Házi (majdnem) fehér kenyér
Hozzávalók és elkészítés
650 g BL 80-as Szatmári kenyér liszt
5 dkg Szarvasi Teljeskiörlésű liszt
35 dkg öregtészta (egy hétig volt hütőben, lezárt dobozban)
4 dl langyos víz
1 csapott mokkáskanál instant élesztő
1 mokkáskanál kristálycukor
2,5 teáskanál só
3 evőkanál étolaj
A dagasztógép táljába rakom sorba a hozzávalókat, majd 8-10 percig dagasztattam.
Aránylag jó kis lágy (majdnem ragadós) a tészta
- 30 perc pihenő
- Kézzel kicsit átgyúrva
- újra kelesztőtál és 30 perc ujabb pihenő
- Enyhén lisztezett felületre borítottam és formáztam. (Nagyon finom lágy volt a tészta)
A 8 literes jénai sütőt kibéleltem sütőpapirral, de (a jénai alját picit kikentem olajjal, úgy raktam rá a papirt, és a papirra is húztam enyhén egy ecsettel olajat)
- 20 perc pihenő után bevagdostam a tésztát és bekapcsoltam a sütőt 250 fokra.
- amig a sütő felmelegedett (20 perc) addig még pihent a tészta a jénaiban
- lespricceltem vízzel, a jénai tetejét is és beraktam a sütőbe, a 250 fokot levettem 200 fokra.
Végig zát tetővel 200 fokon sült 45 percig.
A kenyér kisült. Kivettem a jénaiból egy rácsra raktam, lespricceltem és hagytam kihülni.
Az eredény egy gyönyörű kenyér, aminek a lespriccelés után ropogott a héja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése