Hozzávalók
40 dkg marhahús kockára vágva,
1 nagyobb fej fehér hagyma,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
só,
kevés (kb 2 evőkanál) olaj,
1 dl húslé (ha nincs, akkor víz)
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál piros fűszerpaprika
1 mokkáskanál köménymag,
Tarhonyához:
1 bögre (2,5 dl) tarhonya (puskagolyó - menza emlék)
0,5 liter víz (ha van húslé, akkor azzal finomabb)
só
kevéske olaj
Salátához:
1 fej friss saláta
víz,
édesítőszer (vagy cukor)
10 %-os ecet ízlés szerint,
Elkészítése:
A hagymát nagyon apró kockára vágni, az olajon üvegesre pirítani. Hozzáadni a csíkokra vágott zöldpaprikát, majd a negyedelt paradicsomot, és a köménymagot, valamint a sót. Fedő alatt pár percig párolni.
Tűzről lehúzni a lábast és hozzáadni a piros fűszerpaprikát, majd a húslével (vízzel) felengedni. Hozzáadni a kockára vágott marhahúsokat. Megkeverni, és fedő alatt puhára főzni.
Kisebb lábasban kevés olajat hevíteni, beletenni a tarhonyát, 1-2 perc alatt világosra pirítani, huslével (vagy vízzel) felengedni, sózni. Fedő alatt addig főzni, amig a főzőlevét felszívja. Nem baj, ha még nem puhult meg. Egy konyharuhával betakarni jó vastagon, és otthagyni, hogy szépen megpuhuljon a tarhonya.
Saláta elkészítése:
Egy tálba vizet önteni, ízlés szerint édesítőszerrel (cukorral), 10 %-os ecettel ízesíteni. A salátát leveleire szedni, folyó víz alatt jól megmosni, hogy ne legyenek rajta homokszemek. Én a salátaleveleket laskára (csíkokra) szoktam vágni, csak a saláta közepét hagyom egészbe. A lébe belerakom a csíkokra vágott salátaleveleket, majd a közepébe teszem a saláta közepét. 1 db paradicsomot félbe becikkezek, s ezzel diszítem.
Tálalás és fogyasztás következők. Jóétvágyat.