végtelen és bármit - akár még tortát is lehet benn sütni.
Juccantó ! - Köszönööööm :)
Bianka ! -- Hát tényleg úgy döntöttem, hogy most már megtartom, bár eddig sem volt kétséges :) :)
Dicsérettel azért csinyján kell bánni, mert még azt fogja hinni, hog Ő a főnök :) :) -- a konyhában :)